Einde MacBook Air zonder Retina-display in zicht

Door: Raymon Mens - 3 reacties

Apple vernieuwde de MacBook Air eind 2018. De geliefde laptop kreeg eigenlijk een Retina-scherm, nieuw ontwerp en moderne aansluitingen. De oude MacBook Air, die zonder Retina-display, is echter nog steeds te koop. Dat gaat echt niet lang meer duren.

Wij horen van diverse resellers en webshops dat de oude MacBook Air nog maar moeilijk te bestellen is. Twee groothandelaren hebben geen voorraad meer, terwijl een derde aangeeft dat Apple slechts mondjesmaat bestellingen uitlevert.

Voorraad MacBook Air bij resellers opgedroogd

In de Online Apple Store is de bestelling nog mogelijk. De oude MacBook Air heeft echter een zeer lange levertijd van een maand. Vandaag besteld is tussen tussen 8 en 14 maart in huis. Gek genoeg is het sneller om een ​​aangepaste configuratie te verkrijgen (Intel Core i7, grote SSD): dan is de levering tussen 21 en 25 februari. Dat geldt ook voor de Amerikaanse, Japanse, Duitse en Franse Apple Store. In Apple’s eigen winkels liggen nog wel modellen op voorraad.

Alle andere Macs zijn gewoon voorradig, behalve bij een aangepaste configuratie. In dit geval loopt de levertijd op tot 21 februari. Dat is waarschijnlijk gewoon het gevolg van de Chinese nieuwjaarsvakanties. Dat het einde voor de oude Air in zicht is, is vrij logisch. Intel zal de chips (uit 2015) die gebruikt worden niet eindeloos blijven leveren.

MacBook Air 2018 scherm
MacBook Air 2018 (links) en 2017 (rechts) – Klik/tap voor groter.

Een van de laatste MacBooks met traditionele USB

Als de verkoop van de oude MacBook Air inderdaad snel stopt, is er praktisch geen Apple-laptop meer met traditionele USB-aansluitingen te vinden. De MacBook Pro heeft al sinds 2016 alleen USB-C. Het model uit 2015 is inmiddels ook niet meer verkrijgbaar.

Het ontwerp van de oude Air komt uit 2011 en is een van de meest succesvolle Apple-ontwerpen ooit geweest. Lang werd gedacht dat Apple de Air opgegeven had, maar in 2018 kreeg de geliefde laptop toch een vernieuwing. Wij waren in onze review enthousiast over het nieuwe model, al waren er wel een paar minpunten. (Zie ook → Review MacBook Air 2018: een sterke comeback?)

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Geheel logisch gezien het feit dat een MBP13″ goedkoper en sneller is dan een MBP Air.

 • Profielfoto
  KR1275

  De MM hier in Den Haag heeft er nog genoeg.

 • Profielfoto
  Loyd

  polansky op 6 februari 2019 20:04
  Geheel logisch gezien het feit dat een MBP13″ goedkoper en sneller is dan een MBP Air.

  Je bewering klopt niet. De oude Air is juist stukken goedkoper dan de instap MBP.