Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 13 februari 2019
Leestijd: 2 minuten

Google volgt voorbeeld Apple: grote investeringen in eigen chips

In 2008 nam Apple de beslissing om chips voor de iPhone, iPad en iPod zelf te gaan ontwerpen. Het bleek een goede gok, want anno 2019 is Apple absolute koploper als het gaat om het maken van cutting edge chips. Zelfs Intel wordt afgetroefd. Google gaat dat voorbeeld volgen.

De zoekgigant gaat fors meer investeren in de ontwikkeling van eigen chips. Dat meldt financieel persbureau Bloomberg. Google heeft meer dan 16 ervaren chip­ontwerpers weggekocht bij onder andere Qualcomm, Broadcom, Nvidia en laatst ook nog een bij Apple.

Logische stap voor Google

Het nieuwe chip-team zou in Bangalore opgezet worden. In deze stad in India zitten veel traditionele chipfabrikanten en is veel talent te vinden. De zoekgigant zou nog 13 vacatures in te vullen hebben en snel willen opschalen.

Dat Google een eigen chip-team op wil zetten is logisch. Het bedrijf ontwerpt al op kleine schaal eigen hardware voor servers en kunstmatige intelligentie. Met de Pixel-telefoons is het bedrijf echter ook steeds meer actief als maker van eigen smartphones. Dit gebeurt geheel volgens het Apple-model. Google ontwerpt de hardware en ook de software, maar koopt chips nog extern in. In het verleden heeft de zoekgigant al aangegeven ook eigen chips voor smartphones te willen maken.

Google Pixel 3
Klik/tap voor groter.

Apple zet ondertussen de volgende stap

Apple bracht in 2010 zijn eerste, eigen smartphone-chip op de markt. Het was de A4-chip voor de iPhone 4 en iPad 1. Sindsdien heeft het bedrijf uit Cupertino een goed geoliede machine die ieder jaar weer indruk maakt met innovatieve chips. Het maken van een eigen system-on-a-chip (SoC) stelt Apple in staat om hardware en software goed op elkaar af te stemmen. Dat merk je niet alleen aan de snelheid, maar ook aan de accuduur en software-ondersteuning. Omdat het bedrijf amper rekening moet houden met componenten van derden, kunnen oudere iOS-apparaten zoals de iPhone of iPad ook lang software-updates krijgen.

Terwijl Google werkt om te staan waar Apple in 2010 stond, is de iPhone-maker alweer met een nieuw project bezig. Naast eigen chips wil het bedrijf uit Cupertino ook eigen modems gaan maken. Zo kan het ook bij de 5G-revolutie een voortrekkersrol spelen. (Zie ook → Apple zet zwaargewicht op ontwikkeling 5G-modems iPhone)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Google volgt voorbeeld Apple: grote investeringen in eigen chips
Sluiten