Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 7 februari 2019

Apple zet zwaargewicht op ontwikkeling modems iPhone

De iPhone loopt op vele gebieden voor op de concurrentie, maar op het gebied van modems voor 4G en straks 5G loopt Apple vaak achter. Dat komt omdat het bedrijf momenteel zwaar afhankelijk is van Intel. Dat bedrijf is momenteel de enige leverancier van modems voor de iPhone.

Apple wil hier echter snel verandering in en heeft zijn belangrijkste chip-man op de ontwikkeling van modems gezet. Het gaat om Johny Srouji. Hij stond aan de wieg stond van de ontwikkeling van Apple’s eigen processors (A-chips) voor iPhone en iPad.

Door Apple zelf gemaakte 5G-modems iPhone

Er gingen al langer geruchten over een door Apple gemaakt modem voor de iPhone, maar nu wordt het concreet. Volgens persbureau Reuters heeft Apple een nieuw team opgezet dat onder leiding van Srouji modemchips gaat maken. Apple zou daarbij meteen inzetten op 5G. Volgens eerdere geruchten wordt 2020 het jaar waarin Apple’s smartphone de eerste (échte) 5G-chip krijgt. Die zou meteen door Apple gemaakt kunnen zijn.

Johny Srouji Apple
Apple’s chipguru Johny Srouji – Klik/tap voor groter.

Juridische strijd

Sinds de introductie van de iPhone heeft Apple altijd maar één partner die modemchips maakt gehad. In het begin was dit Qualcomm, een Amerikaans bedrijf waar Apple nu in een heftige juridische strijd mee verwikkeld is. Apple is van mening jarenlang veel te veel betaald te hebben aan Qualcomm en wil geld terug.

De fabrikant van modems is het daar echter niet mee eens en heeft Apple weer aangeklaagd. Apple zou bedrijfsgeheimen van Qualcomm doorgespeeld hebben aan Intel, dat tegenwoordig de modems voor Apple’s smartphones maakt. Dit leidde onlangs tot een verkoopverbod op oudere iPhone-modellen in Duitsland. Iets dat Apple nu probeert te omzeilen door technische aanpassingen aan de toestellen te doen. Alleen al wanneer je naar de juridische kanten kijkt, lijkt het maken van eigen modems dus een goed idee. (Zie ook → Apple getroffen door verkoopverbod in Duitsland)

Reageer op artikel:
Apple zet zwaargewicht op ontwikkeling modems iPhone
Sluiten