“Een ordinaire geldkwestie” – 5G in België definitief vertraagd

Door: Raymon Mens - 10 reacties
5G Belgie 16x9
Afbeelding: Wikimedia Commons, Montage: OMT

Slecht nieuws voor onze Belgische lezers. De uitrol van 5G in België loopt definitief ernstige vertraging op. De oorzaak is volgens Minister van Telecommunicatie Philippe De Backer een ordinaire geldkwestie vanuit de verschillende regio’s. Hij rekent op een vertraging van ongeveer twee jaar.

Met die verschillende regio’s worden Vlaanderen, Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië bedoeld. Deze regio’s moeten het eens worden over de verdeling van het geld dat een veiling van 5G-frequenties opbrengt. Het overleg verliep al niet bepaald soepel en is nu volgens de De Backer definitief geklapt.

Opbrengsten veiling 5G-frequenties

Verwacht wordt dat de veiling van de voor 5G benodigde frequenties in België 500 miljoen euro opbrengt. Dat willen alle Gewesten van België graag binnenharken en daar loopt het overleg vast. In een poging om de onenigheid op te lossen, stelde De Backer voor om de frequenties alvast te veilen. Daar hadden de verschillende gewesten echter geen oren naar. Vooral de Vlaamse regering zou de hakken in het zand zetten en met minder dan 80 procent van de opbrengsten geen genoegen nemen.

In een Tweet schrijft de Minister van Telecommunicatie zijn frustratie van zich af. Hij noemt de hele situatie “bijzonder jammer en kortzichtig” en is van mening dat dit de economische toekomst van België op het spel zet. Consumenten krijgen volgens De Backer geen toegang tot nieuwe technologieën en ook wordt bedrijven hierdoor de mogelijkheid om te innoveren ontnomen.

Telecomminister Philippe De Backer 5G
Telecomminister Philippe De Backer – Klik/tap voor groter.

5G in België mogelijk niet voor 2021

De Backer hoopt op een doorbraak aan het begin van 2020, maar gezien de naderende verkiezingen is een akkoord niet evident. Politieke partijen in Vlaanderen hebben bovendien al laten weten het prima te vinden om te wachten. De Europese Unie liet zijn lidstaten al eerder weten dat de deadline voor veiling van de 5G-frequenties midden 2020 is. Dat gaat België dus definitief niet halen.

Techpulse / Minoc

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  iPhonefans

  Over de ruggen van de burger. Lekkere politieke partijen daar

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Tja, Wallonie en Vlaanderen hebben al bijna 189 jaar ruzie. Het had beter een deel van Nederland en van Frankrijk kunnen blijven…;-)

 • Profielfoto
  Rickje

  In Nederland is het niet veel beter volgens mij. Ik begreep dat de inlichtingendienst via de 5G bandbreedte communiceert of aftapt. Het implementeren van 5G heeft achter de schermen dus best wat uitdagingen voor de ‘nationale veiligheid’ en opties van de inlichtingendiensten.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Voor wie vindt dat het aanleggen van telecom infrastructuur een staatszaak zou moeten zijn; hier is je antwoord. Dit krijg je zodra de politiek zich er meer gaat bemoeien. 🤨

 • Profielfoto
  MacJelle

  “/dev/enschede op 06 februari 2019
  Voor wie vindt dat het aanleggen van telecom infrastructuur een staatszaak zou moeten zijn; hier is je antwoord. Dit krijg je zodra de politiek zich er meer gaat bemoeien. 🤨”

  Het probleem voor grote delen van NL is juist dat de overheid zich niet mág bemoeien met telecom infrastructuur. En als je dan in een gebied woont waar ‘de markt’ niet in geïnteresseerd is kun je verrekken. 8 Mbit dsl download en geen 4G is op veel plekken in NL het maximum. Dankzij een groep over-enthousiaste medebewoners heb ik inmiddels 1 Gbit glasvezel, maar dat dus ondanks die geweldige |NOT| marktwerking.

 • Profielfoto
  Frans

  iPhonefans op 6 februari 2019 17:48
  Over de ruggen van de burger. Lekkere politieke partijen daar

  Ze zijn hier geen haar beter hoor. De overheid laat de telecom bedrijven ook hier tegen elkaar opbieden voor rechten op de frequenties. Het is een soort belasting vooraf. De telecom bedrijven moeten die miljoenen natuurlijk terugverdienen en halen dat terug via hogere abonnementsprijzen. Daar verdient de overheid dan weer extra BTW op. Een dubbele graai in de portemonnaie van de burger als het ware.

  Communicatieinfrastructuur zou door de overheid aangelegd moeten worden. Voor het leveren van de diensten op die infrastructuur mogen private bedrijven dan concurreren om de gust van de consument. Dan krijg je echte concurrentie met echte kwaliteitsverbeteringen en prijsverlagingen.

 • Profielfoto
  RW076

  Ik zie toch een groot voordeel, ze zullen later doodgaan of ernstig ziek worden. 👍

 • Profielfoto
  swappa001

  /dev/enschede op 6 februari 2019 20:59
  Voor wie vindt dat het aanleggen van telecom infrastructuur een staatszaak zou moeten zijn; hier is je antwoord. Dit krijg je zodra de politiek zich er meer gaat bemoeien. 🤨

  Niet om de politici een veer in hun h*l te steken, maar het feit dat frequenties gefeild worden is ter voorkoming van wildgroei in de ether. Er is maar een bepaalde hoeveelheid frequenties beschikbaar en zonder staatsinvloed heeft de consument pas echt een probleem. Desalniettemin, als die belgen nu een beetje water bij de wijn doen kunnen ze twee jaar langer veilinggelden ophalen.

 • Profielfoto
  MacJelle

  Lang leve de vrije markt in telecomland: https://m.slashdot.org/story/351842

 • Profielfoto
  MacJelle

  Internet is in korte tijd een ‘eerste levensbehoefte’ geworden. Elektra, riolering, waterbeheer: die infrastructuur is ook onder overheidscontrole. De telecommarkt is geliberaliseerd toen mobiele telefonie en bekabeld internet nog luxe-diensten waren. Hoog tijd om de infrastructuur van dit soort diensten onder overheidscontrole te brengen en asap alle adressen in NL een FttH verbinding te bieden.