Schandalig: Apple staat fake 5G op iPhone toe

Door: Raymon Mens - 30 reacties
iPhone 5G
Afbeelding: OMT / Rayon Mens

De laatste bètaversie van iOS 12.2, die maandagavond uit werd gebracht, bevat een opmerkelijke verrassing voor klanten van de Amerikaanse provider AT&T. Op hun iPhone verschijnt ineens een logo met 5G! Heeft deze update een geheime functie ontgrendeld? Nee, het gaat om fake 5G.

Wie goed kijkt, ziet dat er “5G E” staat. Dat staat voor 5G Evolution. De iPhone maakt echter nog gewoon verbinding via 4G/LTE en mobiele data is geen haar sneller dan voor de update. AT&T heeft ook nog helemaal geen 5G-netwerk in de lucht en als dat er was kon de iPhone er geen verbinding mee maken.

5G Evolution op iPhone is eigenlijk gewoon 4G

Wat is er dan aan de hand? De provider heeft Apple blijkbaar zover gekregen om het 5G Evolution-label op iPhones die gigabit 4G ondersteunen te plakken. Het gaat om de iPhone XS, iPhone XR en iPhone XS Max. Maar wat is 5G Evolution? Het is de naam die AT&T geeft aan gigabit 4G. In technische termen is dit 4G met 4×4 MIMO antennes en 256 QAM (quadrature amplitude modulation). Het is snel 4G, maar nadrukkelijk geen 5G-techniek.

Diverse andere Amerikaanse providers ondersteunen dit ook en in Nederland wordt dit ook aangeboden. Toch staat op onze telefoons gewoon 4G, zoals het hoort. Volgens AT&T geeft het label op de iPhone simpelweg aan waar de ‘5G Evolution ervaring’ beschikbaar is. Natuurlijk zullen consumenten dit verwarren met echt 5G en dat lijkt precies de bedoeling.

iPhone 5G E
Klik/tap voor groter.

Ook andere fabrikanten aan boord

Blijkbaar is de fake 5G lobby sterk, want niet alleen Apple heeft ingestemd met dit nieuwe logo. Begin dit jaar werd duidelijk dat ook Samsung en LG de “5G E” logo’s op telefoons met AT&T als provider begonnen te voeren.

Van Samsung hadden we het wel verwacht, dat danst altijd naar de pijpen van de providers en levert hele aangepaste skins voor providers op zijn Galaxy-toestellen. Apple heeft zich echter altijd verzet tegen invloed van telecombedrijven. De iPhone heeft geen meegeleverde apps van providers of logo’s in opstartschermen. Dat het bedrijf zich wel leent voor een fake 5G-logo, is wat ons betreft van ook schandalig. (Zie ook ➝ 5G in Nederland: dit doen onze providers)

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  Spinozo

  Wat is het hier schreeuwerig aan het worden….

 • Profielfoto
  Wimusia

  De content engineer ontbreekt overduidelijk😂

 • Profielfoto
  ralphneeleman

  Volgens mij is het toch een tussenstap tussen LTE en 5G?

 • Profielfoto
  Betatester

  Ik dacht dat ik one more thing las, maar het lijkt wel de Telegraaf…

 • Profielfoto
  KR1275

  Ja, zo jaag je je lezers wel weg.

  Lekker tendentieus weer van hoofdredacteur Raymon.

  Gelukkig zijn niet alle Apple gebruikers zo.

 • Profielfoto
  Niels

  Poeh poeh…

  Ik vind iets heel anders schandeling: de manier waarop Onemorething.nl tegenwoordig nieuws levert.

  Is het niet een slecht vertaald artikel dat al veel eerder op andere sites is gepubliceerd (9to5mac, iCulture) etc., dan is het wel een doem of schande verhaal om clicks te genereren. Om dan nog maar niet over de berg reclame te spreken die gewoon tussen de artikelen wordt ingeploft.

   

   

 • Profielfoto
  peterharte

  Leermomentje Raymon, gezien de reacties. Blijf objectief en geen copycat.

 • Profielfoto
  StefanV

  Ik ben het eens met de reacties hierboven.

  Sinds dat OMT is overgenomen is het behoorlijk DOWN Hill gegaan.
  Ik ga mijn account maar eens opzeggen en bookmarks verwijderen, want nieuwswaardig zijn ze al maanden niet meer.

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  @Stefan V,

  Account opzeggen, lukt hier niet…

 • Profielfoto
  cids

  Maak je niet druk… “schandalig” tis trouwens ook nog een beta versie iOS…

 • Profielfoto
  StefanV

  JoopJoopJoop op 5 februari 2019 13:05
  @Stefan V,

  Account opzeggen, lukt hier niet…

  Oh, volgens het recht wat ik heb door de AVG moeten ze hieraan voldoen. Ik heb ze al gemaild dus we gaan het zien of en wat voor reactie ik krijg!

 • Profielfoto
  mmww

  Wat is het probleem? er staat toch “5G E” en geen “5G” Het is gewoon een benaming. Gebeurt zo vaak in de ICT wereld.

 • Profielfoto
  arno1975

  Het plezier begin ik hier inderdaad ook zo een beetje te verliezen

 • Profielfoto
  koen

  Reactie van AT&T (via MacRumors):

  AT&T has provided the following statement to MacRumors on the new icon in iOS 12.2 beta 2: “Today, some iPhone and iPad users could start seeing our 5G Evolution indicator on their devices. The indicator simply helps customers know when they are in an area where the 5G Evolution experience may be available.”

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Kunnen we weer even rustig ademhalen?

  Adem in … adem uit … adem in … adem uit …

  Mooi,

  Allereerst: het is waar dat 5G E(xperience) niet de echte 5G is. Maar dat truukje is geen nieuw truukje. Namelijk. Op het moment dat we over de volgende generatie mobiele netwerken begonnen te spreken, had je verschillende slimmerds die 3.9G bombardeerden tot 4G.

  Maar, er is een wezenlijk verschil tussen 3G en 4G en dus ook tussen 3.9G en 4G: echte 4G netwerken zouden (al reeds begin dit decennium) gebruik gaan maken van International Mobile Telecommunications Advanced (IMT-A).

  Dus wat wij als 4G LTE ‘zien’ is feitelijk 3.9G. Namelijk de echte 4G revolutie moet nog komen. En 5G is eigenlijk niets meer dan een uitwerking/verdieping/verbetering van wat 4G eigenlijk had moeten zijn.

  Ergerlijk, je hebt dankzij de marketing bobo’s (waar Apple net zo goed aan meedoet als Samsung en de rest) dus nu: 4G Ready, 4G, 4G LTE en 4G Advanced. Mogelijk nog wat afgeleiden.

  Overzichtelijk? Nee. Technisch juist? Ook niet 100%. Maar het is wat verkocht is aan de klant. Immers het gaf de klant het gevoel “dat hij onderdeel was van een revolutie” …

  Echte 4G zou namelijk normaliter op 1Gbps moeten werken en niet 300mbps of 400mbps. Maar om dat te bereiken kun je niet blijven vasthouden aan huidige technieken, waaronder LTE.

  “4G LTE” was niet meer dan een tussenvorm dus. Een zoethoudertje voor het echte 4G netwerk.

  Maar er is nu dus een probleem: hoe verkoop je het 4G netwerk (lees: “the real thing”) als zijnde “the real thing”? Niet … Dus kun je het alleen rebranden naar 5G Evolution/Experience/Whatever … Om straks de verbeteringen die er zijn te verkopen als de volgende “revolutie”.

  Maar nu de triestigheid. Er is ook echt gewerkt aan een 5G standaard. Daar kun je 20 Gbps snelheden mee halen, maar er zijn hier eigenlijk dezelfde problemen als met (toen) 4G: duur, moeilijk, complex, ondersteuning, Return on investment en meer …

  Dus verkopen we de echte 4G als 5G Experience en mogelijk uiteindelijk als 5G om … De echte 5G te verkopen als … ? 6G?

   

 • Profielfoto
  xaddict

  Dan had Apple eigenlijk moeten gaan voor “5GEE” ofzo. Iets duidelijk belachelijks.

  Of “4GG” voor gigabit. Is toch óók een indicator?

 • Profielfoto
  MJNZ

  Beetje raar om je eigen oordeel in de titel van een artikel te vermelden..

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Je hoeft echt nog geen Nederlandse Mark Gurman te zijn, maar wat we verwachten is iemand met de ambitie en drive om dat te worden. Weet je niet wie Mark Gurman is? Dan is deze functie niets voor jou.

  Ramon, weet jij wie Mark Gurman is?

 • Profielfoto
  doctor_apple

  xaddict op 5 februari 2019 13:42
  Dan had Apple eigenlijk moeten gaan voor “5GEE” ofzo. Iets duidelijk belachelijks.

  Of “4GG” voor gigabit. Is toch óók een indicator?

  Was een optie … Maar eerlijk is eerlijk: dat bekt en verkoopt niet lekker.

  Dus mijn Technische deel van de gespleten persoonlijkheid spreekt van schande, waanzin en debilisering der samenleving

  Mijn zakelijke kant der gespleten persoonlijkheid spreekt van “logisch”, “duidelijk” en “what’s in a name” …

   

 • Profielfoto
  sonic1984

  Dit is gewoon een slecht schreeuwerig opinie stuk en heeft niets met normale journalistiek te maken. Echt om te huilen.

   

  In plaats van mij elke dag te ergeren gaat OMT uit mijn bookmarks en wil ik ook graag mijn account opzeggen maar zie ook niet hoe dat moet. Kan iemand mij dat duidelijk maken?

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Er heeft iemand een bericht geplaatst. Goed, het is geen artikel van het niveau “The Economist”, “Financial Times”, noch het NRC of de Volkskrant. Het heeft een schreeuwerige kop, die zelfs niet in lijn met “de Telegraaf” huisregels is en eerder in de richting van Dumpert komt …

  Hierin heeft u allen gelijk.

  Maar eerlijk is eerlijk: is het ook niet een beetje zo dat we allemaal “willen, willen, willen”… “verwachten, verwachten, verwachten” … Maar eigenlijk heel weinig geven …

  Immers, hoeveel mensen schrijven een stukje voor deze site of de concurrerende site in Nederland? Hoeveel redacteuren zijn er nu eigenlijk actief? En hoeveel hiervan zijn professionele schrijvers?

  Ik deel de kritiek inzake de toon van het artikel, maar de reacties vind ik – voor de oplettende lezer: dus persoonlijk – wat overtrokken.

  Het nodige is mis op dit forum/site, al enige tijd. Akkoord, maar vrijwel alle sites of fora krijgen vroeg of laat te maken met een “mid life crisis”, immers alles heeft een zekere levensduur. Je kunt nieuw leven in een site blazen door te vernieuwen, soms lukt dat goed, soms niet.

  Maar de kritiek, de reacties vind ik tekenend voor deze tijd: consumentisme ten top.

  Niemand die volgens mij een abonnement betaald voor deze site, geen donaties van 40 euro per jaar of mogelijk zelfs 100 of meer … Geen redactionele bijdrage …

  … Maar wel allemaal lekker lezen, klikken, lezen, reageren, klagen, zeuren, z*iken, zwartkijken, opwinden om vervolgens een “standpunt” in te nemen en daad bij het woord te voegen: “oeh!”, da’s schrikken. Je wilt je account opzeggen want je kunt je niet meer vinden in de taal die op het forum gebezigd wordt.

  En dan helemaal los gaan dat er geen makkelijke manier is om je account op te zeggen.

  “Dat zal ze leren!”

  *diepe zucht* *moment van stilte*

  *nog meer rust* 1-1000, 2-1000, 3-1000, 4-1000, 5-1000, 6-1000, 7-1000, 8-1000, 9-1000 …

  Mogelijk een idee om eens constructief, collectief en sociaal naar elkaar te werken aan het verbeteren van dit forum.

  Is geen verplichting, je mag doen wat je wilt … Zeker in Nederland … Het is een idee.

  En nu ga ik voor een laatste bak koffie van de dag.

  Een vriendelijke groet,

  Doktor Apple

 • Profielfoto
  Festen

  Doktor Apple, helemaal gelijk (zoals altijd eigenlijk, maar dit terzijde). Waarschijnlijk browst de helft hier met een adblocker, en verwacht dus kwalitatieve content voor niks. Waarbij zelfs een klik op een advertentie om de website te sponsoren, al teveel werk is.

  En helaas geldt voor online content dat hoe schreeuweriger, hoe meer aandacht. Nou past die toon niet helemaal bij een merk als Apple, iets meer understated en humor zou fijn zijn. Maar goed, ophef!!! schande!!! horen helaas bij het huidige internet.

 • Profielfoto
  Makkoo

  Er wordt inderdaad wel heel tendentieus geschreven hier. Je moet overigens nooit eerst Macrumors.com lezen en dan naar hier, tenzij je dezelfde artikelen enigszins vertaald en voorzien van een opinie nogmaals wil lezen.:)

 • Profielfoto
  Pete.Z

  StefanV op 5 februari 2019 13:14

  JoopJoopJoop op 5 februari 2019 13:05
  @Stefan V,

  Account opzeggen, lukt hier niet…

  Oh, volgens het recht wat ik heb door de AVG moeten ze hieraan voldoen. Ik heb ze al gemaild dus we gaan het zien of en wat voor reactie ik krijg!

  Als het goed is account verwijderd.

 • Profielfoto
  goldoni

  Beetje Samsung beschuldigen zonder bewijs of onderbouwing. Nogal triest en schandalig.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Apple heeft zich echter altijd verzet tegen invloed van telecombedrijven.

  Ik kan me nog heel goed mijn eerste iPhones herinneren, die alleen via T-Mobile met de achterlijk hoog abbonement verkrijgbaar waren.

  Daar begrijp ik je artikel toch wel, maar wellicht is het beter om in een sectie “Opinie:” aan te maken en dit daarheen te verplaatsen i.p.v. een stuk zo vol met eigen mening als “Nieuws” aan de man te brengen (opbouwende feedback 😉)

 • Profielfoto
  Christiaan

  Jeetje wat een stemmingmakerij. Factcheck first!

  Niks schandalig in een beta ga je akkoord met dingen die nog niet helemaal in orde zijn of getest worden. Beetje als tegen de visite zeggen “let maar niet op de rommel” als je huis nog niet op orde is voor bezoek.

  -1 voor OMT.NL

 • Profielfoto
  Jurriaan

  Op Telegraaf manier het Apple nieuws brengen is overduidelijk het nieuwe business model van onemorething. Het zal het meeste geld opbrengen. Ik zeg vaarwel en adieu.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Tis inderdaad wel een onhandige titel.

  Stemmingmakerij.

  Mutsig

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Misschien maar behalve OMT denkt een Amerikaanse Telco er ook zo over:

  Sprint Sues AT&T Over Its Bullshit 5G Branding https://www.engadget.com/2019/02/08/att-5g-sprint-lawsuit/