Concurrentie voor Ziggo op de kabel? De interesse is groot

Door: Raymon Mens - 9 reacties
Ziggo
(Afbeelding: Ziggo)

Het is nog niet erg bekend, maar Ziggo moet sinds kort concurrentie op de kabel toelaten. Dit besloot de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt In 2018 en het werd onlangs nog bekrachtigd door de Europese Commissie. Er blijkt veel interesse in een nieuwe provider op de kabel.

Dat blijkt uit een rondgang onder onze lezers, allemaal Nederlandse internetgebruikers. In onze weekend poll (2.766 stemmen) gaf een meerderheid van 58,9 procent aan een nieuwe provider op de kabel serieus zou overwegen. 22,1 procent gaf aan goed te zitten bij Ziggo, terwijl 16 procent glasvezel heeft. Dat ADSL nog prima voldoet, wordt slechts door 3 procent onderschreven.

Kabelnetwerk Ziggo open voor concurrentie

VodafoneZiggo is lange tijd alleenheerser geweest op de Nederlandse kabel. Concurrent UPC werd in 2014 overgenomen en sindsdien is het voor veel huishoudens kiezen tussen traag ADSL over het telefoonnetwerk, of redelijk snel internet via de kabel. Bij ADSL kan gekozen worden tussen talloze providers, omdat KPN zijn vaste netwerk voor concurrentie open moet stellen. Ziggo was lang de enige optie op de kabel, maar daar komt dus verandering in.

concurrentie ziggo poll
Klik/tap voor groter.

Idee uit de koker van groep XS4ALL

Het idee om te gaan concurreren met Ziggo op de kabel, komt uit de koker van een aantal oud-medewerkers van KPN-dochter XS4ALL. KPN wil dit merk opheffen, maar een actiegroep zet zich in voor het behoud van de provider. Een toekomst op de kabel is een plan dat serieus gestalte begint te krijgen. Volgens het actiecomité zijn er enorme kansen op de kabel en onze peiling onderschrijft dat er ook bij consumenten interesse is.

Of KPN ook bewogen kan worden om met XS4ALL de kabel op te gaan, is nog maar zeer de vraag. In een eerste gesprek tussen het comité voor het behoud van XS4ALL zei de telecomreus deze mogelijkheid niet te willen onderzoeken. Er wordt dan ook gewerkt aan een nieuwe provider op de kabel die de technische en culturele waarden van XS4ALL onderschrijft. Met een beetje geluk is er straks dus echt wat te kiezen. Nederlandse internetgebruikers lijken er in ieder geval klaar voor. (Zie ook → Actiecomité: “Enorme kansen voor XS4ALL als kabelprovider”)

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Imade

  Zodra het kan ga ik weg bij Ziggo! Op het KPN netwerk heb ik als download 17 mb/s en up 1 mb/s oid… dat is veel te slecht anno 2019. Dus zit gedwongen als het ware vast aam Ziggo.

 • Profielfoto
  mcvlo

  Ik volg xs4all ZEKER als ze de kabel opgaan! Mijn honderdjarige schoonvader zit op de Veluwe aan de glasvezel maar ik zit in hartje Rotterdam nog steeds aan de veel te trage telefoonlijnen.
  XS4ons DOEN!

 • Profielfoto
  AT024

  Wel kinderachtig omdat Ziggo Ajax sponsor is om geen Ziggo te nemen mcvlo

 • Profielfoto
  Jeff

  Moederbedrijf UPC, Liberty Global had Ziggo overgenomen. Niet andersom

 • Profielfoto
  Imade

  Er staat inderdaad een fout in het artikel.

  Liberty Global, dat in Nederland actief was onder de naam UPC heeft Ziggo overgenomen.
  Omdat de naam UPC zo besmet was als de neten, heeft Liberty Global de naam UPC gedumpt en de naam Ziggo gehouden.

 • Profielfoto
  sling

  Anno 2019 heb ik uitsluitend een stabiele internetverbinding nodig. Helaas kan ik die op mijn adres alleen via de kabel verkrijgen. Dus incl. telefoon en TV. Op nieuwe providers op de kabel die hetzelfde aanbieden als Ziggo ben ik niet geïnteresseerd. Een provider die tegen het juiste tarief alleen internet aanbied ben ik geïnteresseerd.

   

 • Profielfoto
  edbdgsk

  Ik zou op de kabel graag een provider willen waar ik zelf mijn zenders uit kan zoeken die ik op mijn tv kan kijken. Nu betaal ik voor een standaard pakket van ongeveer 70 zenders waar ik nog niet de helft van bekijk. De rest van de zenders is bijna allemaal van die buitenlandse bagger waar ik voor moet betalen maar nooit kijk.

  als die mogelijkheid er komt dan ben ik zo weg bij Ziggo.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Imade op 6 februari 2019 12:58
  Zodra het kan ga ik weg bij Ziggo! Op het KPN netwerk heb ik als download 17 mb/s en up 1 mb/s oid… dat is veel te slecht anno 2019. Dus zit gedwongen als het ware vast aam Ziggo.

  WTF? Je gaat weg bij Ziggo, want op het KPN-netwerk haal je 17/1Mbps? Ziggo ≠ KPN… Dus íets klopt hier niet. Sowieso zou 17/1Mbps natuurlijk belabberd zijn; dat staat buiten kijf, maar je hebt wel even een slip-up gemaakt wat providernamen betreft. En dan nog dit: als je snelheid bij ZIGGO zo belabberd is, mag je toch wel eens je bekabeling nakijken. Dit heb ik werkelijk nog nérgens meegemaakt en ik heb meer gezien dan je lief is. Dus óf je hebt ook je behaalde snelheid danig naar beneden overdreven, of er is écht iets mis met je bekabelingssituatie. En als je die dan toch verbetert, doe jezelf dan een lol en investeer in een eigen router, zodat je niet de Wifi van Ziggo hoeft te gebruiken, want die is wél echt belachelijk slecht (met uitzondering van Connectbox en Technicolor modems).

 • Profielfoto
  Olaf

  Imade op 6 februari 2019 12:58
  Zodra het kan ga ik weg bij Ziggo! Op het KPN netwerk heb ik als download 17 mb/s en up 1 mb/s oid… dat is veel te slecht anno 2019. Dus zit gedwongen als het ware vast aam Ziggo.

  Waar krijg je bij Ziggo in godsnaam 17 mb/s download en 1 mb/s upload?
  De laagste snelheid begint toch bij 25 mb/s en bovendien geeft Ziggo toch garantie op deze snelheid zodat deze ook behaald wordt?

  Kijk hier eens goed naar de snelheden en ga anders eens contact opnemen met de klantenservice van Ziggo, want jouw verhaal klopt niet helemaal.

  https://allesin1postcodecheck.nl/ziggo-postcodecheck/

  Hoe meet je trouwens die snelheid? Via Wi-Fi? Dan zou ik er eens een kabel aanhangen en dan nog een keer meten. Het lijkt me echt sterk dat je bij Ziggo echt maar over 17 mb/s download en 1 mb/s upload kunt beschikken. Laat anders eens een monteur opdraven.