Night
Night Geruchten 3 februari 2019

Krijgt de volgende echt nieuwe MacBook twee displays?

Apple voert al jaren de lijst aan als het gaat om de beste en mooiste laptops. Maar inmiddels staan daar ook Dell, Razer, LG en een aantal andere merken. Nu Apple’s design en finesse dus niet meer onderscheidend is, wat kan het bedrijf dan doen om zijn volgende generatie MacBooks weer van de massa te scheiden?

Een van de antwoorden hierop is ongetwijfeld macOS. Het is nog steeds het veiligste OS en past prima binnen het Apple ecosysteem. Maar alleen met het OS redt je het niet. Een nieuw patent, ontdekt door Inverse, laat dan ook zien dat de Apple engineers niet stilzetten. De nieuwe MacBooks krijgen mogelijk twee displays!

MacBook met twee displays
Krijgt de volgen de generatie MacBooks een tweede Display? (klik/tap voor groter)

Touchscreen

Volgens dit patent zou de volgende generatie MacBooks worden uitgerust met twee displays. Naast het standaard retina display krijgt de laptop een enorm touchscreen, dat zowel het toetsenbord en trackpad als de Touch Bar gaat vervangen. Dit display is naar verluid buigbaar. Onder dit scherm bevinden zich mechanismen, die het gevoel moeten geven op een echt toetsenbord te typen.

Het patent omschrijft verschillende opties, variërend van het huidige butterfly mechanisme tot veren of een vormherstellend membraan. In de meeste gevallen omschrijft het patent wel dat het toetsenbord voorgevormde toetsen gaat krijgen. Hierdoor blijft het toetsenbord als zodanig herkenbaar.

Daarnaast krijgt het tweede display uitgebreide functies met dynamische ‘toetsen’ die app-afhankelijk zijn. Touch Bar 2.0 dus. Ook zou dit display een haptische feedback krijgen, die het een nog realistischere typ-ervaring moet geven.

veermechanisme onder het tweede display
Veer-mechanisme en haptische feedback zouden een realistische typ-ervaring moeten bieden (klik/tap voor groter)

Voor- en nadelen

De laatste MacBooks en MacBook Airs hadden geen Touch Bar. Daaruit zou men kunnen concluderen dat deze alleen handig zijn bij professionele apps en daar sowieso een MacBook Pro voor nodig zou zijn.

Dat dit patent dan ook alleen in premium laptops zou worden toegepast klinkt dan ook logisch. Toch zou de hele macBook range hiervan voordeel kunnen hebben. Aan de andere kant gaven veel MacBook Pro gebruikers al aan dat ze de Touch Bar als een nutteloos gadget zien.

Toch zou zo’n tweede display veel voordelen kunnen hebben. Allereerst hoeven er geen aparte land-afhankelijke toetsenborden in verschillende maten meer gemaakt te worden. Alles kan nu softwarematig ingesteld worden.

Verder zou Apple de Touch Bar functionaliteit naar een hoger niveau kunnen tillen. Hiervan zouden dan alle apps kunnen profiteren, ook al hebben ze geen Touch Bar ondersteuning, zoals dit nu noodzakelijk is. Ook zouden app-ontwikkelaars een eigen toetsenbord kunnen aanbieden, voor bijvoorbeeld videobewerking. Iets, waarvoor nu aparte keyboard-overlays nodig zijn.

Tenslotte zou het eenvoudig mogelijk moeten zijn dat de gebruiker, naast de ‘taal’ van het toetsenbord, zelf zaken kan instellen zoals backlight intensiteit en kleur.

Tweede display vloek of zegen?

Toch blijven er nog vragen liggen, als Apple inderdaad besluit de nieuwe MacBooks uit te rusten met twee displays. In hoeverre gaan applicaties samenwerken met zo’n nieuw toetsenbord of gaat Apple dit softwarematig, ‘intelligent’ aanpakken? En in hoeverre wordt de nieuwe typ-ervaring comfortabel voor de gebruiker?

We denken gelijk terug aan een uitspraak van het hoofd van Apple’s ontwerpafdeling, Jony Ive, bij Cnet:

…we hadden een redelijk goed prototype dat niet productspecifiek was. Het was een verkenning van het idee voor een groter, haptisch trackpad – wat je nu ziet als de Touch Bar in combinatie met een toetsenbord. (…) Is dit net zo nuttig en net zo boeiend als we conceptueel denken dat het zou moeten zijn?

 

Het patent ziet er inderdaad veelbelovend uit. Alleen de tijd zal uitwijzen of dit idee ook werkelijkheid wordt en of het dan ook echt bruikbaar is.

Reageer op artikel:
Krijgt de volgende echt nieuwe MacBook twee displays?
Sluiten