Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 13 februari 2019

Apple’s zelfrijdende auto’s minder goed dan gedacht

Veel bedrijven werken aan zelfrijdende auto’s. Uber, Google en Apple zijn ongetwijfeld de bekendste. Uit een nieuw rapport van de Amerikaanse Department of Motor Vehicles (DMV) blijkt dat vooral Apple nog een lange weg te gaan heeft.

Bij de zelfrijdende auto’s van Apple moest een chauffeur namelijk nog het vaakst ingrijpen om het voertuig te corrigeren. Om de twee kilometer was een ingreep nodig om het voertuig op de weg te houden. Bij Google’s dochterbedrijf Waymo gaat het vele malen beter.

Zelfrijdende auto Apple en Mercedes scoren slecht

De data gaat over ritten die tussen december 2017 en 2018 zijn gemaakt. De verschillen zijn echt enorm. Een zelfrijdende auto van Google’s Waymo kan bijvoorbeeld gemiddeld 17.846 kilometer zelfstandig rijden. De testvoertuigen van Apple houden het gemiddeld 1,8 kilometer vol zonder menselijk ingrijpen. Ook Mercedes-Benz staat met 2,3 kilometer ver onderaan de ranglijst. Hoe Uber het doet weten we niet, daar heeft de DMV geen gegevens van ontvangen. Samsung komt ook niet voor in de lijst. Al hun auto’s zijn geëxplodeerd. Ok slechte grap. Snel verder.

Deze data is opvallend, gezien het bedrijf uit Cupertino al sinds 2015 aan Project Titan -zoals zijn project voor autonome voertuigen heet- werkt. De iPhone-maker kan zeer slecht meekomen met de concurrentie. Bedrijven die twee jaar later zijn begonnen, zoals Roadstar.AI, doen het veel beter.


Plannen onduidelijk

Wat Apple’s plannen met zelfrijdende auto’s concreet zijn, is ook nog erg onduidelijk. Het bedrijf begon naar verluidt in 2015 met het bouwen van een geheel eigen voertuig, maar de focus is de afgelopen jaren diverse malen verlegd. In 2018 was er steeds vaker sprake van een ‘carOS’, maar ook die ambities lijken teruggeschaald. Apple focust zich nu op een autonome shuttlebus voor intern gebruik.

Onlangs werden 200 medewerkers van aan Project Titan afgehaald. CEO Tim Cook benadrukt echter doorlopend te geloven in de kansen rondom autonome voertuigen en systemen. Hij noemt het vaak “het meest ambitieuze machine learning-project ooit”. De resultaten zijn er vooralsnog niet naar. (Zie ook → Team dat aan ‘Apple Car’ sleutelt flink uitgedund)

Apple Carplay
Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple’s zelfrijdende auto’s minder goed dan gedacht
Sluiten