Verkoopverbod omzeild: iPhone 7 en iPhone 8 terug in Duitsland

Door: Raymon Mens - 4 reacties

Het jaar 2019 begon voor Apple met een flinke klap. Het bedrijf moest stoppen met de verkoop van de iPhone 7 en iPhone 8 in Duitsland. Een rechter legde dit verkoopverbod op nadat Qualcomm, waarmee Apple in een juridische strijd is verwikkeld, hierom vroeg.

Nu zijn de wat oudere toestellen weer terug in de Duitse winkels. Apple heeft het verkoopverbod met een simpele truc omzeild. Er worden nu weer modem-chips van Qualcomm in plaats van Intel in de iPhone 7 en iPhone 8 gebruikt.

Oorzaak verkoopverbod iPhone 7 en iPhone 8

Het verkoopverbod werd veroorzaakt door een succesvolle rechtszaak van Qualcomm. Dit bedrijf leverde Apple lange tijd modems voor de iPhone, maar is ook in een juridisch geschil verwikkeld met de iPhone-maker. Apple is van mening dat Qualcomm lange tijd veel te veel royalty’s op patenten heeft gevraagd, en wil geld terug. Ondertussen zitten in de iPhone tegenwoordig modems van Intel.

Qualcomm meent dat Apple inbreuk maakt op een patent dat omschrijft hoe de prestaties van de batterij zijn te optimaliseren tijdens het gebruik van mobiele data. Bovendien zou Apple bedrijfsgevoelige informatie aan Intel door hebben gespeeld, zodat de modems snel beter konden worden.

iPhone 7 en iPhone 8 Duitsland
De toestellen zijn ook weer terug in de Duitse Online Apple Store – Klik/tap voor groter.

Strijd Apple en Qualcomm gaat door

Nu Apple aangepaste versies van de iPhone 7 en iPhone 8 levert, met modems van Qualcomm, is het verkoopverbod van de baan. Dat wil echter niet zeggen dat de juridische strijd over is.

Op het verkoopverbod na, lijkt Apple de laatste tijd aan de winnende hand. Zo haalde Qualcomm bakzeil in een nieuwe rechtszaak tegen Apple in Duitsland. De rechter oordeelde dat Apple geen inbreuk maakte op vier nieuwe patenten die de chipmaker had ingebracht. In Korea moet Qualcomm omgerekend 180 miljoen euro schadevergoeding betalen omdat het zich schuldig heeft gemaakt aan oneerlijke concurrentie.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  swappa001

  Gek dat ze dan wel die chips nog inkopen als ze elkaar blijkbaar de handel niet gunnen.

 • Profielfoto
  lord anubis

  Nee hoor, Misschien dubbelzinnig maar zo verdienen ze er wel meer aan. En als ze  later in het gerechtelijk proces de reden aanvoeren, ‘het moest onder dwang, anders konden we niet produceren’, zal Qualcomm waarschijnlijk weer op haar poten getikt worden. Van mij mogen ze ze afhakken trouwens.

  Weet niet of alle iPhone 7 en 8 de Qualcomm chip krijgen. Misschien dat het alleen degene zijn die in Duistland verkocht worden. Apple zal wel voor meerdere scenario’s producten productie klaar hebben liggen. De toestellen die misschien nu nog in Duitsland liggen zijn zo elders verkocht. Dus echt verliezen doen ze niet.

 • Profielfoto
  Edwin

  Het zal denk ik allemaal beter worden als Apple alles zelf maakt!

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Ik weet het niet hoor. Qualcom heeft veel patenten op dat gebied, waarschijnlijk zal dit niet de laatste keer zijn dat ze tegenover elkaar staan in een rechtbank.