Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 6 februari 2019
Leestijd: 2 minuten

Concurrentie voor Ziggo op de kabel? De interesse is groot

Het is nog niet erg bekend, maar Ziggo moet sinds kort concurrentie op de kabel toelaten. Dit besloot de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt In 2018 en het werd onlangs nog bekrachtigd door de Europese Commissie. Er blijkt veel interesse in een nieuwe provider op de kabel.

Dat blijkt uit een rondgang onder onze lezers, allemaal Nederlandse internetgebruikers. In onze weekend poll (2.766 stemmen) gaf een meerderheid van 58,9 procent aan een nieuwe provider op de kabel serieus zou overwegen. 22,1 procent gaf aan goed te zitten bij Ziggo, terwijl 16 procent glasvezel heeft. Dat ADSL nog prima voldoet, wordt slechts door 3 procent onderschreven.

Kabelnetwerk Ziggo open voor concurrentie

VodafoneZiggo is lange tijd alleenheerser geweest op de Nederlandse kabel. Concurrent UPC werd in 2014 overgenomen en sindsdien is het voor veel huishoudens kiezen tussen traag ADSL over het telefoonnetwerk, of redelijk snel internet via de kabel. Bij ADSL kan gekozen worden tussen talloze providers, omdat KPN zijn vaste netwerk voor concurrentie open moet stellen. Ziggo was lang de enige optie op de kabel, maar daar komt dus verandering in.

concurrentie ziggo poll
Klik/tap voor groter.

Idee uit de koker van groep XS4ALL

Het idee om te gaan concurreren met Ziggo op de kabel, komt uit de koker van een aantal oud-medewerkers van KPN-dochter XS4ALL. KPN wil dit merk opheffen, maar een actiegroep zet zich in voor het behoud van de provider. Een toekomst op de kabel is een plan dat serieus gestalte begint te krijgen. Volgens het actiecomité zijn er enorme kansen op de kabel en onze peiling onderschrijft dat er ook bij consumenten interesse is.

Of KPN ook bewogen kan worden om met XS4ALL de kabel op te gaan, is nog maar zeer de vraag. In een eerste gesprek tussen het comité voor het behoud van XS4ALL zei de telecomreus deze mogelijkheid niet te willen onderzoeken. Er wordt dan ook gewerkt aan een nieuwe provider op de kabel die de technische en culturele waarden van XS4ALL onderschrijft. Met een beetje geluk is er straks dus echt wat te kiezen. Nederlandse internetgebruikers lijken er in ieder geval klaar voor. (Zie ook → Actiecomité: “Enorme kansen voor XS4ALL als kabelprovider”)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.