Apple Watch verliest marktaandeel, maar blijft dominant

Door: Raymon Mens - 13 reacties

Hoewel Apple officieel geen verkoopcijfers van de Apple Watch bekend maakt, lijkt de smartwatch het nog steeds prima te doen. Apple domineert volgens nieuwe cijfers nog steeds de smartwatch-markt met een marktaandeel van meer dan 50 procent. Toch is dat wel eens hoger geweest.

Dat blijkt uit cijfers van analysebureau Strategy Analytics over het jaar 2018. Na Apple is Fitbit een verrassende tweede met 12 procent marktaandeel. Het bedrijf heeft een verrassende comeback gemaakt, want in 2017 ging het erg slecht en zakte Fitbit naar 4,7 procent marktaandeel.

Vraag naar smartwatches neemt hard toe

De vraag naar smartwatches nam in 2018 hard toe. In 2017 werden naar schatting nog 29,3 miljoen slimme horloges verkocht, maar in 2018 waren het er maar liefst 45 miljoen. Apple zou vorig jaar 22,5 miljoen stuks hebben verkocht, tegen 17,7 miljoen in 2017. Een gezonde stijging van 27,1 procent, maar toch levert de Apple Watch marktaandeel in. Dat is voornamelijk te danken aan de comeback van Fitbit.

Samen zijn Apple, Samsung, Fitbit en Garmin de grote vier spelers. De merken zijn goed voor 8 van de 10 smartwatches die wereldwijd worden verkocht.

Marktaandeel merkenQ4 '172017 totaalQ4 '182018 totaal
Apple67%60%51%50%
Fitbit4%2%13%12%
Samsung5%11%13%12%
Garmin6%8%6%7%
Andere merken17%20%17%19%

Apple Watch in 2019

Aangezien dit een marktstudie is en er geen officiële cijfers zijn, hebben de cijfers een zekere foutenmarge. Simpeler gezegd: het gaat maar om de natte vinger van analisten. In september wordt de volgende generatie Apple Watch onthuld. Op dit moment zijn er maar heel weinig geruchten, maar Apple zou zich opnieuw gaan richten op de functies voor sport en gezondheid en een betere accuduur. (Zie ook → ‘Apple Watch meet vanaf volgend jaar ook je slaap’)

Cijfers van: Strategy Analytics

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Wat mij betreft is geen enkel horloge van Fitbit een ‘smartwatch’. Het zijn horloges die zich concentreren rondom het thema ‘sport’ en ‘gezondheid’. ‘Activity Trackers’ dus. En zo presenteren zij dat zelf ook.

  Totaal niet te vergelijken met een Apple Watch of met Android Wear.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ik denk dat Fitbit slim inspeelt op de mensen die geen smartphone aan hun pols willen. Hiermee bedoel ik dat je soms mensen ziet die bellen met hun horloge, proberen te watsappen met hun horloge en navigeren met hun horloge, wat ik persoonlijk erg onhandig vind. Hierdoor krijgen de echte smartwatches een steeds groter scherm en lijkt het steeds meer op een tv scherm aan je arm.

  Op een Fitbit kun je volgens mij ook al berichten en notificaties lezen, maar is het de bedoeling dat je je smartphone pakt om te reageren (en zo is het volgens mij ook origineel bedoeld). Hierdoor is een Fitbit veel eleganter en mooier dan een Apple of Android smartwatch .

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  Cenobyte op 28 februari 2019 12:15
  …Hierdoor is een Fitbit veel eleganter en mooier dan een Apple of Android smartwatch .

  Dat is uiteraard gewoon een kwestie van persoonlijke smaak.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het zijn gewoon twee totaal verschillende productgroepen.

 • Profielfoto
  App69

  Fitbit Ionic en Versa zijn wel degelijk smart watches.

  De onzin dat sommige mensen uitkramen.

 • Profielfoto
  Bram

  Garmin fenix 5 plus fan, betalen, navigeren, sport en meldingen 👍💪🏼

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Mijn VDO hartslag meter heeft het begeven na zoveel jaren

  Ik ben dus op zoek naar een goede hartslag meter. Voor mij valt de Apple Watch al af. Reden, deze ondersteund geen cardio belts.

  Het wordt waarschijnlijk een Suunto sporthorloge, die bekend staan om de goede kwaliteit. En ook om de goede hartslag monitor / sensor die verwerkt is in het horloge. Wrist heartrate monitor

  Tijdens het sporten, wil ik niet gestoord worden door zinloze berichtjes en piepjes van een Apple Watch of FitBit.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Fijn. Maar wat heeft deze ontboezeming met dit topic te maken.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Bram op 28 februari 2019 17:31
  Garmin fenix 5 plus fan, betalen, navigeren, sport en meldingen 👍💪🏼

  Daar rennen ze op die website wel heel snel aan voorbij. .;)
  Het is fitness en health wat de klok slaat.

  https://www.fitbit.com/ionic

 • Profielfoto
  dkoel

  Mijn Apple Watch is voor mij een veredeld notificatiesysteem. Ik wil niet voor ieder wissewasje de telefoon uit m’n zak halen.
  Als ik dan lees dat ze ook je slaap willen tracken, zullen ze toch echt iets aan de accu moeten doen, aangezien die van mij ’s nachts op de oplader ligt.

  Qua design zouden ze ook wel eens wat anders mogen bedenken. Ik vind de Android klokjes ook mooi met de ronde displays. Het heeft voor mij dan toch meer weg van een horloge.

 • Profielfoto
  mmww

  @ iMac Lover op 28 februari 2019
  Mijn VDO hartslag meter heeft het begeven na zoveel jaren

  Ik ben dus op zoek naar een goede hartslag meter. Voor mij valt de Apple Watch al af. Reden, deze ondersteund geen cardio belts.

  Het wordt waarschijnlijk een Suunto sporthorloge, die bekend staan om de goede kwaliteit. En ook om de goede hartslag monitor / sensor die verwerkt is in het horloge. Wrist heartrate monitor

  Tijdens het sporten, wil ik niet gestoord worden door zinloze berichtjes en piepjes van een Apple Watch of FitBit.
  ..………………………………………………………….

  Je kunt al die berichtjes en piepjes ook uitzetten, gewoon niet storen aanzetten.

 • Profielfoto
  defores

  Apple Watch is een knap stukje techniek maar voor sport ben je eenmaal beter af met Garmin.

  Garmin Connect biedt veel meer bruikbare informatie dan de activity/health App van Apple. Daarnaast is de vormgeving van Garmin Fenix horloges een stuk eleganter en voelt meer premium aan.

  Daarentegen heeft Apple watch veel beter beeld kwaliteit en touchscreen en ondersteuning van Apps is natuurlijk Apple wel meester.

   

   

 • Profielfoto
  monty python

  Voor de niet fanatieke sporter (de meeste mensen) een fantastisch toestel. Ik beweeg er veel meer mee, en de motivatie om gematigde doelstellingen te halen is er zeker. De fanatieke sporters zijn een minderheid en hebben die motivering niet nodig. Daar dient het dan ook minder voor. Dient voor mij ook als wekker, herinneringen, … zeer tevreden. Net als de AirPods zeer sterk product. Eenvoud in een complex product steken zonder een overdaad aan toeters en bellen om “innovatie” te claimen. Veel moeilijker dan het lijkt.