Night
Night Apple Inc. 22 februari 2019

‘iPhone in 2020 met A14 chip op 5 nm’

De iPhone wordt in 2020 de moeite waard, als we alle geruchten mogen geloven. Naast een eigen 5G chip en een mogelijk opvouwbaar model, is er nóg een belangrijk nieuwtje.

TSMC, de fabrikant van de A-chips voor onder meer de iPhones, verwacht op het World Mobile Congres in Barcelona met een belangrijke innovatie te komen. Het gerucht gaat namelijk, dat het bedrijf daar zijn toekomstige 5 nanometer productielijn zal presenteren. Apple zou dan direct daarop zijn orders kunnen plaatsen voor een nieuwe, dunnere A14 processor. Deze zouden dan in 2020 kunnen worden geproduceerd voor de iPhones die in dat jaar moeten uitkomen.

TSMC
TSMC vervaardigd de processoren die we in de huidige iPhones en iPads tegenkomen (klik/tap voor groter)

Dat de techniek dus niet stil blijft staan, blijkt ook uit het feit dat TSMC nu al bezig is met fabriek, die chips op een ongelofelijke 3 nm moet gaan vervaardigen.

Nóg zuinigere en snellere processor

De huidige A12 chip is gemaakt volgens het 7 nanometer procédé. Dat maakt het op dit moment de snelste en zuinigste processor voor mobiele apparatuur op dit moment. Een processor, die volgens een 5 nanometer procédé wordt vervaardigd, kan dus nog kleiner, sneller en vooral energiezuiniger zijn. En dat is goed nieuws, want met zo’n “A14” chip zou een batterijlading in theorie langer kunnen meegaan.

TSMC vervaardigd ook de processoren voor andere merken. Zo wordt Qualcomm’s Snapdragon 855 ook door het bedrijf vervaardigd, net als de X55 5G modems. Deze worden echter nu nog op 7 nm gemaakt. Het is dus zaak voor Apple om deze nieuwe technologie zo snel mogelijk te omarmen om de concurrentie de baas te kunnen blijven.

Digitimes, dat met dit nieuws kwam, is geen geweldige graadmeter als het gaat om voorspellingen op Apple gebied. De nieuwssite heeft echter wel een goed en accuraat inzicht in de tech-industrie in China. Dat is de reden waarom we dit nieuws wel degelijk serieus nemen.

Reageer op artikel:
‘iPhone in 2020 met A14 chip op 5 nm’
Sluiten