Apple betaalt Frankrijk half miljard achterstallige belasting

Door: Raymon Mens - 8 reacties
Apple Frankrijk logo 16x9

Apple heeft tien jaar achterstallige belasting betaald in Frankrijk. Het gaat om een bedrag van ongeveer 500 miljoen euro. Het land onderzocht Apple’s belastingstrategie al langer en had een formele klacht ingediend bij de lokale belastingautoriteiten. Nu wordt er toch geschikt.

De grens tussen belastingontduiking (illegaal) en agressieve belastingontwijking (legaal) kan vaak nogal vaag zijn. Door een deal met de Franse overheid te sluiten, geeft Apple niet toe iets verkeerds gedaan te hebben. Het bedrijf betaalt alsnog belasting en wordt niet met sancties geconfronteerd.

Omzet van Frankrijk naar Ierland

Volgens het Franse dagblad L’Express sloten Apple en de Franse belastingdienst in december van 2018 een deal. De belastingautoriteiten concludeerden na een groot boekenonderzoek dat Apple een gedeelte van de omzet die in Frankrijk wordt geboekt wegsluist naar Ierland. Dat is op zich niet illegaal, maar kan in geval van misbruik worden overwogen. Blijkbaar maakte het bedrijf uit Cupertino te gretig gebruik van deze achterdeur en is dat nu gestopt.

In een reactie tegenover persbureau AFP schrijft Apple: “De Franse belastingautoriteiten hebben onlangs een meerjarige audit van onze Franse rekeningen afgesloten.” De iPhone-maker noemt geen bedrag, maar zegt alleen dat de aanpassing in openbare verslagen zal worden gecommuniceerd. Bronnen van L’Express zijn echter vrij zeker van het bedrag van 500 miljoen euro.

cook meh 16x9
Klik/tap voor groter.

Apple zegt niets fout te doen

Apple zegt zich in een statement overigens keurig aan alle belastingwetten te houden. “We kennen de belangrijke rol die belastingen spelen in de samenleving. We betalen onze belastingen in alle landen waar we actief zijn. Uiteraard doen we dat met volledige inachtneming van lokale wetten en praktijken.” De iPhone-maker zegt tot slot “trots” op zijn “bijdrage” aan de Franse economie te zijn.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  Wat heeft deze informatie te maken met de Apple producten waar wij mee bezig zijn..?

 • Profielfoto
  maconly

  hypocriete knerp die Cook, belastingontwijking als verdienmodel.

  non tax paying maffia

 • Profielfoto
  pannekoek

  “Allright Mr Cook, I just received the signed documents from France. I can confirm that the 500 settlement received a green light.”

 • Profielfoto
  Cenobyte

  maconly op 5 februari 2019 21:59
  hypocriete knerp die Cook, belastingontwijking als verdienmodel.

  non tax paying maffia

  Dus als jij kunt kiezen tussen (legaal) wel of geen belasting betalen, dan smeek je de belastingdienst om die blauwe enveloppe wel te sturen? Huichelaar…

 • Profielfoto
  hatolex

  Het optuigen van een constructie om belasting te ontwijken is heel iets anders dan dat jij aanhaalt in je voorbeeld, Cenobyte.

   

 • Profielfoto
  Di May

  Belastingen betalen is een nobel
  gedrag in een ideale wereld.

  Maar dit is verre van een ideale wereld.
  Als je ziet wat er met al dat belastinggeld gebeurt …

  Heel eerlijk gezegd :
  Ik heb meer vertrouwen in Apple,
  dan in alle overheden ter wereld samen.

  Bij Apple gebeurt er tenminste nog iets nuttigs.
  Bij overheden is dat veel minder zichtbaar.

  Oh ja, juist, die verloningen.
  Tja, ’t is waar, politici worden onderbetaald …

  Jammer van de tranen, Joke.

   

 • Profielfoto
  hatolex

  Wie is Joke?

 • Profielfoto
  Di May

  Schauvliege.

  Vlaams minister van Landbouw & Klimaat.
  Heeft gisteren ontslag genomen wegens …
  niet al te verstandig handelen.