Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 5 februari 2019

Na vijf jaar: Angela Ahrendts verlaat Apple in april

Een grote verandering aan de top van Apple. Retail-topvrouw Angela Ahrendts gaat het schip verlaten. Apple lanceerde onder haar leiding onlangs nog een grote vernieuwing van zijn programma met cursussen en workshops onder de naam Today at Apple. Nu zit haar taak er blijkbaar op. Ze gaat Apple namelijk in april verlaten.

Dat heeft het bedrijf uit Cupertino middels een persbericht bevestigd. Ahrendts kwam in 2014 in dienst bij Apple. Ze was de eerste vrouwelijke Senior Vice President en kreeg van Tim Cook de taak om zowel de online als offline Apple Store helemaal te vernieuwen.

Deirdre O’Brien als (tijdelijke?) vervanger

Ze zal worden vervangen door Deirdre O’Brien, die op dit moment houdt de positie van Vice President van People (Directeur Human Resources) heeft. Ze krijgt nu de titel Senior Vice President of Retail and People, die niet alleen de verantwoordelijkheid over de Apple Store omvat, maar ook het personeelsbeleid. O’Brien is een veteraan en werkt sinds 1988 voor Apple. Ze kent het bedrijf op haar duimpje en was sinds 2017 verantwoordelijk voor human resources.

Dit is waarschijnlijk een tijdelijke situatie, wachtend op een nieuwe rekruut voor een zeer moeilijke positie om in te vullen. Ahrendts volgde John Browett op. Hij stond slechts enkele maanden aan het roer van de Apple Store. Zijn voorganger, Ron Johnson, was de man die samen met Steve Jobs het concept voor Apple Retail uit de grond heeft gestampt.

Apple Deirdre Obrien
Deirdre O’Brien is de (tijdelijke) opvolger van Angela Ahrendts – Klik/tap voor groter.

Angela Ahrendts heeft de Apple Store veranderd

Angela Ahrendts gaat op zoek naar een andere persoonlijke en professionele uitdaging. In mei trad ze toe tot de raad van bestuur van Ralph Lauren. Gedurende de vijf jaar waarin ze aan het hoofd van de Apple Store stond, heeft ze Apple’s online en fysieke winkels, grondig veranderd. Ze maakte, met de hulp van Jony Ive, een nieuw ontwerp en drong er bij Apple op aan om groot in retail te investeren.

Ahrendts wilde de focus van Apple’s winkels niet langer leggen op het verkopen van producten. Nee, het moest om inspiratie en creativiteit gaat. Rekken met producten moesten wijken voor grote schermen en gratis workshops en cursussen. In een recent interview met OMT vertelde de topvrouw dat ze geïnspireerd was door Steve Jobs. Zijn overtuiging om technologie en kunsten te combineren, was ook haar uitgangspunt geworden.

Apple Store Bangkok
Klik/tap voor groter.

CEO Tim Cook spreekt vol lof over de inspanningen van Ahrendts. “Ze heeft onze teams de afgelopen vijf jaar geïnspireerd en ook van enorm veel energie voorzien!” Over O’Brien zegt hij: “Bij Apple weten we dat het om mensen draait. Deirdre begrijpt de kwaliteiten en de sterke punten van onze teams beter dan wie ook. Al meer dan dertig jaar helpt ze Apple om gefocust te blijven op het bedienen van consumenten en het verrijken van hun leven. Ze is sinds het prille begin een buitengewone leider en een vitale partner van onze retail-teams over de hele wereld.”

Reageer op artikel:
Na vijf jaar: Angela Ahrendts verlaat Apple in april
Sluiten