Hoe Google Maps bijna een ‘bird mode’ kreeg

Door: Raymon Mens - 1 reactie

Google Maps bestaat maar liefst 14 jaar. De Kaarten-applicatie die nog steeds op menig iPhone staat, werd in 2005 gelanceerd en kan terugkijken op een rijke geschiedenis. Vandaag willen we echter inzoomen op de vogelmodus of bird mode die de populaire kaarten-app bijna kreeg.

Productmanager Bret Taylor vertelt op Twitter over deze herinnering. Er was voor de lancering van Google Maps nogal wat discussie binnen het team over de benaming voor de luchtfoto’s in de app. Door een experiment van Google-oprichters Sergey Brin en Larry Page werd het niet satelliet maar vogelmodus.

Google Maps: hoe ‘bird mode’ werd geboren

De kaarten die bij de start van Google Maps als satellietweergave te zien waren, bleken geen satellietkaarten, maar luchtfoto’s die vanuit een vliegtuig werden genomen. Het team vond het daarom ongepast om het label satelliet te gebruiken voor deze kaarten. Er moest een nieuwe naam komen.

Dit werd tijdens een meeting besproken die kort moest zijn. Google-oprichters Sergey Brin en Larry Page hadden daarom een grote aftelklok in de kamer geplaatst. “Het waren gekke experimenten die wel vaker voorkwamen in die tijd”, vertelt Taylor. Zodra die klok op 0 seconden stond, waren alle beslissingen definitief en was de meeting afgelopen. Er werden namen geopperd zoals Airplane View en Superman. Net toen Sergey Brin zei “laten we het anders gewoon bird mode noemen…” was de tijd voorbij en die beslissing definitief.

Google Maps satelliet bird mode
Klik/tap voor groter.

Beslissing onofficieel teruggedraaid

“Het systeem had gesproken, maar we waren best wel in paniek. Niemand in de cartografie zou ons serieus nemen met een weergave die vogelmodus heet”, vertelt Taylor. Uiteindelijk besloot hij de beslissing onofficieel terug te draaien. Hij was verantwoordelijk voor het team dat de code schreef om de app te maken en had zo het laatste woord, al was dat officieel niet binnen zijn macht.

Vogelmodus werd vervangen door de simpele naam ‘satelliet’ en letterlijk niemand die bij de meeting over de naam zat heeft het opgemerkt. “En sindsdien bedriegen we mensen met onze niet-echt-satellietbeelden”, eindigt de productmanager met een knipoog.

Reacties

1 reactie
  • Profielfoto
    Yosemite

    Had het gewoon foto genoemd. Een satellietfoto en luchtfoto zijn allebei foto’s.