5G in Nederland: ministerie eist minimale snelheid

Door: Raymon Mens - 5 reacties
mast in nederland 16x9
Afbeelding

Telecomproviders moeten een minimale snelheid voor 5G mobiel internet gaan garanderen, ook in de buitengebieden. Dat wil het ministerie van Economische Zaken na het laten onderzoeken van hoe Nederland “koploper kan blijven” op het gebied van mobiele verbindingen.

De snelheid zou in 2022 minimaal 8Mbit/s moeten zijn, overal in Nederland. In 2026 moet die snelheid omhoog naar minimaal 10Mbit/s. Daarna moet het snel verder omhoog gaan. Deze eisen verplichten providers om ook in goed mobiel internet voor buitengebieden te investeren.

Nieuwe eisen aan snelheid 5G

Het ministerie zegt dat mobiel internet in de Nederlandse buitengebieden vaak nog te wensen overlaat. Het is traag of geheel niet beschikbaar. Dit drukt de gemiddelde, landelijke snelheid enorm naar beneden. Door de nieuwe eis van 8 en later 10Mbit/s zou iedere Nederlander op dagelijkse basis een snelheid van gemiddeld 100Mbit/s moeten halen. Dichtbij een mast is de snelheid namelijk veel hoger. Met 5G kan die straks oplopen naar 2Gbit/s.

De nieuwe eisen zijn nog niet ingevoerd. Ze moeten eerst nog door het kabinet heen, maar het ministerie van Economische Zaken verwacht dat dit geen problemen op zal leveren. Mobiel internet is volgens Staatssecretaris Keijzer inmiddels een basisbehoefte geworden. De Europese Commissie ziet graag dat ieder huishouden in 2025 een vaste of mobiele verbinding van minimaal 100Mbit/s heeft.

5g In Nederland speed
Klik/tap voor groter.

Ook dekkingsverplichting in Nederland

Naast verplichtingen op het gebied van snelheid, komt er ook een dekkingsverplichting. Providers die mee willen doen aan de veiling voor 5G-frequenties, moeten een landelijke dekking van minimaal 98 procent beloven. Het is voor providers niet altijd rendabel om bepaalde gebieden van mobiele dekking te voorzien en daar is slecht bereik en traag internet de norm. De nieuwe verplichtingen voor providers moeten zorgen dat dit staks voor goed verleden tijd is.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  luc306

  Als ze dan toch wat eisen laten ze dan ook direct de invoering van de eSim meenemen. Is dat ook direct geregeld.

 • Profielfoto
  Maarten

  Lijkt mij een strak plan

 • Profielfoto
  RW076

  Lijkt me dat er eerst iets gedaan moet worden (onderzoek op zijn minst) aan de veiligheid mbt de straling. Een beetje radioamateur (of iemand met Google) weet inmiddels al dat het allemaal net iets te mooi klinkt om waar te zijn.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  RW076 op 19 februari 2019 09:12
  Lijkt me dat er eerst iets gedaan moet worden (onderzoek op zijn minst) aan de veiligheid mbt de straling. Een beetje radioamateur (of iemand met Google) weet inmiddels al dat het allemaal net iets te mooi klinkt om waar te zijn.

  Ach dat zien we dan toch wel weer als de mensen ter plekke dood neervallen. Hoeveel straling is er nu al en dat gaat hoe dan ook steeds meer worden. onderzoek of niet. Kunnen beter dat geld besparen want wat dat onderzoek ook uitwijst, komen gaat het er toch.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Toen de trein in Nederland ging rijden kregen mensen massaal snelheidsziekte. De oplossing was tragere treinen. We hebben nog steeds last van deze massahysterie. Met de trein naar Praag duurt 10 keer zo lang als met het vliegtuig en kost meer dan 10 keer zo veel. (gelukkig geen 10 keer overstappen, wel 4 a 5 keer)

  Steeds weer een nieuw angstcomplot, massahysterie. Nu krijgt iedereen weer hersenkanker van de verschrikkelijke straling die nauwelijks groter is dan die van de maan op een bewolkte nacht. Laat al die aanjagers van die waandenkbeelden gewoon een verbod op een telefoon krijgen.

  En, oh ja, geen geld meer uit het buitenland voor diezelfde angstaanjagers, complotheorienaaanjagers etc. Ook geen geld meer van onze overheid.