Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 4 februari 2019

Lader bij nieuwe smartphone in de doos? Tijd om ermee te stoppen

Vraagje. Heb jij thuis ook zo’n doos met allemaal kabels en laders die alleen maar voller en voller wordt? Het is het gevolg van steeds een nieuwe, waarschijnlijk waardeloze, oplader bij je iPhone of andere smartphone krijgen. Het is immers nog steeds gebruikelijk om bij iedere nieuwe telefoon een oplader te leveren.

Apple verkoopt meer dan 200 miljoen iPhones per jaar, maar de algehele smartphone-markt is veel groter. Volgens marktonderzoeker IDC worden er per jaar 1,5 miljard telefoons verkocht. Allemaal met oplader. Is dat niet een beetje nutteloos?

Miljarden nutteloze laders per jaar

Die 1,5 miljard zijn alleen telefoons, maar er worden ook veel tablets en andere gadgets verkocht. In totaal zou je zomaar op 2 tot 3 miljard laders per jaar kunnen komen. Het merendeel van de wereldbevolking is inmiddels wel toe aan zijn zoveelste smartphone, dus echt nuttig zijn die opladers waarschijnlijk niet. Wat doen ze dan nog in de doos.

Wat ons betreft is het tijd voor een nieuwe aanpak. Een aanpak die voor minder nutteloze laders en dus een groener geheel zorgt. Een weggegooide lader is immers gewoon e-waste die niet altijd gerecycled wordt.

iPhone lader
Klik/tap voor groter.

USB-C als voorwaarde

De voorwaarden worden door USB-C al geschapen. Steeds meer apparaten gaan met USB-C werken. Zelfs de iPhone maakt dit jaar naar verluidt de overstap. Met een goede USB-C-lader kun je alles laden, dat komt door USB C Power Delivery. Een methode die ervoor zorgt dat een apparaat altijd de maximale hoeveelheid stroom krijgt om zo snel mogelijk te laden. Of het nu een iPhone, MacBook of Nintendo Switch is.

En zelfs al is USB-C nog niet ingeburgerd, dan kan iedere smartphone-fabrikant wat ons betreft deze stap al zetten. Geef consumenten de keuze: wil ik bij mijn iPhone of iPad echt nóg een lader en kabel? Als ze standaard niet in de doos zitten, kan een smartphone ook een beetje goedkoper worden.

Een oplader is echt niet na twee of drie jaar versleten, dus het is een goede manier om wat geld te besparen. Die besparing komt ook de fabrikant ten goede. Er hoeven minder laders gemaakt te worden en het transport van een nieuwe smartphone wordt goedkoper en groener. Het gewicht en formaat van ieder doosje neemt immers af omdat er geen lader in hoeft te zitten. Hoewel het per doosje enkele grammen zal schelen, tikt het met 1,5 miljard telefoons per jaar aardig aan.

Wat zeg jij? Anno 2019 wel of geen lader in de doos.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lader bij nieuwe smartphone in de doos? Tijd om ermee te stoppen
Sluiten