Gerucht: ‘iOS 13 gaat minimaal iPhone 7 vereisen’

Door: Raymon Mens - 24 reacties

Met iOS 12 heeft Apple zich het afgelopen jaar ingespannen om veel oudere toestellen zoals de iPhone 5s, 6, 6s en SE te blijven ondersteunen. De update richtte zich vooral op stabiliteit en snelheid. Heel netjes. Maar volgens een nieuw gerucht staan de zaken er dit jaar heel anders voor. iOS 13 zou minimaal een iPhone 7 vereisen.

Dit bericht wordt de wereld in geslingerd door de Israëlische site The Verifier. Deze site heeft een wisselende reputatie en had het in het verleden meermaals goed, maar ook wel eens bij het compleet foute eind.

Oude iPhone later dit jaar zonder iOS 13?

Hoewel de site zegt over betrouwbare bronnen te beschikken, is dit een moeilijk te geloven gerucht. Meestal krijgt de oudste, momenteel nog ondersteunde iPhone de volgende grote update niet. Dit jaar zou dat dat de iPhone 5s zijn. Dat is geloofwaardig, want het toestel heeft een chip uit 2013 en gaat al lang mee.

De iPhone 6, iPhone 6s en iPhone SE zijn echter een heel ander verhaal. Deze toestellen hebben relatief moderne chips die onder iOS 12 nog heel goed presteren. Tenzij Apple iets wil doen dat drastisch meer kracht vereist, is het moeilijk te geloven. In dat geval zou het ook logisch zijn om bepaalde functies niet te activeren op deze wat oudere toestellen. Een toestel zoals de iPhone SE werd nog tot september 2018 verkocht. In september 2019 geen updates meer? Zo bont maken Android-fabrikanten het niet eens!

iPhone 6s iOS 13
De iPhone 6s werd in 2015 op de markt gebracht – Klik/tap voor groter.

Eerste details iOS 13

Gerucht consumeren met een flinke korrel zout dus. Gelukkig zijn er ook zeer betrouwbare geruchten over de volgende grote iOS-update. Zo kwam de doorgaans goed ingelichte Bloomberg-reporter Mark Gurman onlangs met de eerste nieuwigheden die we in iOS 13 kunnen verwachten. Maak je op voor een donkere modus, aangepast home-scherm en meer. (Zie ook → Eerste nieuwe functies iOS 13 gelekt door betrouwbare bron)

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Q-collective

  Dat zou ik inderdaad erg jammer vinden. Ik had met m’n SE verwacht dat ik nog tot en met 13 en, als het even meezit, 14 mee zou kunnen gaan:(

 • Profielfoto
  gipsman

  Zou flauw zijn. Ik heb net mijn SE aan mijn vrouw gegeven ( 5S schermschade en batterij nog 1 uur). Zij wilde absoluut geen ‘grote’ iPhone. Maar ik gok dat het niet waar is. Al is die recente iPhone SE sale uit de garage van Cook natuurlijk verdacht.

   

 • Profielfoto
  Melle

  Dit zou een regelrechte aanfluiting zijn en tegen de eigen visie van Apple die ze hele dagen verkondigen, maar ik vrees dat het wel eens een logische stap zou kunnen zijn.

  Want ja – daarmee maakt Apple ineens een hele hoop iPhones verouderd en niet meer mee met de tijd, op zich zou je je als gebruiker daar niets van kunnen aantrekken, maar uiteraard heeft dat een gigantische impact op waarde van die toestellen en op hun levensduur.

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  Had gehoopt dat de 5s en 6s nog wel een ronde mee zouden gaan:(

  Toestellen houden het lang uit, maar door de matige software ondersteuning blijven het wegwerpproducten, al zijn ze daar eigenlijk te duur voor!

 • Profielfoto
  Bart119

  Zou een domme zet zijn, de lange updates zijn immers 1 van de sterke pluspunten tov Android, en daar betalen we uiteindelijk ook de meerprijs voor.

  Dat de 5s geen updates meer krijgt is nog wel acceptabel maar de rest toch niet.

  De iPhone 6 heeft bijvoorbeeld dezelfde processor als de iPad mini 4 – dewelke vandaag de dag nog vrolijk in de winkelrekken ligt.

 • Profielfoto
  pruus

  Och, ze doen maar…. dan is het misschien tijd om over te stappen. Want soms moet je het lijntje van dwang doorknippen.

 • Profielfoto
  SvS

  Alsof dan niks meer werkt.. maar het zou niet fraai zijn als SE en 6s niet nog een ronde mee kunnen. Veel mensen hebben in 2018 nog SE nieuw gekocht.

 • Profielfoto
  goulashkanone

  Ik kan dit niet geloven, en het waarschijnlijk ook niet waar.

  Als dit wel zo is, dan zou dit mijn vertrouwen in Apple dermate schaden, dat ik mij volledig van mijn Apple-apparaten machinerie zal ontdoen. Dit zou echt de druppel zijn…

 • Profielfoto
  wensink

  Geloof ik niks van.

 • Profielfoto
  erwin33

  Ik geloof er geen jota van. Want dat zou betekenen dat ze ook afstappen met ondersteuning te geven met nieuwe besturingssystemen voor oudere iMac’s en Mac Mini’s. Volkomen tegen de Apple policy. Nee, dit is een hele slechte grap…

 • Profielfoto
  Frans

  Ik ga me er niet druk om maken met mijn iPhone 6. Die zal blijven doen wat hij nu doet, alleen de nieuwste features heb ik dan niet. Ook apps blijven gewoon werken en zullen ook nog een jaar of wat updates blijven krijgen. Pas als ik echt iets ga missen wordt het tijd voor een nieuwe iPhone (of iPad).

  Wist je trouwens dat Apple vanaf maart iOS SDK 12 gaat verplichten voor nieuwe apps en app updates in de App Store? Dat betekent dat vanaf dan voor iOS 9 en ouder geen nieuwe apps meer zullen verschijnen en bestaande apps geen updates zullen krijgen. Ook dat is niets om je druk om te maken, wat je hebt blijft gewoon werken.

  Probeer tevreden te zijn met wat je hebt, je gaat je dan veel gelukkiger voelen!

 • Profielfoto
  Cursor

  Januari 2017  iPhone SE gekocht bij KPN voor € 384. Huidige iOS 12 laatste up-GRADE ? De soep wordt vast niet zo heet gegeten. We zien wel waar het schip strandt. Komt tijd, komt raad. Na ons de zondvloed.

 • Profielfoto
  SvS

  …en daarbij is iOS 12 echt goed.

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Heb vorig jaar een SE aangeschaft en zou het een schande vinden als die nu al niet meer wordt ondersteund met OS13.

 • Profielfoto
  Toko

  Wat een naïviteit in de reacties, wow! Echte Nederlanders. Je hoefde geen waarzegger te zijn om dit te hebben zien aankomen.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Inderdaad, je hoeft geen waarzegger te zijn om te weten dat je ieder jaar stomme geruchten hebt, die alleen maar bedoeld zijn als click bait.

 • Profielfoto
  goldoni

  Vandaag een iphone gekregen van het werk Wat is iOS een ontzettend verouderd besturingssysteem t.o.v Android 9. En dan krijgen ze het bij Apple ook niet voor elkaar om de software veilig te houden.

  Als je erover nadenkt toch wel knap dat ze die rotzooi nog zo goed kunnen verkopen!

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Android troldoni?

 • Profielfoto
  mmww

  De grens zal liggen op iPhones met minimaal 2GB Ram, dus iOS 13 kan vanaf de iPhone 6s.

 • Profielfoto
  Buzz

  Er zullen wel nieuwe features zijn die met Apple’s Augmented Reality, Machine Learning en/of Face-ID technologie te maken hebben, die geïntegreerd is in de recentere hardware. Logisch dat zulke features niet ondersteund gaan worden door oudere telefoons. Of dat dan voor het hele OS geld moet ik nog zien. Maar iedereen die vorig jaar bijvoorbeeld nog een SE kocht heeft al wel bewust de keuze gemaakt om niet aan die technologieën mee te doen.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  goldoni op 1 februari 2019 20:27
  Vandaag een iphone gekregen van het werk Wat is iOS een ontzettend verouderd besturingssysteem t.o.v Android 9. En dan krijgen ze het bij Apple ook niet voor elkaar om de software veilig te houden.

  Als je erover nadenkt toch wel knap dat ze die rotzooi nog zo goed kunnen verkopen!

  Dus jij vindt Android modern en veilig…. En je doelt zeker op de Facetime-bug. Grappig.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Ik geloof niet dat ze de iphone 6s en SE gaan laten vallen.

  Die zijn nog tot september 2018 door Apple verkocht. Dan schop je veel kopers tegen de schenen moest je amper een jaar verder de support droppen.

   

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Luitjes

  Zag net een YouTube video van #Zollotech

  De iPhone SE en IPhone 6S zal vermoedelijk iOS 13 ontvangen. Maar de 5S, de iPhone 6 en 6 plus niet meer.

  De volgende divices worden ook niet ondersteunt, de iPad Air en Air 2 en de iPad mini 2, 3 en 4

   

   

 • Profielfoto
  defores

  Dan mag Apple wel meer korting gaan bieden op de inruil actie van oude iPhones. Als ik mijn oude moeten inleveren en nog steeds 700 moet neerleggen dan stap ik maar over op Android. Ik verwacht voor premium prijzen ook premium ondersteuning en levensduur.