Intel: ‘Definitief geen 5G-modem in iPhone voor 2020’

Door: Raymon Mens - 0 reacties
iPhone 5G

Terwijl tijdens het Mobile World Congress in Barcelona de ene na de andere smartphone met 5G aangekondigd wordt, blijft het bij Apple naar verluidt tot 2020 stil. Er zou voor die tijd geen iPhone met 5G op de markt komen.

Dat heeft Intel, de vaste leverancier van modem-chips voor Apple’s smartphones, indirect bevestigd. Persbureau Reuters meldt dat er in 2019 alleen proeven worden gedaan met modems. De levering van 5G-chips laat echter nog tot 2020 op zich wachten. Ze zullen dus zeker niet in de iPhone 2019 zitten.

Apple zocht naar alternatieven

Er gingen de afgelopen tijd veel geruchten over 5G in de iPhone. Apple zou in gesprek zijn geweest met onder andere Samsung en MediaTek over het leveren van modems die het nieuwe mobiele netwerk ondersteunen. Naar verluidt heeft de iPhone-maker er toch voor gekozen om op Intel te wachten.

Andere smartphone-fabrikanten gebruiken modems van Qualcomm en kunnen zo al 5G aanbieden. Apple en Qualcomm zijn echter in een juridische strijd verwikkeld, waardoor geen zaken gedaan worden. Dat pakt nu in Apple’s nadeel uit. Het bedrijf uit Cupertino is echter niet van plan om lang achter te lopen, want er is een nieuwe afdeling opgericht die eigen 5G-modems gaat maken. Zo kan Apple zijn eigen lot bepalen zonder vertragingen die door externe leveranciers veroorzaakt worden.

5G in Nederland

In Nederland hoeven we dit jaar ook niet op 5G te rekenen. Nederlandse providers zijn erg terughoudend met aankondigingen over het nieuwe mobiele netwerk. De enige uitzondering is T-Mobile. De provider wil Den Haag nog in 2019 van experimenteel 5G voorzien, daarna moet landelijke dekking in 2020 volgen. Eerder lijken providers sowieso niet te kunnen starten, want er wordt nog gewacht op de veiling van de benodigde frequenties. Het ministerie van Economische Zaken moet die organiseren, maar heeft nog geen datum aangekondigd. (Zie ook ➝ 5G in Nederland: ministerie eist minimale snelheid)

Reacties

0 reacties