Mac: Intel komt volgend jaar met eigen, losse GPU’s

Door: Raymon Mens - 0 reacties
Intel GPU Mac

Koop je een iMac of MacBook? Dan zijn twee dingen zeker: de geïntegreerde GPU (grafische chip) is van Intel en de discrete (losse) GPU is vrijwel altijd van AMD. Intel heeft nu echter aangekondigd zich ook op losse grafische chips te gaan richten. De eerste moet in 2020 op de markt komen.

Dit is goed nieuws, omdat de markt voor GPU’s tot nu toe werd gedomineerd door slechts twee spelers, namelijk NVIDIA en AMD. Apple wil niets met NVIDIA te maken hebben en levert alleen GPU’s van AMD. Nu Intel zijn eigen reeks losse grafische chips gaat maken, is er voor Apple een tweede en vertrouwde keuze.

Losse GPU van Intel in 2020

Om de ambities te verwezenlijken, heeft Intel een nieuw team dat bestaat uit ongeveer 100 technici samengesteld. Ze zijn afkomstig van het In India gevestigde bedrijf Ineda Systems. Raja Koduri, een voormalig topman van AMD, staat aan het hoofd van de nieuwe divisie. Hij kwam in juni van 2018 naar Intel en wordt gezien als de architect van dit plan.

Intel wil de grafische prestaties van zijn chip al langer naar een hoge niveau tillen en nu lijken de plannen ook concreet te worden. In 2017 werd er kort geflirt met AMD, want er kwamen Intel Core-chips uit met een geïntegreerde GPU van AMD. Die samenwerking hield echter maar kort stand. Nu is er een nieuw plan.

Raja Koduri intel gpu
Raja Koduri, een voormalig topman van AMD, trekt nu de kar bij Intel. Klik/tap voor groter.

Geschikt voor Mac(Book)?

Details over de losse grafische chips van Intel zijn nog erg schaars. De chipmaker wil alleen kwijt zich in eerste instantie te richten op gebruik in datacenters en gaming. Dat maakt de GPU’s niet direct geschikt voor gebruik in apparaten zoals een iMac en MacBook Pro. Apple blijft het komende jaar ongetwijfeld nog op AMD vertrouwen, maar Intel kan op lange termijn een interessante optie zijn. NVIDIA Graphics in de Mac is overigens hoogstonwaarschijnlijk. (Zie → ‘Apple dwarsboomt NVIDIA GPU in macOS bewust’)

Reacties

0 reacties