Nieuwe Intel-chips voor MacBook Pro 2019: nóg meer cores

Door: Raymon Mens - 8 reacties
MacBook Pro 2019

Het belooft een spannend jaar voor de MacBook Pro te worden. Naar verluidt komt Apple met een nieuw ontwerp dat onder andere een 16-inch MacBook Pro mogelijk maakt. Nu valt een ander puzzelstukje op zijn plaats. Intel heeft namelijk nieuwe chips die geschikt zijn voor Apple’s professionele laptops onthuld.

De trend die in 2018 gestart werd zet zich ook dit jaar voort. We hebben het dan natuurlijk over meer cores. De 13-inch MacBook Pro ging in 2018 van twee naar vier cores en het 15-inch model ging van vier naar zes cores. Dit jaar kun je rekenen op maar liefst acht cores.

Intel Coffee Lake Refresh voor MacBook Pro 2019

De nieuwe chips heten Intel Coffee Lake Refresh en zijn van de 9e generatie. Onze collega’s van AnandTech hebben de specificaties die Intel naar zijn klanten -zoals Apple- heeft gestuurd al ingezien. Er zijn nieuwe chips die rechtstreeks in de 15-inch MacBook Pro 2019 geïntegreerd kunnen worden.

Zo is er de Core i7-9750H, die acht cores heeft en een kloksnelheid van 4,5 GHz kan bereiken. Momenteel gebruikt Apple in de 15,4-inch MacBook Pro de voorloper van deze chip, de i7-8750H. Die heeft ‘maar’ zes cores en een kloksnelheid van maximaal 4,1 GHz. Voor wie een stapje verder wil, is er ook een Intel Core i9-8950HK. Die vervangt de Core i9-8950HK die momenteel in de 15,4-inch MacBook Pro zit. Naast een kloksnelheid van maximaal 5 GHz, gaat ook deze chip van zes naar acht cores. Het leuke is dat hyper-threading wordt ondersteund. Waardoor 16 logische cores ontstaan.

MacBook Air 2018 MacBook Pro 2018
MacBook Air 2018 (links) en MacBook Pro 2018 (rechts) – Klik/tap voor groter.

MacBook Pro 2019 eind dit jaar verwacht

De focus op meer cores zorgt voor meer kracht, maar is eigenlijk een noodmaatregel van Intel. De chipmaker heeft grote moeite om zijn productieproces kleiner te maken. Hoe kleiner het procedé, hoe dichter de transistors van de chips op elkaar zitten en hoe meer kracht er op hetzelfde oppervlak geperst kan worden. Intel zit momenteel op 14 nanometer, terwijl Apple zijn chips al op 7 nanometer produceert. Intel probeert al een jaar op 10 nanometer te komen, maar de massaproductie van dit kleinere procedé start waarschijnlijk pas in 2020.

De MacBook Pro 2019 met Intel Coffee Lake Refresh verschijnt waarschijnlijk eind 2019. Intel heeft de chips voor de 13-inch MacBook Pro namelijk nog niet af. Nog even geduld dus.

Intel Coffee Lake Refresh
Totaaloverzicht met de aangekondigde chips – Klik/tap voor groter.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  icegodd

  Macbook Pro i9 warmte probleem:

 • Profielfoto
  Melle

  Ik dacht nethetzelfde – koeling, maar iets zegt me dat ze die 16” wel gaan opvatten specifieke met het idee om koel te blijven under sustainded load.

  Net zoals ik denk dat ze bij de nieuwe Mac pro niet zullen teleurstellen, behalve dat ze meer dan drie jaar te laat zullen zijn en dat de prijs enorm zal zijn.

  Maar een hoge prijs en voor de rest geen compromissen, dat is oké. Dus een dure 16” MacBook pro met i9 8 cores HT is oké, zolang het design de optimale werking niet in de weg staat.9

 • Profielfoto
  Cursor

  Coffee Lake. Iedereen doet alsof het heel gewoon is, maar niemand weet waar die rare naam vandaan komt. Volgens List of Intel codenames: Reference unknown. Dan gokken we het op het plaatsje Coffeen, Illinois. Er is daar ook een meer. Intel goochelt wel vaker met namen.

 • Profielfoto
  Elger

  Die cores zijn leuk, maar staan bij mij vooral stil. En dan heb ik een 2012 model. Het grootste probleem dat ik ervaar is de beperking van 16 gig ram. Zelfs de upgrade naar 32 gig verwacht ik weinig van: een paar tabbladen en het is weg, sowieso niet geschikt over een paar jaar.

 • Profielfoto
  Jonkheer

  Ik ben sinds kort gebruiker van een macbook pro 15 inch i9 32 GB met de Radeon Vega 20. Een apparaat van circa 5k. Na drie dagen gebruik heb ik het weer ingeleverd bij de winkel. Na een half uur FCPX en wat internetten was de batterij in ca. tweeënhalf uur leeg. De behuizing werd bloedheet en nagenoeg geen ventilatie. Er is een compleet nieuw moederbord ingezet en vooralsnog gaat het goed. Echter Apple wilde na de reparatie in Nederland de testsoftware niet autoriseren. Ik moest dus een anderhalve week na de reparatie wachten. Waarom? Meerdere problemen met soortgelijke MacBooks? Als je dan nu hoort dat Apple in 2019 uitkomt met een nieuwe macbook pro vind in dat echt een bloody shame. Als Apple lef toont en jarenlange Apple-gebruikers tegemoet wil komen zou er mijns inziens een refund of omruil actie opgestart moeten worden. Het gevoel een inferieur apparaat gekocht te hebben neemt alleen maar toe, nu ik links en rechts meerdere klachten hoor over onder andere toetsenbord en schermproblemen en er zo snel al een aangepast model op de markt komt.

 • Profielfoto
  Tegenwind

  Misschien kan Apple voor het warmte probleem een model maken dat op de Air lijkt, maar dan wat dikker, zodat er aan de achterkant misschien ruimte is voor een heatsink met iets meer koelcapaciteit dan de bodem van een red-bull blikje.

  En wat betreft “meer cores als noodmaatregel”. Really? Eind 2008 hadden we al desktops met Core2Quad processors, terwijl je in ‘05-‘06 nog het mannetje was met je hoog geklokte Pentium 4 singlecore.
  In 2018 eindelijk voor de consument geschikte/ betaalbare (doorhalen wat niet past) hexa en octacore processors, en dan is het een noodmaatregel? Mag het na 10 jaar een keer? 😛

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Ik sla nog even over maar dit klinkt allemaal wel veelbelovend. Nog eventjes doorsparen.

 • Profielfoto
  Sunshine

  Hopelijk zit er ook een nieuw ontworpen toetsenbord in…