macOS Mojave ondersteunt nu ook AMD RX 560 als eGPU

Door: Raymon Mens - 3 reacties
macOS 10.14 Mojave

Er is geen Mac meer met een makkelijk te upgraden GPU, maar gelukkig heeft Apple de eGPU via Thunderbolt 3. Er komen steeds meer externe grafische kaarten en behuizingen op de markt. Nu wordt de ondersteuning in macOS uitgebreid en kan ook een AMD RX 560 als eGPU gebruikt worden.

Dat blijkt uit Apple’s overzicht met externe GPU’s die ondersteund worden. In principe zou iedere grafische kaart met een AMD RX 560-chip moeten werken. Apple richt zich echter specifiek op de Sonnet eGFX Breakaway Puck RX 560. Een compacte behuizing met eGPU die makkelijk mee te nemen is.

AMD RX 560 als eGPU

De AMD RX 560 is een midrange grafische kaart die in losse vorm ongeveer 150 euro kost. Vreemd genoeg ondersteunde macOS deze GPU nog niet, terwijl de krachtigere RX 570 wel compatibel was. Als complete eGPU van Sonnet kost de RX 560 ongeveer 500 euro. Je krijgt daarvoor een compacte behuizing die via Thunderbolt 3 aan te sluiten is. Er is wel een externe voeding nodig en verder heeft de externe GPU vier uitgangen: drie keer DisplayPort en één HDMI.

AMD RX 560 eGPU Sonnet
Klik/tap voor groter.

Een volledig overzicht met externe GPU’s die door macOS worden ondersteund is bij Apple te vinden. Merk op dat ze allemaal van AMD zijn, want NVIDIA is tot teleurstelling van veel gebruikers niet welkom op de Mac. (Zie ook → ‘Apple dwarsboomt NVIDIA GPU in Mac bewust’)

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  mjsmit

  Het wordt tijd dat de RX590 ook in dat rijtje komt. Vreemd ook dat de ASUS XG-PRO niet wordt genoemd

 • Profielfoto
  xaddict

  Is er al ondersteuning voor de VII?

 • Profielfoto
  Melle

  Hoewel het nog heel precair is en nog veel te weinig mainstream, ben ik wel grote fan van dit concept. Vb op ons architectenbureau – 6 mensen die 95% enkel CPU intense taken doen en perfect wegkunnen met de standaard integratie GPU. (Zelf mijn oude air van 5 jaar oud, trekt heel makkelijk standaard autocad, photoshop en degelijke)

  Af en toe is iemand bezig met heel complex project en 3D model en dan is een krachtige GPU wel van doen, en met dit idee kunnnen we iedereen een heel krachtig Mac mini qua CPU geven en dan 1 eGPU in den bureau hebben die we dan doorgeven