Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 22 februari 2019

Intel is overtuigd: ‘Apple lanceert in 2020 Mac met eigen ARM-chip’

Het gerucht over een nieuwe Mac die niet langer een processor van Intel bevat, maar een door Apple zelf gemaakte ARM-chip, is al een paar jaar oud. Toch lijkt het nu snel te gaan gebeuren. Zelfs Intel is overtuigd.

Een aantal leidinggevenden van het bedrijf uit Santa Clara zeggen tegen techsite Axios er rekening mee te houden dat Apple in 2020 met een Mac met eigen ARM-chip komt. Dat type chip zit ook in de iPhone en iPad.

Eerste een laptop met Apple-chip

De doorgaans betrouwbare analist Ming-Chi Kuo had het in oktober vorig jaar ook al over een Mac met ARM-chip. Hij hield het op een lancering in 2020 of 2021. Een paar maanden eerder omschreef Bloomberg-reporter Mark Gurman een project binnen Apple dat Kalamata heet. Het zou een codenaam voor een nieuwe laptop met ARM-chip zijn.

Apple zou mikken op een rustige transitie. De laptop met Apple’s eigen chip zou naast de huidige Macs met Intel-chip moeten verschijnen.

Apple A12-chip Mac
Klik/tap voor groter.

Van Intel naar ARM: software-puzzel

De eerste geruchten over een Mac met ARM-chip gingen al in 2013. Toch lijken de puzzelstukjes nu langzaam echt op hun plek te vallen. Er zullen ook grote softwarematige aanpassingen nodig zijn. Een ARM-chip gebruikt een andere instructieset dan een Intel-chip en daarom zullen alle huidige Mac-apps onbruikbaar zijn.

Naar verluidt komt er echter een hele nieuwe klasse apps aan. Compleet universele apps die zowel op iOS als macOS werken. Apple maakte er in macOS Mojave al een beginnetje mee door de Woning- en Dictafoon-app van iOS naar de Mac te brengen. Ontwikkelaars zouden later in 2019 ook met dit soort apps aan de slag kunnen. Het gaat dan om iPad-apps die naar de Mac komen en iPhone-apps zouden in 2021 worden toegevoegd.

macOS 10.14 woning-app
De Woning-app van macOS Mojave – Klik/tap voor groter.

We stellen ons voor dat de twee platforms (Intel en ARM) enige tijd naast elkaar zullen blijven bestaan, met elk hun specifieke eigenschappen. Dit zou de derde grote transitie voor de Mac zijn. Apple ging in 1998 van Motorola 68×00-chip naar Power PC. In 2006 werden Power PC-chips vervangen door processors van Intel. Tot nu toe zijn al die transities zonder hele grote problemen verlopen.

Reageer op artikel:
Intel is overtuigd: ‘Apple lanceert in 2020 Mac met eigen ARM-chip’
Sluiten