‘Apple sleutelt aan MacBook met Face ID en touchscreen’

Door: Raymon Mens - 4 reacties
MacBook Air 2018 Mac
Afbeelding: Sarah Tew/CNET

Wat is de volgende stap voor de Mac? De Touch Bar is een matig succes en door de T2-chip sluipen er steeds meer iPhone-achtige functies de iMac en MacBook binnen. De volgende stap is waarschijnlijk Face ID. Volgens een nieuw gerucht test Apple al Macs met de gezichtsscanner.

Heel verrassend is dat niet. Onlangs schreven we nog dat er verbeteringen aan Face ID op komst zijn die de gezichtsscanner geschikt maken voor de Mac. Dat er ook (of wederom) met een touchscreen getest wordt, is wel een grote verrassing. Apple heeft dit tot nu toe altijd afgehouden.

Face ID in plaats van Touch ID in de Mac

Het gerucht komt van de Indiase site MySmartPrice, die de laatste tijd wel vaker verhalen heeft die gebaseerd zouden zijn op bronnen binnen Apple. Een goed track record heeft de relatief nieuwe site echter nog niet.

Toch is Face ID voor de Mac een hele logische stap die we vroeg of laat zullen zien. Hoewel vingerafdrukscanner Touch ID prima op de MacBook werkt, is het geen oplossing voor alle Macs. Bij de iMac zou de vingerafdrukscanner bijvoorbeeld in een extern toetsenbord geïntegreerd moeten worden. Face ID kan echter gewoon naast de webcam geplaatst worden.

MacBook Air 2018 review 004
Klik/tap voor groter.

MacBook met touchscreen?

Dat er Macs met een touchscreen binnen Apple getest worden, is ongetwijfeld het geval. Er zijn vast en zeker engineers aan het onderzoeken of een laptop met iOS en een touchscreen een levensvatbare optie is. Wij geloven niet dat het verder zal gaan dan tests, want een laptop met touchscreen is iets dat Apple meermaals afgekeurd heeft. Dit begon als bij wijlen Steve Jobs, die zei dat na het gebruik “je arm er na een tijdje af wil vallen” en dat aanraakschermen een ergonomische nachtmerrie zijn.

Daarnaast is macOS ook helemaal niet geschikt voor aanraakschermen. Er zijn veel te veel kleine menu’s en knoppen die met een vinger niet te bedienen zijn. Korrel zout aan te raden bij het consumeren van dit gerucht. (Zie ook → Alles over de T2-chip: Apple’s geheime wapen in de Mac)

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Nou volgens mij had SJ het gewoon fout. Ik zie heel simpel dagelijks op Windows laptops dat het gewoon wel werkt. Kinderen die opgroeien met de iPad/iPhone snappen dat kunstmatige verschil niet. Is ieder schermelement groot genoeg om met je vinger te bedienen? Nee misschien niet, maar daar kun je in toekomstige OS-versies iets aan doen. En ten tweede je hóeft niets met touch te doen, je kúnt dingen met touch doen.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Liever een touch screen dan een touch bar.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Het zal eens tijd worden dat touchscreen. De computerlijn loopt wat dat betreft al jaren achter. Het argument van jaren geleden is natuurlijk volledige kul, je gebruikt een touchscreen in laptopmodus geen uren achtereen, maar het is wel rete handig voor veel toepassingen. Ook het OS is er prima voor geschikt met wat kleine aanpassingen.

 • Profielfoto
  Frans

  Bij de iMac zou de vingerafdrukscanner bijvoorbeeld in een extern toetsenbord geïntegreerd moeten worden.

  Al eerder geschreven, complete onzin! Touch ID sensor zou gewoon in de behuizing van en iMac geïntegreerd kunnen worden, bijvoorbeeld achter het Apple logo in de ‘baard’ onder het scherm.