Onderzoek: een iPhone gaat nu gemiddeld vier jaar mee

Door: Raymon Mens - 20 reacties
iPhone X roze

Hoe lang gaat een iPhone gemiddeld mee? Veel mensen zullen nog denken dat het twee jaar is, want na die tijd verleng je vaak je abonnement. Maar tijden veranderen, want uit een nieuw onderzoek blijkt dat een iPhone nu gemiddeld vier jaar meegaat.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Duitse investeringsbank Bernstein, die een grote hoeveelheid Apple-aandelen bezit. Dat het een Europese bron is, maakt dit extra interessant. Vaak krijgen we cijfers en feitjes over de Amerikaanse markt voorgeschoteld, maar nu gaat het over Europa.

iPhone heeft steeds langer leven

Volgens Bernstein heeft het grootschalige accu-vervangingsprogramma dat Apple in 2018 lanceerde veel invloed op de gemiddelde levensduur van de iPhone gehad. Consumenten gingen zich plots realiseren dat het laten vervangen van de accu ervoor zorgt dat een toestel weer even mee kan. Het vervangen van je accu kost direct bij Apple tussen de 49 en 69 euro.

Ook zouden consumenten vaker de hand op de knip houden en afgeschrikt worden door de hoge prijs van de iPhone XS en XR. Het feit dat er steeds meer abonnementen als sim-only verkocht worden, helpt ook niet mee.

Apple maakt het mogelijk

Apple zei tijdens zijn meest recente event in New York producten bewust voor een lange levensduur te ontwikkelen. Dat merk je bijvoorbeeld aan de software-updates die oudere toestellen nog steeds krijgen. Zo draait iOS 12 nog prima op een iPhone 5s uit 2013. Een toestel dat 6 jaar geleden op de markt gebracht werd en nog steeds updates krijgt, dat doen niet veel fabrikanten Apple na. Hoe oud is jouw toestel?

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  whaha

  In juni wordt hij 3 jaar en zijn accu is nog niet vervangen, maar dat wordt het wel tijd voor. 432 keer volledig opgeladen en hij is al een keer uitgevallen.

 • Profielfoto
  michielraggers

  Ik gebruik naast mij 8+ nog een 3G (juni 2008). Ok, alleen om te bellen en te smsen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ja dat kan die iPhone 8 Plus echt niet. 😕

 • Profielfoto
  Edwin

  Ik heb net een nieuwe XS max, maar ik heb een nieuwe accu in mijn vorige iPhone 6s Plus van 4 jaar oud gezet en hem aan m’n moeder gegeven die er ook weer een paar jaar mee zal doen!

 • Profielfoto
  René Wissink

  In mijn 6s zit een vervangende accu (voorjaar 2017) maar die is al weer toe aan vervanging.
  Heb nog een 4 die het nog prima doet. En een Xr die sinds december in gebruik is. Heel fijn!

 • Profielfoto
  janau

  Vorig jaar, met de introductie van de nieuwe modellen, heb ik een iPhone X aangeschaft waarvan de prijs was gezakt. Bevalt mij prima en ik hoop hem nog een aantal jaren te houden. De technische specificaties overschrijden in ruime mate van wat ikzelf verlang van de iPhone. Wel vind ik het belangrijk dat het OS up-to-date blijft.

 • Profielfoto
  Wimusia

  Mijn 3GS is 9 jaar oud met originele accu en werkt prima.

  Mij SE is 3 jaar. Heeft originele accu, die nog lang niet aan vervanging toe is.

 • Profielfoto
  Bart119

  Een SE van 2 jaar en 7 maand, intussen al wel een vervangende accu gekregen. Echt nodig was het toch niet, maar ik merk wel een groot verschil.

 • Profielfoto
  Laribij

  5 jaar oude 5s, met orginele accu. Nog steeds tevreden mee

 • Profielfoto
  Di May

  Op korte termijn misschien
  geen al te goede zaak voor Apple.

  Op lange termijn is dat wat anders,
  wanneer klanten de kwaliteit en levensduur
  van hun Apple-producten meer weten te waarderen.

  Wat eens te meer aantoont dat Apple een van de
  weinige bedrijven is die naast zijn korte-termijnplanning,
  ook een lange-termijnvisie heeft.

   

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  6 Plus hier, accu inmiddels laten vervangen. Moet nog wel een paar jaartjes mee kunnen.

 • Profielfoto
  Jeroen v kr

  Afgelopen september iPhone 6 vervangen door Xs. De 6 was 4 jaar oud. 4 jaar is prima te doen en n telefoon afschrijven in 4 is ook wat prettiger dan in 2:)

 • Profielfoto
  Uluru1964

  Privé een X en zakelijk 6 Plus met de batterij vervangen voor €29.
  Merkt wel verschil qua snelheid etc. X toch sneller. Maar voor het zakelijke is de 6 Plus nog goed genoeg!

 • Profielfoto
  NapO

  Als je slim bent koop je een oneplus toestel, kan hetzelfde als een iphone, is 1/3 zo goedkoop. kan je 3x (elk jaar) een nieuwe telefoon halen met een nieuwe accu en nieuwste specs voor de prijs van 1 iphone xs (max).

  Even twee dagen bijten dat je geen eco systeem van apple hebt maar 1x aan android gewend zie ik werkelijk geen enkel voordeel aan een iphone dan een iets betere camera.

  Nu zijn al mn apps hetzelfde, ik betaal zelfs met mn mobiel, geen pinpas meer nodig (via nfc), en alles werkt prima dus ja waarom dan 1500 uitgeven voor een iphone? (en dat zeg ik als apple liefhebber, ben gewoon apple af…prima zo.)

 • Profielfoto
  monty python

  Proficiat voor de reclame van de wegwerpmaatschappij zonder privacy. 1500 euro is belachelijk als vergelijking. Voor 900 euro heb je ook de nieuwste. Met privacy. Met 5 jaar updates. Zonder wegwerp (x3) in dezelfde periode.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Ik neem zelf om de twee jaar een nieuwe (een 8 in dit geval, doet wat ik wil, en is groot genoeg) en mijn “oude” toestel gaat naar mijn vriendin. Haar oude toestel gaat in de verkoop, en brengt meestal nog absurd veel op, voor een toestel van dan dus vier jaar oud. Ook nog een 8gb 4G hier, die vooral nog in gebruik is als fototoestel en iPod, maar nog perfect werkt, en afgelopen oktober mee is geweest naar Amerika met mijn US simkaart er in.

 • Profielfoto
  Frans

  Wimusia op 12 februari 2019 11:24
  Mijn 3GS is 9 jaar oud met originele accu en werkt prima.

  Mij SE is 3 jaar. Heeft originele accu, die nog lang niet aan vervanging toe is.

  Oei, Wimusia, moet je geen opmerking maken over die taalfout in je eigen tekst?;-)

  Hier ook nog een 3GS met originele accu die nog prima werkt. Daarnaast, voor dagelijks gebruik, een iPhone 6, met eind vorig jaar vervangen accu, die nog wel een paar jaar mee gaat, verwacht ik.

 • Profielfoto
  yellow

  iPhone XR €860 delen door 4 jaar = €215 per jaar (circa €18 per maand)
  iPhone XS €1190 delen door 4 jaar = €300 per jaar (circa €25 per maand)
  Restwaarde laten we even achterwege (circa €50?). En hij gaat dus waarschijnlijk nog iets langer mee dan die 4 jaar.

  Valt wel mee vind ik. Het lijkt duur omdat je het totaalbedrag in een keer moet uitgeven. Gelijk aan drie pakjes sigaretten of een maandabonnement fitness. Stop hier dus mee en koop de iPhone:-)

  Hoe belangrijk is dit apparaat? Hoe vaak gebruik je het per dag? Lijkt mij het maandbedrag wel waard.

   

 • Profielfoto
  monty python

  Inderdaad, je moet de totale cost of ownership meerekenen. Over de levensduur, of termijn van aanvaardbaar gebruik. Idem voor Macs. Zeker voor iets dat je uren gebruikt per dag.

  Doet een gemiddelde consument natuurlijk nooit : hoe zouden we anders aan die peperdure wegwerpmaatschappij gekomen zijn ? Elke week kleren kopen aan 10 euro stuk en denken dat je dan goedkoper af bent op termijn. Het gevolg van een overdosis dagelijks reclamebombardement.

  Ik denk heel lang na en koop dan duur(zaam) in. En dan heb je ook respect voor dat toestel en draag je er goed zorg voor.

 • Profielfoto
  Di May

  @ monty :

  Zo is het. Ik deel uw handelswijze.

  Meeste mensen verstrikken in korte-termijndenken.
  Kostprijs product is veel meer dan de aankoopprijs alleen.