Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 12 februari 2019

Leugens en rechtszaken: start 5G is een rommeltje in de VS

De hype rondom 5G wordt steeds groter. Tijdens het Mobile World Congress in Barcelona worden later deze maand de eerste, officiële 5G-toestellen verwacht en Europa wil dat lidstaten in 2020 de eerste 5G-netwerken in de lucht hebben. In de VS is de uitrol van het nieuwe mobiele netwerk vooralsnog een rommeltje.

Provider AT&T is begonnen met de uitrol van ‘5G Evolution’. Ook de iPhone krijgt met iOS 12.2 deze aanduiding. Zoals we al eerder schreven: dit is een leugen. Fake 5G (en Apple staat het toe). Concurrent Sprint pikt dit niet en gaat AT&T aanklagen voor ‘misleidende reclame’ en ‘onjuist handelen’

AT&T en ‘Fake 5G’ in de VS

Wat is er precies aan de hand? AT&T heeft in de VS een marketingnaam voor zijn vernieuwde 4G-netwerk bedacht en die naam is 5G Evolution. Het moet een eerste stap naar het nieuwe netwerk aanduiden en een aantal toestellen krijgen dan ook in plaats van 4G een “5GE” logo. In technische termen is dit 4G met 4×4 MIMO antennes en 256 QAM (quadrature amplitude modulation). Het is snel 4G dat andere providers ook al hebben, maar nadrukkelijk geen 5G-techniek.

iPhone 5G E
Dit toont de iPhone vanaf iOS 12.2 bij klanten van AT&T – Klik/tap voor groter.

De concurrerende provider Sprint is inmiddels een rechtszaak tegen AT&T gestart. Een 4G-netwerk het label ‘5G Evolution’ geven is volgens de provider hoogst misleidend. Uit een onderzoek zou blijken dat 54 procent van de consumenten denkt dat 5GE net zo goed of zelfs beter is dan echt 5G. Bovendien zou 43 procent van de consumenten denken dat een toestel dat ‘5G Evolution’ ondersteunt ook klaar is voor latere 5G-netwerken. Iets dat niet zo is.

Slecht imago

In een interview met The Verge zegt Sprint-CEO Michel Combes dat een nieuw label op een netwerk dat gewoon 4G is zorgt voor een slecht imago. Consumenten zullen volgens hem denken dat ze een 5G-verbinding hebben, maar geen verbeteringen merken. Het is immers gewoon 4G en dat zorgt niet direct voor de hoge snelheid of lage latency die 5G wel zal bieden.

Verizon, een andere grote provider in de VS, heeft deze praktijken in een persbericht ook afgekeurd. Het bedrijf schrijft: “wanneer het over 5G hebben, bedoelen we dat ook echt. We zouden onze klanten nooit voorliegen en in de software een 4 door een 5 veranderen.”

Nederland en België

Het is nu afwachten geblazen. Is het toegestaan om 4G als 5G te verkopen? De rechter gaat zich erover buigen. In Nederland wachten we nog op de start van de veiling van frequenties voor het nieuwe mobiele netwerk. Wanneer die precies is, heeft het Ministerie van Economische Zaken nog niet aangekondigd. Een ding is wel zeker: we zijn waarschijnlijk eerder dan België. Daar is het namelijk net zo’n bende als in de VS, alleen wel om een andere reden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Leugens en rechtszaken: start 5G is een rommeltje in de VS
Sluiten