Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 februari 2019
Leestijd: 2 minuten

Google Chrome gaat adblockers toch niet tegenwerken

Enkele weken geleden trok de ontwikkelaar van de bekende adblocker uBlock Origin aan de bel. Google wilde een grote verandering in zijn browser Google Chrome doorvoeren die veel adblockers tegen zou werken of het functioneren geheel onmogelijk zou maken. Nu lijkt dit van de baan.

Google wilde een API die veel adblockers gebruiken uitfaseren in een volgende versie van Chrome. Volgens de zoekgigant zouden de prestaties van de browser negatief beïnvloed worden door content blockers. Nu dat niet waar blijkt te zijn, wordt de API mogelijk niet uit de browser verwijderd en kunnen adblockers blijven werken.

Goed lobbywerk van Ghostery

Het ging om de webRequest-api. Die zorgt ervoor dat alle geladen bronnen aan een adblocker doorgegeven worden zodra je een webpagina bezoekt. De adblocker kan die vervolgens zelfstandig blokkeren. Zo kunnen onder andere uBlock en uMatrix werken. Volgens Google zorgde die API voor aanzienlijke vertraging bij het laden van webpagina’s.

De ontwikkelaar van Ghostery heeft die kritiek echter gepareerd met een uitgebreid onderzoek. Daaruit blijkt dat bekende adblockers zoals Adblock Plus, Brave, Ghostery en uBlock Origin slechts enkele milliseconden nodig hebben om hun werk te doen. De vertraging is dus te verwaarlozen.

Ghostery Google Chrome
Ghostery in Google Chrome – Klik/tap voor groter.

Minder strenge veranderingen Google Chrome

Google lijkt door dit onderzoek deels terug te krabbelen. Chrome-ontwikkelaar Devlin Cronin laat in een post in de ontwikkelomgeving van de browser weten dat de plannen herzien worden. Er wordt opnieuw geëvalueerd of de webRequest-api volledig zal verdwijnen. Daarnaast wordt de API die als vervanger moet dienen flexibeler gemaakt. “Het is nooit onze bedoeling geweest om de werking van content blockers te dwarsbomen”, aldus Cronin.

Google wil echter nog steeds dat ontwikkelaars van adblockers de nieuwe declarativeNetRequest-api gaan gebruiken. Die werkt net iets anders dan de webRequest-api. Als maker van een adblocker kun je in deze nieuwe API een lijst indienen met filters van domeinen en elementen in sites die geblokkeerd moeten worden. Als een website bezocht wordt, zal de browser die lijst checken en de filters zelfstandig toepassen.

Het probleem was dat de nieuwe API een limiet van 30.000 regels had. Dat is lang niet genoeg voor de meeste lijsten. Nu zegt Google dat die limiet verhoogd wordt en dat ontwikkelaars dynamische lijsten kunnen laden. Dat scheelt een boel, dus kunnen adblockers in Chrome zoals het ernaar uitziet gewoon blijven werken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Google Chrome gaat adblockers toch niet tegenwerken
Sluiten