Apple onderzoekt nieuw, glazen toetsenbord voor MacBook

Door: Raymon Mens - 9 reacties
MacBook Air 2018 review 004

Het toetsenbord van de MacBook is de laatste tijd vaak onderwerp van discussie. Het platte mechanisme van de toetsen valt bij een aantal gebruikers niet in de smaak op het gebied van comfort. Daarnaast is het ook kwetsbaar voor stofjes en kruimels die het mechanisme kunnen blokkeren.

In de MacBook Pro 2018 en MacBook Air 2018 heeft Apple maatregelen genomen. Er is een nieuw membraan onder de toetsen geplaatst dat indringen van vuil moet voorkomen. Apple blijkt echter ook een radicaal andere methode te onderzoeken: een toetsenbord dat van glas is.

Nieuwe kijk op toetsenbord MacBook

Het idee is simpel: wat als er een toetsenbord is dat helemaal geen mechanisme heeft? Dan kan er ook niets kapot gaan en kunnen vuil, stofjes of andere kruimels geen roet in het eten gooien. In een nieuw gepubliceerd patent omschrijft Apple dan ook een toetsenbord voor de MacBook dat uit één plaat glas bestaat. Het is echter geen vlakke plaat, want er zijn verhoogde delen die afzonderlijke toetsen emuleren.

Een gek idee? Niet als je bedenkt dat Apple best goed is in het maken van knoppen die helemaal geen knoppen zijn. De iPhone 7 was de eerste iPhone met een virtuele home-knop die uit een stukje glas bestaat. Toch voelt het wel als een echte knop. Dat komt omdat Apple het gevoel van een knop emuleert met trillingen. Iedereen die zo’n knop wel eens geprobeerd heeft, zal van mening zijn dat het een indrukwekkend staaltje engineering is. Misschien wel genoeg om er een heel toetsenbord op te baseren.

MacBook Pro 2018 toetsenbord
Klik/tap voor groter.

Wat zegt een patent?

Natuurlijk is dit maar een patent. Apple vraagt per jaar honderden patenten aan en ze worden lang niet allemaal in de praktijk gebracht. Toch zegt dit wel iets. Blijkbaar is er iemand bij Apple op een radicale manier bezig met het verbeteren van toetsenborden. Een terugkeer naar een ouder mechanisme dat op het gebied van comfort de voorkeur heeft van een aantal gebruikers wordt steeds onwaarschijnlijker.

Lees ook: ➔ Krijgt de volgende echt nieuwe MacBook twee displays?

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  steveb

  Deja vu?
  Zie artikel van omt enkele dagen geleden

  Krijgt de volgende echt nieuwe MacBook twee displays? https://www.onemorething.nl/2019/02/krijgen-de-volgende-echt-nieuwe-macbooks-twee-displays/

 • Profielfoto
  AT024

  Cool als het zou gaan lukken

 • Profielfoto
  rammes

  onemoreting, de website waar het nieuws van macromors twee dagen later geplaatst wordt.

 • Profielfoto
  Night

  Je haalt twee artikelen door elkaar. Toegegeven, ze sluiten prima aan op elkaar.
  (zie ook de allerlaatste regel met link)

 • Profielfoto
  AT024

  So what? Ik lees one moreting en geen mcrumors. Zeikerd

 • Profielfoto
  koen

  rammes op 6 februari 2019 15:11
  onemoreting, de website waar het nieuws van macromors twee dagen later geplaatst wordt.

  AT024 op 6 februari 2019 18:29
  So what? Ik lees one moreting en geen mcrumors. Zeikerd

  Het is “One More Thing” en “MacRumors”.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Helpt alleen als de pijltoetsen weer pre-2016 van formaat worden.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Interessant idee. Zeker als je die toetsen kunt programmeren zoals met the Touch Bar. Gewoon instantly je toetsenbordindeling veranderen in de Systeemvoorkeuren, of toetsen die je kunt programmeren naar gelang de taak waarvoor je het nodig hebt.

 • Profielfoto
  Dydefox

  Q-collective op 7 februari 2019 03:26
  Interessant idee. Zeker als je die toetsen kunt programmeren zoals met the Touch Bar. Gewoon instantly je toetsenbordindeling veranderen in de Systeemvoorkeuren, of toetsen die je kunt programmeren naar gelang de taak waarvoor je het nodig hebt.

  Exact! En daarop aansluitend: transformeer het hele toetsenbordgebied in een touchpad, afhankelijk van de applicatie, of toon zelfs een display/monitor van apps..op je toetsenbord.

  Zet ons maar in het ontwikkel- en test-team hoor….