Intel is overtuigd: ‘Apple lanceert in 2020 Mac met eigen ARM-chip’

Door: Raymon Mens - 8 reacties

Het gerucht over een nieuwe Mac die niet langer een processor van Intel bevat, maar een door Apple zelf gemaakte ARM-chip, is al een paar jaar oud. Toch lijkt het nu snel te gaan gebeuren. Zelfs Intel is overtuigd.

Een aantal leidinggevenden van het bedrijf uit Santa Clara zeggen tegen techsite Axios er rekening mee te houden dat Apple in 2020 met een Mac met eigen ARM-chip komt. Dat type chip zit ook in de iPhone en iPad.

Eerste een laptop met Apple-chip

De doorgaans betrouwbare analist Ming-Chi Kuo had het in oktober vorig jaar ook al over een Mac met ARM-chip. Hij hield het op een lancering in 2020 of 2021. Een paar maanden eerder omschreef Bloomberg-reporter Mark Gurman een project binnen Apple dat Kalamata heet. Het zou een codenaam voor een nieuwe laptop met ARM-chip zijn.

Apple zou mikken op een rustige transitie. De laptop met Apple’s eigen chip zou naast de huidige Macs met Intel-chip moeten verschijnen.

Apple A12-chip Mac
Klik/tap voor groter.

Van Intel naar ARM: software-puzzel

De eerste geruchten over een Mac met ARM-chip gingen al in 2013. Toch lijken de puzzelstukjes nu langzaam echt op hun plek te vallen. Er zullen ook grote softwarematige aanpassingen nodig zijn. Een ARM-chip gebruikt een andere instructieset dan een Intel-chip en daarom zullen alle huidige Mac-apps onbruikbaar zijn.

Naar verluidt komt er echter een hele nieuwe klasse apps aan. Compleet universele apps die zowel op iOS als macOS werken. Apple maakte er in macOS Mojave al een beginnetje mee door de Woning- en Dictafoon-app van iOS naar de Mac te brengen. Ontwikkelaars zouden later in 2019 ook met dit soort apps aan de slag kunnen. Het gaat dan om iPad-apps die naar de Mac komen en iPhone-apps zouden in 2021 worden toegevoegd.

macOS 10.14 woning-app
De Woning-app van macOS Mojave – Klik/tap voor groter.

We stellen ons voor dat de twee platforms (Intel en ARM) enige tijd naast elkaar zullen blijven bestaan, met elk hun specifieke eigenschappen. Dit zou de derde grote transitie voor de Mac zijn. Apple ging in 1998 van Motorola 68×00-chip naar Power PC. In 2006 werden Power PC-chips vervangen door processors van Intel. Tot nu toe zijn al die transities zonder hele grote problemen verlopen.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Melle

  Eens vanaf lancering aankondigen dat ze vanaf eerste uur samen hebben gewerkt met Microsoft, die hun best Office pakket ooit speciaal heeft gemaakt voor de nieuwe laptop/chip. Dat is voor mij noodzakelijk. De rest volgt dan wel snel

 • Profielfoto
  xaddict

  Dit kunnen ze in de goedkoopste MacBook stoppen aangezien die momenteel op een mobile chip draait. Heeft al moeite met het honderdste cijfer achter de komma van Pi uitrekenen…

 • Profielfoto
  polansky

  Rosetta 2.0 – Hij komt er gewoon aan hoor, die vertaalset waarbij je gewoon je oude programma’s kunt blijven gebruiken op je nieuwe Mac.

  Het is niet de eerste keer dat ze deze truc uithalen.
  Of we er blij van moeten worden is een tweede. Rosetta werkte niet altijd probleemloos.

 • Profielfoto
  aaa

  Dit keer wordt het wel de dood van macOS, de bugs die er vorige keer in zijn gekomen zijn er nog steeds niet uit gehaald. Na de overstap gaan er zeer weinig mensen achterblijven ben ik bang.

 • Profielfoto
  Macteach

  Dan toch tijd voor een minder gesloten systeem straks helaas… Dan maar Windows.

 • Profielfoto
  polansky

  Macteach op 22 februari 2019 12:41
  Dan toch tijd voor een minder gesloten systeem straks helaas… Dan maar Windows.

  Na 15 jaar Apple afgelopen jaar weer eens Windows geprobeerd icm een Surface Pro…. Man, man, man wat blijft dat Windows bagger.

  Heel snel weer verkocht dat ding.
  Dan weet je gelijk weer waarom je ooit voor Apple hebt gekozen.

  Ik wens je veel succes en hoop voor je dat het je beter zal vergaan dan mijn ervaring. Ik heb mijn lesje er wel weer van geleerd.

   

 • Profielfoto
  Frans

  polansky op 22 februari 2019 11:07
  Rosetta 2.0 – Hij komt er gewoon aan hoor, die vertaalset waarbij je gewoon je oude programma’s kunt blijven gebruiken op je nieuwe Mac.

  Het is niet de eerste keer dat ze deze truc uithalen.
  Of we er blij van moeten worden is een tweede. Rosetta werkte niet altijd probleemloos.

  Rosetta heeft bij mij altijd goed gewerkt. Je zult niet eens weten dat het er is, of woorden van gelijke strekking, zei Steve Jobs. En dat klopte. Tot Rosetta er ineens niet meer was. Toen wist je het wel, want toen deden al die oude programma’s het ineens niet meer. Een optie om Rosetta toch te installeren, die was er niet.

  Dat Rosetta 2.0 niet goed zal werken, daar maak ik me dus geen zorgen om. Wel dat het er ineens niet meer zal zijn.

 • Profielfoto
  elisa9180

  Ik denk eerder dat Apple de nieuwe MacBook pro zal voorzien met een ARM processor naast een Intel processor .

  Zie maar naar de T2 chip die doe nu ook bepaalde acties die de Intel niet goed uitvoert.

  2 CPUs

  1 Intel voor dagelijks X86 taken
  1 ARM voor lichte apps cross-platform low power consumption….