Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 27 februari 2019

‘Nieuw Apple-team ruimt de App Store proactief op’

De App Store is een van Apple’s grootste succesverhalen. Voor bijna alles is een app te vinden en de digitale winkel staat open voor alle ontwikkelaars die een goed idee hebben. Toch is er ook een schaduwkant en dat is dat apps zich lang niet altijd aan de regels houden. Apple gaat dat nu proactief aanpakken.

Volgens voormalig Apple-medewerker Ryan Jones heeft de iPhone-maker een team opgezet dat moet afrekenen met apps die schaamteloze kopieën van andere apps zijn. Ook misleidende abonnementen en apps die de zoekfunctie van de App Store misbruiken worden verwijderd.

Misbruik App Store neemt toe

De afgelopen tijd nam het aantal ontwikkelaars dat de App Store te slim af was toe. Hoewel Apple zegt alle apps handmatig te controleren, lijkt er soms wat door de zeef te glippen. Er zijn apps die een zeer generieke naam hebben, zoals “kalender”, “weer” of “hotels”. Dat mag normaal niet, maar zodra de ontwikkelaar een speciaal teken toevoegt, trapt de App Store er klakkeloos in. Het woord krijgt maximale prioriteit, terwijl de symbolen worden genegeerd. De app komt zo bovenaan bij zoekresultaten.

App Store bedrog 001
Klik/tap voor groter.

De truc met naamgeving van apps is vrij onschuldig, maar kwaadwillende ontwikkelaars zijn recent veel verder gegaan. Nu abonnementen steeds populairder worden, heeft een aantal apps zich schuldig gemaakt aan misleiding. Dat kunnen bekende trucs zijn zoals een grote ‘probeer gratis’ knop maken en in een klein, grijs font vermelden dat het abonnement 7 euro per maand kost. Er zijn ook extremere voorbeelden, zoals een gezondheid-app die gebruikers hun vinger op Touch ID liet leggen en snel een aankoopscherm voor een abonnement toonde in de hoop dat de gebruiker het per ongeluk met zijn vingerafdruk zou bevestigen.

App Store bedrog 003
Klik/tap voor groter.

Nieuwe maatregelen

Om dit en meer te voorkomen, heeft Apple al nieuwe maatregelen geïntroduceerd. Zo moeten apps nu de echte prijs die gebruikers met een abonnement gaan betalen prominent tonen. Hoe effectief het nieuwe team van Apple is, moet nog worden bewezen. Een team dat proactief handelt is echter een verbetering tegenover de oude gang van zaken, waarbij Apple alleen in actie kwam als Apple-blogs over een schandaal in de App Store schreven. (Zie ook → Apple rekent af met misleidende app-abonnementen)

Reageer op artikel:
‘Nieuw Apple-team ruimt de App Store proactief op’
Sluiten