Apple laat een mooie podcast opportunity liggen

Door: Raymon Mens - 7 reacties
tech­podcast­festival 2019
(Afbeelding: Apple)

Wie bekend is met de geschiedenis van de podcast, weet dat Apple het medium op de kaart heeft gezet. In de tijd van de iPod kreeg iTunes als eerste, grootschalige software ondersteuning voor podcasts. Apple beheert anno 2019 nog steeds een van de grootste directories met podcasts.

Maar er zijn kapers op de kust. Spotify zei onlangs serieus te gaan investeren in podcasts. De streamingdienst kocht een productiebedrijf en een set met tools om zelf podcasts te maken. Apple lijkt te slapen, terwijl het tijd voor actie is.

Een kans voor Apple en podcasters

Apple heeft een enorme directory (collectie) podcasts en maakt een goede Podcasts-app die gratis beschikbaar is. Verder lijkt Apple niet zo geïnteresseerd om zijn positie te versterken of aan podcasts te gaan verdienen. Dat heeft de podcast de afgelopen jaren een grote dienst bewezen. Shows konden ongehinderd groeien zonder beperkingen.

Naast een enorme collectie podcasts heeft echt Apple ook veel gebruikers met een Apple ID die meteen voor content kunnen betalen. Voel je ‘m al aankomen? Niets houdt Apple tegen om een betaaldienst voor podcasts te introduceren. Zo kunnen luisteraars hun favoriete podcast direct steunen door afleveringen te kopen. Dit hoeft gratis podcasts niet in de weg te zitten. Een betaling kan optioneel zijn, maar producers kunnen ook specials maken die voor een paar euro te koop zijn.

Apple podcasts
Klik/tap voor groter.

Dit levert Apple ook wat op, want van alle verkopen via zijn platforms blijft 30 procent aan de strijkstok van de iPhone-maker hangen. Denk ook aan een all you can listen-dienst voor podcasts. Voor een tientje per maand toegang tot premium shows zonder betaling en een kleine vergoeding per aflevering voor gratis podcasts die worden geluisterd. Apple heeft de infrastructuur en de klanten, alleen de wil is nodig.

Naar voorbeeld van de App Store

Blijkbaar kan het voor tijdschriften en series, want Apple komt naar verluidt met een eigen all you can read-dienst en een Netflix-concurrent. Daarvoor moet dure content ingekocht worden. Met podcasts kan een model gehanteerd worden dat meer op de App Store lijkt. Onafhankelijke producenten bieden content aan en Apple kan het redelijk moeiteloos faciliteren.

De kans dat dit ook gaat gebeuren lijkt ons overigens klein, want als Apple het echt zou willen was een dergelijke dienst al jaren geleden geïntroduceerd. Of zou de recente opkomst van de podcast reden zijn om het nog eens op de kaart te zetten?

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  koen

  Wie bekend is met de geschiedenis van de podcast, weet dat Apple het medium op de kaart heeft gezet

  Ik dacht dat het Adam Curry was?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Adam Curry heeft het concept volgens mij bedacht, in de tijd dat hij nog met zijn oma samenwoonde.

 • Profielfoto
  Hidde Collee

  De makers moeten de mogelijkheid hebben om geld te vragen per maand. Ook zou een Apple pay button waar je zelf een bedrag kan overmaken erg handig zijn.

 • Profielfoto
  mmww

  Jeee zijn we nu echt aan het promoten dat er vanaf nu betaald moet worden voor popcast’s?! Tot nu toe was het gratis! Zoals radio!!

 • Profielfoto
  Shmoo
 • Profielfoto
  xaddict

  @mmww: dat is helemaal niet waar. Er bestaan al genoeg betaalde podcasts. Ze zijn vaak redelijk goedkoop en het is een goede manier om kwaliteit te waarborgen ipv alleen maar hobby projectjes die in veel gevallen een stille dood sterven.

  Er zijn ook al betaalde blogs, eenmalig en abonnementen, betaalde youtube kanalen, premium SoundCloud kanalen etc.

  Dat de mogelijkheid tot betalen ontstaat betekent niet dat ineens iedereen het gaat afdwingen.

  Voor nieuws met daadwerkelijk onderzoek betaal je al (de krant, NPO, commerciëel nieuws door de shitload aan reclames)

  Voor eindeloos muziek luisteren, vele malen goedkoper dan alle albums of ep’s moeten kopen betaal je al.

  Voor eindeloos series en films kijken betaal je al

  Maar bij podcasts trek je dan ineens een streep omdat alles gratis moet zijn?

  Overigens is de meeste radio ook niet gratis. Het wordt óf van je belastinggeld of door reclames bekostigd

 • Profielfoto
  Q-collective

  Goede toevoeging xaddict, bedankt. Voor mijn podcast ben ik ook continu aan het kijken hoe ik “te gelde” maak. Dat klinkt misschien lullig voor de luisteraar die er niks voor wil of kan betalen, maar content maken kost tijd en geld. En een duurzame tijdsinvestering vereist naast discipline vaak ook dat je de mogelijkheid hebt om het naast je werk en andere verplichtingen te kunnen doen.

  Ik kijk wel uit naar mogelijkheden vanuit Apple om dit verder te faciliteren. Niet alleen heeft Apple de infrastructuur en de klanten, het zijn bovendien ook nog eens de klanten die willen betalen voor iets. Een flexibel model zoals specials of extra content zou erg interessant zijn. Ik ken podcasts die dit nu ook al doen, maar dan zet je je eigen structuren op of maak je gebruik van een ander platform, zoals het eerder genoemde Patreon of Steady. Apple zou een nuttige toevoeging kunnen zijn in die mix.