Apple’s autoproject geplaagd door spionage en diefstal

Door: Raymon Mens - 5 reacties

Het zit Apple’s autoproject, ook wel Project Titan genoemd, niet mee. Onlangs werd er een grote ontslagronde aangekondigd omdat niet langer een ‘Apple Car’ gemaakt wordt, maar wel software voor zelfrijdende voertuigen. Het project wordt ook geplaagd door bedrijfsspionage en diefstal.

De afgelopen tijd zijn twee medewerkers door de FBI opgepakt wegens het stelen van bedrijfsgeheimen. De eerste medewerker liep al in de zomer van 2018 tegen de lamp. Hij werd op de luchthaven van San Jose (Californië) tegengehouden toen hij met een laptop met 40GB aan gestolen bedrijfsinformatie van Apple naar zijn thuisland China wilde vliegen.

Medewerkers stelen informatie

Nu is het opnieuw raak. NBC Bay Area meldt dat de FBI opnieuw een engineer die aan Apple’s autoproject werkte is opgepakt. Hij werkte aan hardware voor zelfrijdende auto’s en maakte structureel foto’s van het scherm van zijn werklaptop.

Op de privécomputer van de medewerker werden bovendien duizenden bestanden met het intellectuele eigendom van Apple gevonden. Denk aan handleidingen, schema’s en diagrammen. De man, wederom een Chinese staatsburger die naar Californië was gekomen om te werken, werd door de FBI aangehouden. Volgens beveiligingsmedewerkers van Apple had hij eerder gesolliciteerd met een Chinese concurrent en was hij van plan alle data mee te nemen. Nu hangt hem een boete van 250.000 dollar en mogelijk 10 jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

Apple Car
Klik/tap voor groter.

Apple’s maatregelen tegen industriële spionage

Omdat de medewerkers aangeklaagd worden, hebben we ook inzicht in een aantal openbare documenten van de aanklager. Daarin wordt onder andere omschreven hoe Apple dit soort industriële spionage probeert te voorkomen. Van de 5000 medewerkers die op een of andere manier bij het auto-project zijn betrokken, hebben er bijvoorbeeld van 1200 toegang tot de gebouwen waar aan Project Titan gesleuteld wordt. Die zijn bovendien niet van borgen of logo’s voorzien.

Alle 5000 medewerkers met enige kennis van het autoproject hebben ook een een persoonlijke security training gekregen. Daarin is ze duidelijk gemaakt dat niemand toegang tot informatie over het project mag hebben. Zelfs familie niet.

Apple auto
Klik/tap voor groter.

Apple neemt deze maatregelen omdat de markt voor zelfrijdende voertuigen uitermate competitief is. Google en Uber zijn ook in de race en ontwikkelen software voor zelfrijdende auto’s. Wat de straf die de medewerkers die informatie hebben gesloten uiteindelijk krijgen, is nog niet bekend.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Dat zal denk ik ook de reden zijn waarom er nu Dacia’s gemaakt worden ipv Apple Cars. 🤪

   

   

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Shmoo op 4 februari 2019 17:46
  Dat zal denk ik ook de reden zijn waarom er nu Dacia’s gemaakt worden ipv Apple Cars. 🤪

  Dacia komt uit Roemenie…. En heeft hier dus niets mee te maken.

   

  China is heel hard bezig om het Westen in te halen op alle fronten en daarbij zijn alle middelen geoorloofd. De Chinese overheid doet niet aan ethische normen zoals wij dat hier hebben. Alles is geoorloofd om van China de nieuwe Wereldmacht te maken.

  Dit is dus een duidelijk voorbeeld van hoe men te werk gaat. Triest maar waar. Nu worden er twee gepakt maar er zijn er waarschijnlijk nog tientallen of honderden bij allerlei techbedrijven.

  Iets 100% geheim houden is zo goed als onmogelijk. Zelfs bij het Manhattan Project hadden de Russen een flink aantal belangrijke spionnen in het project.

   

  Noot voor de redactie: dit artikel zit werkelijk tjokvol spelling- en grammaticafouten. Is het nou zo lastig?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dacia komt uit Roemenie…. En heeft hier dus niets mee te maken.

  Tegenwoordig Marokko.

 • Profielfoto
  NASI-GORENG

  Shmoo op 4 februari 2019 18:35

  Dacia komt uit Roemenie…. En heeft hier dus niets mee te maken.

  Tegenwoordig Marokko.

  haha voormalig franse kolonie.

 • Profielfoto
  Di May

  Een van de nieuwe, innovatieve ‘services’ van Apple
  zou best eens ‘iDespying’ mogen/moeten zijn …