Apple gaat iPhones in China aanbieden op rentevrije afbetaling

Door: Night - 5 reacties

Dat het in China niet lekker gaat met de iPhone, is oud nieuws. Onder andere door Trump’s importheffingen hebben de Chinezen het niet zo op Apple’s smartphones. Om het tij van de dalende verkopen te keren, trekt de iPhone-maker alles uit de kast.

Om de Chinese consument te verleiden tóch een iPhone aan te schaffen, verlaagde Apple al eerder de prijzen met zo’n 20 procent. Daar wordt nu nog een schepje bovenop gedaan. Potentiële iPhone kopers kunnen binnenkort hun smartphone aanschaffen met een rentevrije lening. Ze kunnen de prijs dan uitsmeren over maximaal 24 maanden. Ze betalen voor een iPhone XS dan 362 yuan per maand (zo’n 47,50 euro) en voor een iPhone XR 271 yuan per maand (ongeveer 35,50 euro).

Samenwerking met Chinese banken

Om die rentevrije leningen bij de aanschaf van een iPhone aan te kunnen aanbieden, gaat Apple samenwerken met een aantal Chinese banken. Naast een aantal lokale banken gaat de iPhone-maker een collaboratie aan met de Ant Financial Services Group. Dit is de financiële dienstverlener achter China’s grootste online verkoop-platform, het bekende Alibaba.

Tegenvallende cijfers

Niet alleen Apple deed het slecht in China. Ook andere merken hadden te kampen met tegenvallende cijfers. Toch was een omzetdaling van maar liefst 20 procent een harde klap voor het bedrijf uit Cupertino. Een grote tegenstelling met Huawei, dat in het land wel een flinke groei wist te realiseren.

Smartphoneverkopen in China Q4-2018
Smartphone-verkopen in China, 4e kwartaal 2018. Grafiek: RTL-Z, bron: IDC (klik/tap voor groter)

Apple CEO Tim Cook noemde de omzetdaling in China een van de belangrijkste oorzaken voor de grootste omzetdaling van het bedrijf sinds jaren. Een groot deel van de omzet van het bedrijf komt uit de verkoop van smartphones. Daardoor kwam de klap extra hard aan. Met een daling van 27 procent in de verkoop van iPhones in China zakte de omzet naar een bedrag van 13 miljard dollar. Alle reden dus om alle zeilen bij te zetten. Of dat met een rentevrije lening lukt, zullen we moeten afwachten.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  iMac Lover

  Het is te hopen, dat men in China geen BKR registratie heeft zoals in Nederland 🌛

 • Profielfoto
  Absrnd

  Als Apple die 20% korting toepast in de rest van de wereld, compenseert dat misschien de Cihinese daling wel:)

  Maar zover denken ze niet :/

 • Profielfoto
  puccini

  iMac Lover op 22 februari 2019 22:38
  Het is te hopen, dat men in China geen BKR registratie heeft zoals in Nederland 🌛

  Wees blij dat er een BKR registratie is,  blijkbaar is die er niet voor niets voor bepaalde mensen !

 • Profielfoto
  KR1275

  Volgens mij zit er helemaal geen importheffing op een iPhone in China. Ze worden er immers gemaakt.

  Apple was een tijdje een imagotrekker, maar nu hebben ze in China ook wel door dat Apple met de iPhone ontwikkeling ergens in 2014 is blijven steken en dat de Chinese merken Apple aan al kanten allang heeft ingehaald. Chinezen kopen duidelijk liever hun eigen producten. Ik woon een half jaar per jaar in Azië (Z/O), en het is meer en meer Huawai, Oppo en nog wat Chinees spul. Ook Samsung heeft last van de nieuwelingen. Als Apple niet met vernieuwingen komt (goed, elegant en betaalbaar), dan gaan we het nieuws van tegenvallende resultaten elk jaar opnieuw horen. Apple is niet de eerste elektronicagigant die dacht dat het succes niet op kon.

 • Profielfoto
  pruus

  Waar denkt Apple dat de meeste klanten zitten, bij een bevolkingsgroep van ca. 300 milj. of bij een land met ca 1 1/2 miljard mensen……..