Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 6 februari 2019
Leestijd: 2 minuten

“Een ordinaire geldkwestie” – 5G in België definitief vertraagd

Slecht nieuws voor onze Belgische lezers. De uitrol van 5G in België loopt definitief ernstige vertraging op. De oorzaak is volgens Minister van Telecommunicatie Philippe De Backer een ordinaire geldkwestie vanuit de verschillende regio’s. Hij rekent op een vertraging van ongeveer twee jaar.

Met die verschillende regio’s worden Vlaanderen, Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië bedoeld. Deze regio’s moeten het eens worden over de verdeling van het geld dat een veiling van 5G-frequenties opbrengt. Het overleg verliep al niet bepaald soepel en is nu volgens de De Backer definitief geklapt.

Opbrengsten veiling 5G-frequenties

Verwacht wordt dat de veiling van de voor 5G benodigde frequenties in België 500 miljoen euro opbrengt. Dat willen alle Gewesten van België graag binnenharken en daar loopt het overleg vast. In een poging om de onenigheid op te lossen, stelde De Backer voor om de frequenties alvast te veilen. Daar hadden de verschillende gewesten echter geen oren naar. Vooral de Vlaamse regering zou de hakken in het zand zetten en met minder dan 80 procent van de opbrengsten geen genoegen nemen.

In een Tweet schrijft de Minister van Telecommunicatie zijn frustratie van zich af. Hij noemt de hele situatie “bijzonder jammer en kortzichtig” en is van mening dat dit de economische toekomst van België op het spel zet. Consumenten krijgen volgens De Backer geen toegang tot nieuwe technologieën en ook wordt bedrijven hierdoor de mogelijkheid om te innoveren ontnomen.

Telecomminister Philippe De Backer 5G
Telecomminister Philippe De Backer – Klik/tap voor groter.

5G in België mogelijk niet voor 2021

De Backer hoopt op een doorbraak aan het begin van 2020, maar gezien de naderende verkiezingen is een akkoord niet evident. Politieke partijen in Vlaanderen hebben bovendien al laten weten het prima te vinden om te wachten. De Europese Unie liet zijn lidstaten al eerder weten dat de deadline voor veiling van de 5G-frequenties midden 2020 is. Dat gaat België dus definitief niet halen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
“Een ordinaire geldkwestie” – 5G in België definitief vertraagd
Sluiten