Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 5 februari 2019
Leestijd: 2 minuten

Schandalig: Apple staat fake 5G op iPhone toe

De laatste bètaversie van iOS 12.2, die maandagavond uit werd gebracht, bevat een opmerkelijke verrassing voor klanten van de Amerikaanse provider AT&T. Op hun iPhone verschijnt ineens een logo met 5G! Heeft deze update een geheime functie ontgrendeld? Nee, het gaat om fake 5G.

Wie goed kijkt, ziet dat er “5G E” staat. Dat staat voor 5G Evolution. De iPhone maakt echter nog gewoon verbinding via 4G/LTE en mobiele data is geen haar sneller dan voor de update. AT&T heeft ook nog helemaal geen 5G-netwerk in de lucht en als dat er was kon de iPhone er geen verbinding mee maken.

5G Evolution op iPhone is eigenlijk gewoon 4G

Wat is er dan aan de hand? De provider heeft Apple blijkbaar zover gekregen om het 5G Evolution-label op iPhones die gigabit 4G ondersteunen te plakken. Het gaat om de iPhone XS, iPhone XR en iPhone XS Max. Maar wat is 5G Evolution? Het is de naam die AT&T geeft aan gigabit 4G. In technische termen is dit 4G met 4×4 MIMO antennes en 256 QAM (quadrature amplitude modulation). Het is snel 4G, maar nadrukkelijk geen 5G-techniek.

Diverse andere Amerikaanse providers ondersteunen dit ook en in Nederland wordt dit ook aangeboden. Toch staat op onze telefoons gewoon 4G, zoals het hoort. Volgens AT&T geeft het label op de iPhone simpelweg aan waar de ‘5G Evolution ervaring’ beschikbaar is. Natuurlijk zullen consumenten dit verwarren met echt 5G en dat lijkt precies de bedoeling.

iPhone 5G E
Klik/tap voor groter.

Ook andere fabrikanten aan boord

Blijkbaar is de fake 5G lobby sterk, want niet alleen Apple heeft ingestemd met dit nieuwe logo. Begin dit jaar werd duidelijk dat ook Samsung en LG de “5G E” logo’s op telefoons met AT&T als provider begonnen te voeren.

Van Samsung hadden we het wel verwacht, dat danst altijd naar de pijpen van de providers en levert hele aangepaste skins voor providers op zijn Galaxy-toestellen. Apple heeft zich echter altijd verzet tegen invloed van telecombedrijven. De iPhone heeft geen meegeleverde apps van providers of logo’s in opstartschermen. Dat het bedrijf zich wel leent voor een fake 5G-logo, is wat ons betreft van ook schandalig. (Zie ook ➝ 5G in Nederland: dit doen onze providers)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Schandalig: Apple staat fake 5G op iPhone toe
Sluiten