Oh… Google verzweeg in Nest-producten geïntegreerde microfoon

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Een gevoelige blunder van Google. Het bedrijf kondigde onlangs met veel fanfare aan dat zijn Nest-producten zoals alarmsysteem Nest Secure compatibel zijn met Google Assistant. Dat wil zeggen dat je er tegen kunt praten en er dus een microfoon aanwezig is. Dat werd echter nergens vermeld.

Een aantal gebruikers was onaangenaam verrast over het feit dat ze een apparaat met een verborgen microfoon in huis hadden gehaald. De zoekgigant -en tevens uitbater van ’s werelds grootste advertentienetwerk- zegt nu dat het een fout betrof. De microfoon is volgens Google-dochterbedrijf Nest niet bewust verzwegen.

Google zegt sorry: het was een vergissing

Als we naar de technische specificaties die Google tot voor kort publiceerde kijken, valt op dat er geen melding wordt gemaakt van een ingebouwde microfoon. In de sectie “audio en verlichting” vermeldde Nest alleen de LED-ring, een sirene van 85dB en een ingebouwde luidspreker.

In een statement dat naar Amerikaanse media gestuurd is, zegt Google dat het een vergissing is. “De microfoon was nooit bedoeld als geheim. We hadden deze moeten vermelden in de technische specificaties. Een vergissing aan onze kant. De microfoon is nog niet ingeschakeld en wordt momenteel alleen geactiveerd als gebruikers de optie in de app selecteren. Beveiligingssystemen gebruiken vaak microfoons voor geluidherkenning. We hebben de microfoon in het apparaat geïntegreerd, zodat we in de toekomst extra functies kunnen bieden. Denk aan de detectie van gebroken glas.”

Nest Protect Google
Klik/tap voor groter.

Transparantie is voor Nest belangrijk

Nest profileert zich graag als premium merk dat aan Google gelieerd is, maar een eigen koers vaart. Privacy en gebruiksgemak staan hoog in het vaandel en hoewel dit een vergissing betreft, is het wel een smet op het merk. Als je aan ’s werelds grootste advertentienetwerk gelieerd bent, is transparantie belangrijker dan ooit. Het alarmsysteem Nest Secure is overigens nog niet in Nederland verkrijgbaar.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  interFACE

  “don’t be evil”

 • Profielfoto
  xaddict

  “Forget” to mention you actually ARE evil 😈

 • Profielfoto
  farl4web

  Wat zou er allemaal gebeuren onder het topje van de ijsberg?

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  In de nesten gewerkt.

 • Profielfoto
  mmww

  Dat mensen überhaupt tech bedrijven vertrouwen is bizar!

 • Profielfoto
  arno1975

  Echt dat mensen hier nog intrappen…

  En dat Google hier nog mee weg komt🤔

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Waarom verbaast dit mij totaal niet??😒Dood aan koekel!!!

 • Profielfoto
  VxP

  Precies dezelfde reactie als onze politiek. “Sorry”…. en we gaan weer door….

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Wat een ratten

 • Profielfoto
  polansky

  Precies hetzelfde gaat natuurlijk op voor alle speakers waarin een microfoon verborgen zit. Niemand weet exact wat en hoeveel informatie er met het datapakket wordt meegezonden en daarna geanalyseerd.

  Zo’n afluistermicrofoon in je huis kan voor hele foute dingen worden gebruikt, maar blijkbaar zien met name jongeren daar het probleem niet van in.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Lekker neutraal artikel!