Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 5 februari 2019

Apple betaalt Frankrijk half miljard achterstallige belasting

Apple heeft tien jaar achterstallige belasting betaald in Frankrijk. Het gaat om een bedrag van ongeveer 500 miljoen euro. Het land onderzocht Apple’s belastingstrategie al langer en had een formele klacht ingediend bij de lokale belastingautoriteiten. Nu wordt er toch geschikt.

De grens tussen belastingontduiking (illegaal) en agressieve belastingontwijking (legaal) kan vaak nogal vaag zijn. Door een deal met de Franse overheid te sluiten, geeft Apple niet toe iets verkeerds gedaan te hebben. Het bedrijf betaalt alsnog belasting en wordt niet met sancties geconfronteerd.

Omzet van Frankrijk naar Ierland

Volgens het Franse dagblad L’Express sloten Apple en de Franse belastingdienst in december van 2018 een deal. De belastingautoriteiten concludeerden na een groot boekenonderzoek dat Apple een gedeelte van de omzet die in Frankrijk wordt geboekt wegsluist naar Ierland. Dat is op zich niet illegaal, maar kan in geval van misbruik worden overwogen. Blijkbaar maakte het bedrijf uit Cupertino te gretig gebruik van deze achterdeur en is dat nu gestopt.

In een reactie tegenover persbureau AFP schrijft Apple: “De Franse belastingautoriteiten hebben onlangs een meerjarige audit van onze Franse rekeningen afgesloten.” De iPhone-maker noemt geen bedrag, maar zegt alleen dat de aanpassing in openbare verslagen zal worden gecommuniceerd. Bronnen van L’Express zijn echter vrij zeker van het bedrag van 500 miljoen euro.

cook meh 16x9
Klik/tap voor groter.

Apple zegt niets fout te doen

Apple zegt zich in een statement overigens keurig aan alle belastingwetten te houden. “We kennen de belangrijke rol die belastingen spelen in de samenleving. We betalen onze belastingen in alle landen waar we actief zijn. Uiteraard doen we dat met volledige inachtneming van lokale wetten en praktijken.” De iPhone-maker zegt tot slot “trots” op zijn “bijdrage” aan de Franse economie te zijn.

Reageer op artikel:
Apple betaalt Frankrijk half miljard achterstallige belasting
Sluiten