Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 7 februari 2019

iOS 12.2 biedt ondersteuning voor krachtigere web-apps

Als je tien ontwikkelaars vraagt wat de toekomst van apps is, zal er ongetwijfeld een aantal zeggen dat het web-apps zijn. De eerste iPhone had in 2007 alleen maar ondersteuning voor apps in de browser, maar inmiddels heeft Apple een eigen App Store. Toch krijgt iOS 12.2 ondersteuning voor krachtigere web-apps.

Met web-apps bedoelen we zogenaamde Progressive Web Apps. Dat wil zeggen: websites die in de browser worden geopend, maar zich in gebruik als echte apps gedragen. Enkele voorbeelden zijn tones.fm of noisli.com.

Deel-scherm nu ook voor web-apps

In iOS 12.2 krijgen deze Progressive Web Apps toegang tot het native deel-scherm van iOS. Zo kunnen ontwikkelaars een deel-knop maken die zich precies zoals in een native app gedraagt. Een kleine verbetering die ervoor zorgt dat web-apps meer als een echte app voelen. Bètatesters van iOS 12.2 kunnen dit al proberen op deze voorbeeldpagina.

iOS 12.2 web-apps share
Klik/tap voor groter.

Web-apps blijven draaien op de achtergrond

Het wordt in iOS 12.2 ook mogelijk om web-apps op de achtergrond te laten draaien. Daarmee gedragen ze zich meer als echte apps. De huidige status wordt behouden, zelfs als je de app afsluit en daarna weer vanaf het home-scherm opstart. Je blijft waar je was en de pagina hoeft niet opnieuw geladen te worden.

Dat komt onder andere omdat zogenaamde service workers nu volledig ondersteund worden. Een service worker is een apart proces dat buiten het tabblad in de browser draait. Het voert taken op de achtergrond uit voor een web-app. Denk bijvoorbeeld aan een nieuws-app. Daarbij kan de service worker regelmatig nieuwe artikelen en reacties ophalen. Als je even geen mobiel netwerk hebt, blijft de web-app gewoon werken omdat de data op de achtergrond al opgehaald is.

Zoeken naar web-apps

Web-apps worden in de zoekfunctie van iOS 12.2 behandeld als native apps. Als je een web-app aan het home-scherm van je iPhone hebt toegevoegd, kun je deze nu ook met de zoekfunctie vinden. Apple ziet het op dat moment als echte app en niet langer als een website die op je home-scherm is geplaatst.

iOS 12.2 web apps zoeken
Klik/tap voor groter.

Beschikbaarheid iOS 12.2

iOS 12.2 komt waarschijnlijk begin maart uit, maar is nu als publieke bèta beschikbaar. Naast de verbeteringen voor web-apps, zijn er nog een aantal interessante nieuwe functies in de volgende update voor iPhone en iPad. Wij hebben ze onlangs allemaal op een rij gezet (Zie ook → iOS 12.2 komt eraan: dit zijn alle nieuwe functies)

Reageer op artikel:
iOS 12.2 biedt ondersteuning voor krachtigere web-apps
Sluiten