Na vijf jaar: Angela Ahrendts verlaat Apple in april

Door: Raymon Mens - 6 reacties

Een grote verandering aan de top van Apple. Retail-topvrouw Angela Ahrendts gaat het schip verlaten. Apple lanceerde onder haar leiding onlangs nog een grote vernieuwing van zijn programma met cursussen en workshops onder de naam Today at Apple. Nu zit haar taak er blijkbaar op. Ze gaat Apple namelijk in april verlaten.

Dat heeft het bedrijf uit Cupertino middels een persbericht bevestigd. Ahrendts kwam in 2014 in dienst bij Apple. Ze was de eerste vrouwelijke Senior Vice President en kreeg van Tim Cook de taak om zowel de online als offline Apple Store helemaal te vernieuwen.

Deirdre O’Brien als (tijdelijke?) vervanger

Ze zal worden vervangen door Deirdre O’Brien, die op dit moment houdt de positie van Vice President van People (Directeur Human Resources) heeft. Ze krijgt nu de titel Senior Vice President of Retail and People, die niet alleen de verantwoordelijkheid over de Apple Store omvat, maar ook het personeelsbeleid. O’Brien is een veteraan en werkt sinds 1988 voor Apple. Ze kent het bedrijf op haar duimpje en was sinds 2017 verantwoordelijk voor human resources.

Dit is waarschijnlijk een tijdelijke situatie, wachtend op een nieuwe rekruut voor een zeer moeilijke positie om in te vullen. Ahrendts volgde John Browett op. Hij stond slechts enkele maanden aan het roer van de Apple Store. Zijn voorganger, Ron Johnson, was de man die samen met Steve Jobs het concept voor Apple Retail uit de grond heeft gestampt.

Apple Deirdre Obrien
Deirdre O’Brien is de (tijdelijke) opvolger van Angela Ahrendts – Klik/tap voor groter.

Angela Ahrendts heeft de Apple Store veranderd

Angela Ahrendts gaat op zoek naar een andere persoonlijke en professionele uitdaging. In mei trad ze toe tot de raad van bestuur van Ralph Lauren. Gedurende de vijf jaar waarin ze aan het hoofd van de Apple Store stond, heeft ze Apple’s online en fysieke winkels, grondig veranderd. Ze maakte, met de hulp van Jony Ive, een nieuw ontwerp en drong er bij Apple op aan om groot in retail te investeren.

Ahrendts wilde de focus van Apple’s winkels niet langer leggen op het verkopen van producten. Nee, het moest om inspiratie en creativiteit gaat. Rekken met producten moesten wijken voor grote schermen en gratis workshops en cursussen. In een recent interview met OMT vertelde de topvrouw dat ze geïnspireerd was door Steve Jobs. Zijn overtuiging om technologie en kunsten te combineren, was ook haar uitgangspunt geworden.

Apple Store Bangkok
Klik/tap voor groter.

CEO Tim Cook spreekt vol lof over de inspanningen van Ahrendts. “Ze heeft onze teams de afgelopen vijf jaar geïnspireerd en ook van enorm veel energie voorzien!” Over O’Brien zegt hij: “Bij Apple weten we dat het om mensen draait. Deirdre begrijpt de kwaliteiten en de sterke punten van onze teams beter dan wie ook. Al meer dan dertig jaar helpt ze Apple om gefocust te blijven op het bedienen van consumenten en het verrijken van hun leven. Ze is sinds het prille begin een buitengewone leider en een vitale partner van onze retail-teams over de hele wereld.”

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Mogen we haar nu al afzeiken of pas over een paar jaar of twee wanneer X aantal Apple Stores moeten sluiten vanwege te hoge kosten en iemand daar de schuld van moet krijgen?

   

  Wel lekker als je in 5 jaar tijd even 80 miljoen ? ophaalt, of hoeveel heeft ze gekregen voor haar aanstelling + functioneren. Ik meen dat ze 100 miljoen waard was qua bonussen en dat soort dingen. Mogelijk krijgt ze die niet volledig omdat ze maar vijf jaar blijft maar toch. Een retail-chef is dat binnen geen enkel bedrijf waard.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  De business case achter iets Today at Apple ben ik ook wel benieuwd naar. De zomerkampjes (3 x 1,5 uur) waren erg leuk. Ware het niet voor dat soort dingen, koop ik liever dichterbij dan Den Haag waar je niet normaal kunt parkeren en Amsterdam waar ik nagenoeg nooit kom.

  Ervan uitgaande dat er niet alleen met geld wordt gesmeten maar dat er een business case ligt, zou ik zeggen dat ze het goed heeft gedaan. Goed genoeg voor 80/100 miljoen? Dat soort bedragen blijven altijd surreëel.

 • Profielfoto
  Willem

  Dat mens is zo fake.. Volgens mij ook de drijvende kracht achter de bizarre prijsstijging in een tijd dat Apple amper vernieuwend is.

 • Profielfoto
  Dorkiban

  Good riddens. Ik heb niet het idee dat ze veel heeft gedaan, de retail ervaring is nou niet echt veel beter geworden.

 • Profielfoto
  McD44N

  Hier een ander aardig interview met de dame, in het engels: https://www.voguebusiness.com/companies/angela-ahrendts-apple-retail-strategy

  @redactie: fixen jullie de link in het artikel naar het interview met OMT ?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Redactie 🙊

  Hihihi hier heb je een wortel. 🥕