Apple in actie tegen apps die stiekem je iPhone-scherm opnemen

Door: Raymon Mens - 3 reacties

Wist je dat er apps zijn die stiekem het scherm van je iPhone opnemen? Eerder deze week schreven we over deze praktijken die maar bij weinig iOS-gebruikers bekend zijn. Nu komt Apple in actie. Apps moeten er open over zijn, of meteen mee stoppen. Anders worden ze uit de App Store gehaald.

De apps namen alleen op wat er in de app gebeurde. Het is niet zo dat op de achtergrond alles dat op je iPhone gebeurde vast werd gelegd. Toch kunnen zo persoonlijke gegevens zoals creditcardnummers en wachtwoorden ongewenst opgeslagen worden. Die werden namelijk niet goed afgeschermd in de opnamen.

Apple legt nieuwe regels op

In een reactie tegenover het Amerikaanse techblog TechCrunch zegt Apple het volgende: “Het beschermen van de privacy van gebruikers staat voorop bij Apple. Onze App Store-richtlijnen vereisen dat apps expliciete toestemming van de gebruiker vragen en een duidelijke visuele indicatie geven bij het opnemen, loggen of anderszins vastleggen van gebruikersactiviteit.”

Dit wil zeggen dat apps niet weg zullen komen met het opnemen van een regeltje in hun algemene voorwaarden of privacy policy. Er moet aan de gebruiker duidelijk gemaakt worden dat het scherm opgenomen wordt. Dat mag niet gebeuren zonder dat er toestemming is.

What happens on your iPhone
Klik/tap voor groter. David Paul Morris/Bloomberg / Getty Images

Waarom nemen apps het scherm van je iPhone op?

Apps die betrapt werden op het heimelijk opnemen van iPhone-schermen warden onder andere van Abercrombie & Fitch, Expedia, Hotels.com, Air Canada en Singapore Airlines. Deze apps gebruiken technologie van externe bedrijven om tijdens het gebruik van hun apps screenshots of video’s te maken. Er zijn talloze bedrijven die deze technologieën aanbieden, bijvoorbeeld UXCam en Appsee. Laatstgenoemde heeft ook eBay als klant, maar het is niet duidelijk of de app van eBay ook heimelijk opnames maakt.

Waarom ontwikkelaars dit doen? Omdat het extreem waardevol is om te zien wat een gebruiker doet. Zo kunnen designers bijvoorbeeld zien of een app logisch in elkaar zit en of gebruikers niet verward worden door de interface. Marketeers kunnen zien waar de pijnpunten in het bestelproces zitten. (Zie ook → Privacy: ‘Populaire iPhone-apps nemen ongevraagd je scherm op’)

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  iCrazy

  Heb gelijk expedia verwijderd en gebruik ik niet meer.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Ik voorzie zo iets nutteloos als een cookiemelding met alleen de optie “alle cookies accepteren”. Dan kun je dus of accepteren, of de hele dienst niet gebruiken. Het zou gewoon een (verplichte) opt-in keuze moeten worden voor apps die deze techniek gebruiken. Direct na installatie eerlijk communiceren dat je dit wilt doen en een schuifje om je daar voor aan te melden. Als tegenprestatie zou je de gebruiker bijvoorbeeld minder advertenties kunnen tonen.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Toch kunnen zo persoonlijke gegevens zoals creditcardnummers en wachtwoorden ongewenst opgeslagen worden. Die werden namelijk niet goed afgeschermd in de opnamen.

  Ik zie in het stuk trouwens geen oplossing voor dit probleem; Als je met die opnames akkoord gaat, dan mist de regel die er voor moet zorgen dat deze info alsnog softwarematig onleesbaar gemaakt moet worden.