Mac: T2-chip veroorzaakt problemen met externe audio-interfaces

Door: Night - 6 reacties
Apple T2-chip Mac 16x9

Hoewel Apple’s T2-chip voor meer veiligheid zorgt, blijkt de chip in sommige gevallen ook voor problemen te zorgen. Met name gebruikers van professionele audio- en video-interfaces klagen hierover.

De T2 chip controleert diverse functies op de Mac, waaronder het opstartproces en de interne beveiliging. De chip zorgt echter ook voor problemen. Zo zou de chip kernel panics veroorzaken en problemen geven tijdens de installatie van macOS Mojave. Zelfs na de meest recente software-update, die de problemen met de T2 chip moesten oplossen, klaagt een aantal professionals nog steeds.

T2-chip en audio-interfaces

De problemen laten zich het best omschrijven als ‘tikken’ of ‘pops’ in het geluid, maar ook verbindingsverlies en soortgelijke problemen blijven zich voordoen. Het betreft voornamelijk audio-apparatuur die via USB met de Mac is verbonden. Maar ook Thunderbolt hardware blijkt niet gevrijwaard van de genoemde problemen.

Klachten stapelen zich op op Apple’s eigen supportforum, maar ook op het LogicPro Help forum en populaire sites als Reddit. Zover als is na te gaan treft het met name apparatuur van merken als Apogee, Focusrite, Native Instruments, Yamaha, RME en MOTU.

MacBook Pro T2-chip muziek
Klik/tap voor groter.

Als oorzaak wordt er gewezen naar het macOS systeemtijd proces Timed. Naar verluid boekten diverse mensen, die dit proces handmatig stopten, daarmee succes. Apple is naar het schijnt op de hoogte van de problemen.

Voor sommige audio- en video-professionals maakt het probleem het werken met een Mac lastig of zelfs onmogelijk. Opnamen en optredens kunnen er namelijk door in het honderd lopen. Toch is het geen universeel probleem. Het is dan ook onduidelijk hoeveel mensen precies zijn getroffen.

Het wachten is op Apple

Voor zover het zich laat aanzien zijn alle genoemde problemen terug te voeren op de software. De T2-chip is nog vrij nieuw en Apple is op de hoogte is van de problemen. Het bedrijf bracht al eerder een software update uit om problemen met de chip het hoofd te bieden, maar dat was blijkbaar niet voldoende. Het wachten is dan ook op een volgende update. Laten we ook niet vergeten dat de chip ook bijzonder nuttig is en het renderen van video bijvoorbeeld aanzienlijk versnelt. (Zie ook → Alles over de T2-chip: Apple’s geheime wapen in de Mac)

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  ralphneeleman

  Ik heb dit ook, al een hele lange tijd, mijn iMac Pro staat thuis en ik heb daar studio speakers aangekoppeld. Vooral in sluimermodus hoor je steeds pops vanwege het steeds aangaan van de computer of dergelijke

 • Profielfoto
  Qapla

  Geen last van gelukkig

 • Profielfoto
  aaa

  Jammer dat de prijzen hoog zijn maar het aantal bugs ook.

 • Profielfoto
  Razend

  Ik ben ook bekend met dit euvel, hoewel ik nog steeds mijn oer-oude Mbox 1 van DigiDesign gebruik. Dacht dat het aan het oude apparaat lag. Ben ik even blij dat ik nog geen nieuwe interface heb gekocht!

 • Profielfoto
  Optizien

  Ja, bij sluimert het ook denk ik….Ik heb 2 x Sonos 5.2 aan mijn Mac hangen en via airplay is er steeds 1 kanaal dat geregeld uitvalt….er hinderlijk hoop dat

  er gauw een oplossing voor komt

 • Profielfoto
  Mdis

  Bedankt voor dit artikel. Ik ben al weken aan klooien om mijn focusrite aan de praat te krijgen op mijn nieuwe macmini