Topman Apple verdedigt hoge prijzen: “We zijn geen elitemerk”

Door: Raymon Mens - 23 reacties
Jeff Williams Apple

Een recent veelgehoorde klacht over Apple is dat producten steeds duurder worden. De iPhone tikt met gemak 1000 euro aan en MacBooks worden technisch geavanceerder, maar ook duurder. Apple-topman Jeff Williams, die direct aan Tim Cook rapporteert, verdedigt nu de hoge prijzen.

Williams sprak tijdens een conferentie van de Elon University in het Amerikaanse North Carolina. Een van de studenten in de zaal vroeg waarom Apple-producten zo duur zijn. Hij wees op de exorbitante marges die door het bedrijf gehanteerd worden. Volgens de topman zit het heel anders.

Hoge prijzen, maar geen exorbitante marges

Steeds wanneer een nieuwe iPhone uitkomt, kun je er de klok op gelijk zetten. Er verschijnt snel een artikel dat kopt dat de iPhone minder dan 200 euro om te maken kost. Volgens Williams is dat een regelrecht sprookje. Hij is de man die dit kan weten, want hij is als operationeel directeur direct betrokken bij alle aspecten van het ontwikkelen van Apple’s producten.

Williams: “Dit soort artikelen zijn de vloek van mijn bestaan. Analisten hebben geen idee wat de echte kosten en de mate van aandacht die we besteden aan de ontwikkeling van onze producten zijn.” Hij haalt als voorbeeld de ontwikkeling van de Apple Watch aan. “Om de activiteitsmeting van Apple Watch te bouwen, moesten we een lab met 40 verpleegkundigen en 10.000 testpersonen opzetten. Dat is niet gratis.”

Apple hoge prijzen
Klik/tap voor groter.

Apple wil geen elitemerk zijn

Williams verzekerde ook dat Apple weet wat het doet. “Onze prijsstrategie is iets waar we ons perfect van bewust zijn. We willen geen elitair merk zijn. We willen toegankelijkheid nastreven en verzetten veel werk in opkomende markten.” Deze verklaring is erg cryptisch, dus we kunnen niet veel afleiden over Apple’s toekomstige prijsstrategie. Die strategie is het afgelopen jaar geweest om steeds duurdere topmodellen te maken, maar ook de aantrekkingskracht van de instapmodellen te verhogen.

Wel duidelijk is dat het bedrijf uit Cupertino al iets aan de hoge prijzen van de iPhone aan het doen is. CEO Tim Cook zei onlangs nog dat de prijzen in een aantal landen verlaagd zullen worden. (Zie ook → Prijs iPhone wordt in sommige landen verlaagd)

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  ¿`„

  Wij zijn geen elite merk. Het toeval wil gewoon dat de elite onze prijzen makkelijker betalen kan.

 • Profielfoto
  Olaf

  Ik huiver ook voor de prijzen van een reparatie en ze gaan soms snel kapot die dingen.

 • Profielfoto
  Merman

  Ik vind dat jullie site en alle fanboys en -girls best wat kritischer op Apple en het prijsbeleid mogen zijn. Feit is dat de marges flink zijn en veel mensen met een middelbaar inkomen hun producten niet zo maar kunnen kopen. Van een site over Apple verwacht ik ook een kritische noot, niet alles is geweldig aan Apple.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  De prijzen zijn soms wel belachelijk hoog. Neem als voorbeeld en MacBook Pro of een iMac, wanneer je extra geheugen wil of een grotere SSD betaal je echt een belachelijke meerprijs. Het basis model van de Macbooks / iMacs is al pittig geprijsd maar het is slikken of stikken gezien je na de aankoop niks meer zelf kan aanpassen omdat alles vast gesoldeerd zit.

  In mijn iMac van 2011 kan je tenminste nog zelf je geheugen uitbreiden en als je wil ook met een beetje moeite een andere SSD schijf. Dat kan je nu wel vergeten.

  Mircrosoft timmert had aan de weg en de combinatie van Windows 10 met de huidige hardware is het een serieus alternatief.

 • Profielfoto
  defores

  Apple raakt door dit soort ontkenningen wel een hoop klanten kwijt.

  Vroeger kon je nog toetsen, harde schijf en geheugen vervangen. Nu betaal je daar suf voor en heel slecht voor het milieu (niet groen!).

  Logisch dat productie duurder is dan wat veel beweren maar zoveel als Apple doet geloven lijkt me ook een fabel.

 • Profielfoto
  sjap

  Nou mooi verhaal van de beste man. Maar op het volume dat Apple verkoopt zijn 40 verpleegsters en 10000 testpersonen nog steeds wisselgeld.

  Apple verliest gewoon het zicht op de realiteit. Vergeet niet dat al de topmensen binnen Apple inmiddels zwemmen in het geld. Die hebben geen idee wat de gewone man zich kan veroorloven.

  Let’s face it: Apple is de Molog à la IBM in de jaren 90 geworden waar Steve Jobs zo tegen fulmineerde. Steve Jobs was misschien een rebel, maar Tim Cook is dat zeker niet, dat is meer een Dagobert Duck.

 • Profielfoto
  Carrion

  Merman op 26 februari 2019 22:45
  Ik vind dat jullie site en alle fanboys en -girls best wat kritischer op Apple en het prijsbeleid mogen zijn. Feit is dat de marges flink zijn en veel mensen met een middelbaar inkomen hun producten niet zo maar kunnen kopen. Van een site over Apple verwacht ik ook een kritische noot, niet alles is geweldig aan Apple.

  Mensen met een middelbaar inkomen kunnen zich ook geen Porsche permitteren, dat is niet relevant. Het is geen recht om een Apple product te bezitten of te kunnen betalen.

  De prijzen die ze hanteren zijn de laatste jaren van de pot gerukt en er zijn bedrijven die hen daar in volgen. Razer heeft belachelijk dure laptops, Samsung heeft belachelijk dure telefoons. Maar als je die niet kan betalen ga je simpelweg voor een ander merk.

 • Profielfoto
  thebest07111

  Carrion op 27 februari 2019 08:31

  Merman op 26 februari 2019 22:45
  Ik vind dat jullie site en alle fanboys en -girls best wat kritischer op Apple en het prijsbeleid mogen zijn. Feit is dat de marges flink zijn en veel mensen met een middelbaar inkomen hun producten niet zo maar kunnen kopen. Van een site over Apple verwacht ik ook een kritische noot, niet alles is geweldig aan Apple.

  Mensen met een middelbaar inkomen kunnen zich ook geen Porsche permitteren, dat is niet relevant. Het is geen recht om een Apple product te bezitten of te kunnen betalen.

  De prijzen die ze hanteren zijn de laatste jaren van de pot gerukt en er zijn bedrijven die hen daar in volgen. Razer heeft belachelijk dure laptops, Samsung heeft belachelijk dure telefoons. Maar als je die niet kan betalen ga je simpelweg voor een ander merk.

  Enige wat je hier mist is dat Samsung bijvoorbeeld ook telefoons heeft voor een normale prijs (+/- 350 euro). Apple heeft dit niet. Ook betaal ik voor het goedkopste topmodel van Apple al 850 euro. Bij Samsung is dit al 100 euro lager.

 • Profielfoto
  Soulshaker

   

  sjap op 27 februari 2019 08:15
  Nou mooi verhaal van de beste man. Maar op het volume dat Apple verkoopt zijn 40 verpleegsters en 10000 testpersonen nog steeds wisselgeld.

  Apple verliest gewoon het zicht op de realiteit. Vergeet niet dat al de topmensen binnen Apple inmiddels zwemmen in het geld. Die hebben geen idee wat de gewone man zich kan veroorloven.

  Let’s face it: Apple is de Molog à la IBM in de jaren 90 geworden waar Steve Jobs zo tegen fulmineerde. Steve Jobs was misschien een rebel, maar Tim Cook is dat zeker niet, dat is meer een Dagobert Duck.

  Tim is meer de boekhouder die werkt voor de aandeelhouders.

  Zijn specialiteit is winstoptimalisatie. Waar alles voor moet wijken.

   

 • Profielfoto
  monty python

  Probleem is dat de gewone consument een brolkoper is en zeer korte termijn denkt. Als je de berekening maakt en alle kosten en baten telt op lange termijn is Apple helemaal noet veel diirdrr

 • Profielfoto
  monty python

  Edit : niet veel duurder. De berekening al diverse keren gemaakt bij aankoop van MBP.

 • Profielfoto
  monty python

  Wat niet wil zeggen dat er wel iets vanaf kan. Maar zo dramatisch veel meer is het zeker niet. En de keuze ligt nog altijd open en vrij. Koop dan die fantastische Windows toch. En al die geweldige Androids.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Wat een lulverhaal.

 • Profielfoto
  Ziegler

  One thing less op 26 februari 2019 18:22
  Wij zijn geen elite merk. Het toeval wil gewoon dat de elite onze prijzen makkelijker betalen kan.

  Hoe komt het dan toch dat ik jan en alleman met een iPhone zie rondlopen?

 • Profielfoto
  mmww

  Ik heb verleden jaar een nieuwe iPhone X gekocht voor € 659. Het kan dus zeker wel betaalbaar, als je maar niet gelijk de nieuwste wilt. 👍

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Natuurlijk is Apple wel degelijk een elite merk. De hele Apple Store straalt dat uit.

  En als je tegen kennissen of andere mensen die je net hebt leren kennen zegt dat je een Mac hebt gaan de wenkbrauwen omhoog en dat is niet vanwege een afkeuring.

   

  Ook de bewering dat er geen sprake is van hoge marges klopt natuurlijk voor geen meter want alle componenten die tegenwoordig in gigantische aantallen en voor vele fabrikanten aan de lopende band worden gemaakt kosten haast niks meer want dat is een gegeven van massaproductie zeker als het in lage loon landen wordt gemaakt.

  Een fabriek zoals Foxconn produceert voor tal van landen en fabrikanten maar Apple is de enige in deze branch met beduidend hogere prijzen en dat komt niet omdat hun componenten 3 maal beter zouden zijn.

   

  Toch koopt/bestelt men soms zo veel dat er een tekort ontstaat van een bepaald product en daarmee houdt de consument deze scheve verhouding zelf in stand omdat het dus echt wel een elite merk is waarmee men wilt pronken. Zelf doe ik gemiddeld 6 jaar met een (i)Mac maar je zal ze te eten moeten geven die hier na 2-3 jaar al beginnen te vragen wanneer er een nieuw model uit komt…

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Het is natuurlijk gewoon bullshit dat die man zegt dat de marges niet exorbitant zijn, dat zijn ze wel en dat is erg simpel te bewijzen aan de hand van de jaarcijfers (die Apple nu niet meer zo uitgebreid wil tonen, how convenient…). Je zag gewoon netto winstmarges van 20 tot 25% (waar al die testpersonen en laboranten ook al mee zijn verrekend). Winsten van 60 miljard dollar per jaar kun je moeilijk anders noemen denk ik?

 • Profielfoto
  yellow

  Prima prijzen. Uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding.

  Mijn MacBook Air uit 2012 (instapmodel €1399) doet het nog steeds prima. Als ik een nieuwe koop (instapmodel 2019 €1349) dan verwacht ik weer dat het minstens 6 jaar meegaat.

  Paar maanden terug iPhone X gekocht (topmodel van vorig jaar). Fantastisch. Niet het nieuwste model meer maar hij doet het uitstekend. Gaat zeker 4 jaar mee. Kost mij dus circa €200 per jaar. Prima prijs dus want ik gebruik hem elke dag minstens 3 uur.

  Nu sparen voor een iPad Pro. Maar vanwege mijn financiële situatie moet ik het nog even uitstellen. Het ligt aan mij. Of zal ik toch Apple de schuld geven dat ik het niet nu meteen kan kopen?

  Mensen moeten niet zo janken. Geef liever jezelf de schuld. Ze mogen vragen wat ze willen. Als je het beste en nieuwste wilt dan betaal je daar een prijs voor. Of wil je voor een dubbeltje op de eerste rang? Als het je niet bevalt dan koop je toch gewoon wat anders? Marktwerking.

   

 • Profielfoto
  yellow

  En ga nou niet huilen dat het vroeger onder Steve Jobs veel goedkoper was.
  Ik heb vroeger €1599 betaald voor een simpel iBookje (mijn eerste Mac). Of €399 euro voor een iPod, een apparaat dat alleen muziek afspeelt! Of een iPad 2 voor €479! Dat waren pas elite-prijzen/tijden.

 • Profielfoto
  Ziegler

  yellow op 27 februari 2019 15:32
  Mijn MacBook Air uit 2012 (instapmodel €1399) doet het nog steeds prima. Als ik een nieuwe koop (instapmodel 2019 €1349) dan verwacht ik weer dat het minstens 6 jaar meegaat.

   

  En je ziet ook dat het door de tijd heen goedkoper wordt!

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @yellow:

  “Prima prijzen. Uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding…”

   

  Dat zegt niet veel want mensen die een Windows PC kopen zeggen het zelfde.

  Computers hebben een economische levensduur van 3 jaar. (Wat niet betekent dat je dan een nieuwe ‘moet’ kopen) Maar als je geluk hebt doet na 6 jaar je HD of SSD het nog (de laatste zal waarschijnlijk minder gauw de geest geven)

  Meestal vervangt men tussen de 3 en 5 jaar zijn computer met als belangrijkste reden niet dat de huidige stuk is maar om mee te kunnen met de voortschrijdende technologie en (OS) software.

  Dus als na 6 jaar je Mac het nog doet is dat niet zo bijzonder interessant omdat het dan toch tijd werd voor iets anders als je mee wilt komen met wat er verbeterd en mogelijk is.

  Alleen is het wel zo dat Apple heel slim is op dit gebied. Want komt er een nieuw OS uit of hardware met interessante features, denk dan niet dat het nieuw is hoor. Het bestond vaak al veel eerder maar eerst moet het oude uitgemolken worden.

  Neem b.v. het behoorlijk gehypte “dark mode” van Mojave. Apple maakt ons er nu lekker mee na vele OS versie’s die het niet hadden terwijl de benodigde programmering niks nieuws is en 10 jaar geleden al had gekund. En dit is één van de vele ‘wortels’ die Apple elke keer weer voor onze neus laat bengelen.

   

 • Profielfoto
  Juss

  Maverick2001 op 26 februari 2019 22:52
  De prijzen zijn soms wel belachelijk hoog. Neem als voorbeeld en MacBook Pro of een iMac, wanneer je extra geheugen wil of een grotere SSD betaal je echt een belachelijke meerprijs. Het basis model van de Macbooks / iMacs is al pittig geprijsd maar het is slikken of stikken gezien je na de aankoop niks meer zelf kan aanpassen omdat alles vast gesoldeerd zit.

  In mijn iMac van 2011 kan je tenminste nog zelf je geheugen uitbreiden en als je wil ook met een beetje moeite een andere SSD schijf. Dat kan je nu wel vergeten.

  Mircrosoft timmert had aan de weg en de combinatie van Windows 10 met de huidige hardware is het een serieus alternatief.

  Volledig mee eens.

  Niets aan te merken op het design of hoe eea werkt aan te merken, maar Kon me na jaren niet meer verenigen met het beleid van het management en ben inmiddels overgestapt naar linux.

 • Profielfoto
  Dennes

  Als ik 1159 voor een xs 64GB betaal, vind ik het wel een elitemerk