Mac: nieuwe Radeon VII GPU nog niet compatibel met macOS

Door: Raymon Mens - 8 reacties

AMD bracht deze week een nieuwe, krachtige GPU uit. De Radeon VII is een serieus antwoord op de topmodellen van NVIDIA. Er is echter slecht nieuws voor Mac-gebruikers die deze nieuwe GPU wel zien zitten. Er is nog geen ondersteuning in macOS.

Sowieso zal het een uitdaging worden om deze nieuwe videokaart in een eGPU aan de praat te krijgen. Er is namelijk een voeding van minimaal 550 watt vereist en dat is niet iets dat iedere behuizing biedt.

Geen drivers voor Radeon VII in macOS

OMT-lezer Jacques probeerde de kaart in zijn Mac Pro (uit 2012) en meldt dat de nieuwste bèta van macOS 10.14.4 de kaart nog niet ondersteund. De kaart wordt wel herkend en er zijn al verwijzingen naar aanwezig, maar video-versnelling is nog niet mogelijk. Daardoor is de GPU voorlopig nutteloos. Dit is vrijwel zeker een tijdelijke situatie.

De kaart is een soort Vega 60. Het aantal verwerkingseenheden zit tussen dat van de Vega 56 en 64, maar werkt op een significant hogere frequentie. Ongeveer 250MHz meer dan de Vega 64. Er is 16 in plaats van 8 GB HBM2-geheugen. De Radeon VII zou een prima kandidaat zijn voor in de nieuwe Mac Pro. Die wordt nog dit jaar verwacht.

AMD Radeon VII Mac macOS
Klik/tap voor groter.

Eindelijk serieus antwoord op NVIDIA

Met de Radeon VII geeft AMD eindelijk een serieus antwoord op de krachtige GPU’s van concurrent NVIDIA. Hoewel de 1080Ti al bijna twee jaar uit is en inmiddels is vervangen door de 2080Ti, komt AMD nu pas mee. Bij games is NVIDIA nog steeds de baas, maar het verschil is zeer klein.

Radeon VII GPU benchmark F1 2018
Klik/tap voor groter.
Radeon VII GPU benchmark FF
Klik/tap voor groter.

Wat Mac-gebruikers vooral zal interesseren, zijn de prestaties bij andere taken. Met API’s zoals OpenCL of Metal die steeds vaker op Mac worden gebruikt in Final Cut Pro, DaVinci Resolve en After Effects scoort de Radeon VII bijzonder goed. Dankzij de vertienvoudigde geheugenbandbreedte en hogere frequenties, biedt de nieuwe GPU veel betere prestaties bij deze toepassingen.

AMD Radeon VII compute
Klik/tap voor groter.
AMD Radeon VII compute 2
Klik/tap voor groter.

In Nederland ligt de prijs van de Radeon VII tussen € 700 en € 800, maar de voorraden zijn op dit moment uiterst beperkt. Het goede nieuws is dat de Vega 56 en 64 door dit nieuwe model betaalbaarder worden.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Patrick

  Dat het een antwoord op Nvidia is maakt niet zoveel uit want Apple heeft kennelijk besloten dat we alleen AMD mogen gebruiken, getuige het feit dat Nvidia haar drivers voor Mojave niet mag releasen. Dat mensen met een premium MB Pro die pas een beetje paar jaar oud is f performance hebben met hun geïntegreerde Nvidia GPU mag de pret kennelijk niet drukken😉

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Vet, ik zie alleen geen vrije opening in mijn Macbook, wat opzicht wel vreemd is.

 • Profielfoto
  RW076

  beide in de nieuwe iMac zou mooi zijn.

 • Profielfoto
  Doede

  550W! Wat een enorme hoeveelheid!

 • Profielfoto
  dirkalblas

  Doede op 9 februari 2019 13:55
  550W! Wat een enorme hoeveelheid!

  Met her verschil dat het maar 300 is, maar dat terzijde

  Typical Board Power (Desktop)
  300 W

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  “Er is namelijk een voeding van minimaal 550 watt vereist”

   

  Geen geld meer voor de huur maar je hebt in ieder geval alle levels gespeeld…

 • Profielfoto
  djneo

  OMT serieus ?

  Er is namelijk een voeding van minimaal 550 watt vereist en dat is niet iets dat iedere behuizing biedt.

  Dat is het vereiste in een PC, dus met Cpu en moederbord, De kaart zelf heeft een max verbruik van 300W

  De Radeon VII zou een prima kandidaat zijn voor in de nieuwe Mac Pro. Die wordt nog dit jaar verwacht.

  Uhm,  niet echt. Vega 7 is een rebranded AMD Radeon Instinct MI60, Dat is de kaart die in een Mac Pro zal komen.

  Van Vega 7 zijn er een paar duizend kaarten waar AMD verlies op draait, zodat ze tenminste iets in de Consumer High end hebben om relevant te blijven.  Amd is bezig met Navi welke meer game gericht is, Vega is meer work station gericht (Dus Mac Pro)

  In de Mac Pro komt waarschijnlijk de AMD Radeon Instinct MI60

 • Profielfoto
  donut

  Ik begrijp dat nVidia veel zuiniger is met energie dan de AMD kaarten bij eenzelfde opbrengst.

  Apple gaat de mist in met zijn gesloten architectuur, die vooruitgang tegenhoudt.

  Wie wil er nu wachten op een macpro die eens in de 7 jaar wordt uitgebracht?

  (dwz als de maan en zonstand gunstig vallen)