Nog een jaar Lightning: ‘iPhone 2019 krijg geen USB-C’

Door: Raymon Mens - 18 reacties

Apple-producten werken vaak feilloos samen, maar op het gebied van connectiviteit is dat momenteel niet het geval. De MacBook is over op USB-C, maar de iPhone gebruikt nog Lightning. Daardoor kun je een iPhone niet met de bijgeleverde kabel aan een MacBook opladen. De iPhone 2019 brengt daar naar verluidt geen verandering in.

Hoewel eerdere geruchten claimden dat Apple een iPhone met USB-C aan het testen is, zegt het redelijk betrouwbare Macotakara vandaag dat de overstap naar de USB-C-poort in 2019 nog niet gaat gebeuren. Apple zou het nog een jaartje met Lightning uitzitten en ook geen snellader bij de iPhone leveren.

Geen USB-C om ‘economische redenen’

Apple zou om ‘economische redenen’ niet overschakelen naar USB-C. De overstap naar een nieuwe connector vereist een boel aanpassingen zoals USB-C EarPods, een nieuwe verbindingskabel en ook een duurdere voedingsadapter. De iPad Pro wordt momenteel met een 18 watt adapter met USB-C geleverd. Dat zorgt voor sneller laden, maar is ook duurder om te maken. De iPhone 2019 zou nog gewoon met de kleine 5 watt adapter in de doos komen.

Hoewel het logisch lijkt om alles rondom USB-C te standaardiseren, is dit een begrijpelijke reden. De iPhone wordt in miljoenen hoeveelheden geproduceerd en het vereist behoorlijk wat investeringen en aanpassingen om bij al die toestellen USB-C-accessoires te leveren. Apple wil natuurlijk geen tekort aan iPhones omdat accessoires niet gemaakt kunnen worden. Desalniettemin zal dit door veel gebruikers als een gemiste kans gezien worden.

lader USB-C
De USB-C-lader van de iPad Pro 2018 – Klik/tap voor groter.

Meer iPhone 2019

Hoe de iPhone 2019-modellen gaan heten, is nog onduidelijk. Soms worden de toestellen simpelweg iPhone 11 genoemd, maar soms ook iPhone XI. Wel zeker is dat de nieuwe iPhones -zoals ieder jaar- in september op de markt komen. Apple houdt naar verluidt vast aan drie modellen, net zoals in 2018. Op de achterkant van de toestellen zouden niet twee maar drie camera’s zitten en draadloos laden wordt aanzienlijk sneller.

Daarnaast gaat TSMC wederom de chip, de A13, vervaardigen voor deze iPhones. De opvolger van de huidige A12 chip wordt conform het inmiddels beproefde recept ook volgens het 7 nm proces vervaardigd. Daarnaast blijven we nog steeds hopen op een vierde iPhone, terug van weggeweest: de kleinere en goedkopere iPhone SE 2.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Night

  …niet aanpassen om ‘economische redenen’. 🤔. Waarom dan wel nieuwe camera’s? Dan kan dat toch in één moeite door? En die 5W lader kan ook écht niet meer als concurrenten 75% lading in een half uur adverteren.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Jammer weer. Ik wordt echt he-le-maal gek van alle kabels, usb-c (iPad, Mac), Lightning (Airpods, iPhone), microUSB (Beats).

  En dan nog de andere kant: usb-a, usb-c. Als ik op vakantie oid ga heb een collectie spullen mee!:( Want dan is het ook nog eens zo dat de ene kabel traag laad, sne laad of niet USB 3.1 is…

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Blij dat ik nog niet naar nieuwe iPhone hoef. Gemiste kans inderdaad.

 • Profielfoto
  steveb

  Verwonderd me niks

  Hoogstens een adapter met USB c to lightning

 • Profielfoto
  Simo Bouguerrogh

  Dat huidige oplaadpoort blijft ben ik super blij mee.

  En mensen dat snel opladen is super slecht voor je accu. Je accu gaat zo minder lang mee.

 • Profielfoto
  xaddict

  Dit hadden ze toch in twee fases op kunnen lossen?
  Stap 1. Nieuwe adapter van USB-c naar lightning meeleveren mét kabel ( niemand boos omdat je hem niet kan gebruiken met je MacBook/ het een dure accessoire is die er niet standaard bij zit)
  Stap 2. 2020 álles van Apple USB-c, meegeleverde USB-c adapter met USB-c kabel.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Simo Bouguerrogh op 11 februari 2019 16:34
  ….En mensen dat snel opladen is super slecht voor je accu. Je accu gaat zo minder lang mee.

  Ik merk er echt helemaal niets van. Knal mijn LG G6 meerdere malen per dag aan de lader. Maar die batterij blijft gewoon doorgaan!

 • Profielfoto
  Maikelw

  Apple zou om ‘economische redenen’ niet overschakelen naar USB-C. De overstap naar een nieuwe connector vereist een boel aanpassingen zoals USB-C EarPods, een nieuwe verbindingskabel en ook een duurdere voedingsadapter.

  Daar geilen ze toch juist op? Mag je weer allemaal nieuwe accessories en verbindingskabeltjes kopen.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  @KW

  Knal mijn LG G6 meerdere malen per dag aan de lader.

  Niet erg efficiënt dan, als ie meerdere malen per dag aan de prik moet.

 • Profielfoto
  bangbangsystems

  Blij toe dat Lightning blijft. Zit totaal niet te wachten op USB-c. Trouwens nog een lelijke aansluiting ook. Als ze werkelijk uitkomen met Lightning, neem ik in sept weer een nieuwe iPhone. Anders was ik even doorgegaan met mijn XS max.

 • Profielfoto
  Willem

  USB-C zou een van de redenen zijn mijn X eind dit jaar te vernieuwen. Als dat er niet in zit ligt het vooral aan de nieuwe features, maar Apple kennende gaat dat tegen vallen en wordt de camera marginaal beter en de chip sneller wat je in dagelijks gebruik amper nog merkt.

  Heb hier een MacBook met alleen USB-C en de iPad pro ermee, heerlijk dat die kunnen delen. Jammer dat er weer een losse lader in de muur moet voor de nieuwste iPhone. En die 5 watt lader is wel beetje armoe aan het worden..

 • Profielfoto
  yellow

  Nou ik ben anders nog dik tevreden met de Lightning-port. Ik heb 1 Lightning-kabel aan mij iMac hangen. ’s Nachts laadt hij mijn iPhone op, ’s morgens trek ik de kabel er uit en laad ik mijn iPad mini, Magic Trackpad, Keyboard of AirPods. Ideaal.

  Binnenkort dus alles USB-C? Ik pas mij aan, kleine moeite.

   

 • Profielfoto
  steveb

  Gaan batterijen snel kapot door snelladen?
  Nee
  Dat is de schuld van de industrie d

 • Profielfoto
  steveb

  Die blijft hangen bij belachelijk oude baterijtechnologie uit de jaren 90

 • Profielfoto
  peterharte

  “krijg geen USB-C”? Zelfs Google translate doet het beter.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ome Kor op 11 februari 2019 19:37
  @KW

  Knal mijn LG G6 meerdere malen per dag aan de lader.

  Niet erg efficiënt dan, als ie meerdere malen per dag aan de prik moet.

  Niet MOET, maar DOET.

  Staat gewoon een standaardje naast mijn computer, waar hij altijd staat (is ook veiliger dan liggen, i.v.m. kopje koffie omgooien en zo. .:) )

   

 • Profielfoto
  Facundo

  Schandalig dat de industrie nog niet is overgestapt op de technology van steveb!

 • Profielfoto
  Cenobyte

  “Economische redenen” wil eigenlijk zeggen dat die asociale winstmarge wat socialer wordt en dat kan echt niet…