LG geeft antwoord op Face ID van iPhone: hier is Hand ID!

Door: Raymon Mens - 5 reacties
LG Hand ID

Met Face ID in de iPhone X en zijn opvolgers, was Apple de eerste smartphone­fabrikant met een 3D-gezichtsscanner voor de massa. Nog maar weinig fabrikanten hebben een serieus antwoord. Samsung gaat voor een vingerafdrukscanner in het scherm, maar LG komt met een bijzondere techniek genaamd Hand ID.

De LG G8 THINQ is de eerste telefoon met Hand ID. Het toestel werd gepresenteerd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. De G8 heeft net als de iPhone X een 3D-camera die gezichten veilig en accuraat kan scannen. LG gaat echter ook voor ontgrendeling door je hand te scannen.

Techniek Hand ID vergelijkbaar met Face ID

De fabrikant gebruikt een Time of Flight-camera die door middel van laserlicht detecteert of een hand in de buurt is. Als dat het geval is, worden infraroodsensoren geactiveerd om de positie, vorm en dikte van de aderen in je hand te detecteren. Dat unieke patroon stelt je in staat om de telefoon te ontgrendelen. Het is genoeg om je handpalm voor het scherm te houden om de authenticatie te activeren.

De werking is vergelijkbaar met Face ID. Dat kijkt ook naar unieke kenmerken van een lichaamsdeel -je gezicht- en registreert deze met infraroodsensoren. De nieuwe smartphone van LG kan dan ook gewoon met je gezicht ontgrendeld worden. Hand ID kan handig zijn in gevallen waar je gezicht niet in beeld is. Bijvoorbeeld wanneer de telefoon op een tafel ligt.

LG Hand ID 001
Klik/tap voor groter.

Bediening met gebaren

Het nieuwe vlaggenschip van LG is ook te bedienen met gebaren. Door je vingers en duim naar elkaar te bewegen (alsof je een vogelbek met je hand maakt) kun je naar links en rechts vegen om bepaalde apps te pauzeren, muziek te starten of stoppen en het volume aan te passen. Dat laatste doe je doe met je hand te draaien, alsof je aan een knop draait.

In 2013 voorzag Samsung zijn Galaxy S4 van iets vergelijkbaars, namelijk Air Gesture. Door langzaam met je hand over de camera van de telefoon te gaan, kon je bijvoorbeeld door foto’s navigeren of een gesprek weigeren. Het was beperkt, werkte langzaam en de functie is nooit helemaal uit de verf gekomen. In de G8 werkt Hand ID niet zo snel als de gezichtsscanner of vingerafdrukscanner aan de achterkant, maar het idee is best cool. Of het ook echt nuttig en bruikbaar is, valt nog te bezien.

LG Hand ID 002
Klik/tap voor groter.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  sjap

  Wel handig je smartphone bedienen met gebaren. Kun je swipen op je telefoon die aan de andere kant van de straat ligt.

 • Profielfoto
  iDeMi

  Krijg er een beetje “Talk to the hand” gevoel van…

 • Profielfoto
  justi

  Microsoft was de eerste met gezichtsherkenning op hun telefoons … dat ik dit moet zeggen als fanboy …

 • Profielfoto
  Night

  Apple was bijna nergens ‘de eerste’ in. Maar het wist wel elke innovatie zó neer te zetten dat het een voorbeeld werd voor de rest van de industrie.

  De iPhone was net zo min de eerste touchscreen smartphone als de iMac niet de eerste All-in-one PC was. Hetzelfde geldt voor de vingerafsdrukscanner en Face-ID.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Night op 26 februari 2019 19:46
  Apple was bijna nergens ‘de eerste’ in. Maar het wist wel elke innovatie zó neer te zetten dat het een voorbeeld werd voor de rest van de industrie.

  De iPhone was net zo min de eerste touchscreen smartphone als de iMac niet de eerste All-in-one PC was. Hetzelfde geldt voor de vingerafsdrukscanner en Face-ID.

  Je trekt het nogal breed. De functionaliteit is niet nieuw, maar de techniek en vooral de implementatie (wat vooral innovatie is) kan wel nieuw zijn. Voor Touch ID was elke andere vingerafdrukscanner een totaal andere en soms matig werkende techniek, net zoals gezichtsherkenning. Dus wanneer ben je de eerste?  Uiteindelijk gaat het om hoe iets is geïmplementeerd en dan is het begrijpelijk waarom ze vaak een voorbeeld zijn.