Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 februari 2019
Leestijd: 1 minuut

5G in Nederland: ministerie eist minimale snelheid

Telecomproviders moeten een minimale snelheid voor 5G mobiel internet gaan garanderen, ook in de buitengebieden. Dat wil het ministerie van Economische Zaken na het laten onderzoeken van hoe Nederland “koploper kan blijven” op het gebied van mobiele verbindingen.

De snelheid zou in 2022 minimaal 8Mbit/s moeten zijn, overal in Nederland. In 2026 moet die snelheid omhoog naar minimaal 10Mbit/s. Daarna moet het snel verder omhoog gaan. Deze eisen verplichten providers om ook in goed mobiel internet voor buitengebieden te investeren.

Nieuwe eisen aan snelheid 5G

Het ministerie zegt dat mobiel internet in de Nederlandse buitengebieden vaak nog te wensen overlaat. Het is traag of geheel niet beschikbaar. Dit drukt de gemiddelde, landelijke snelheid enorm naar beneden. Door de nieuwe eis van 8 en later 10Mbit/s zou iedere Nederlander op dagelijkse basis een snelheid van gemiddeld 100Mbit/s moeten halen. Dichtbij een mast is de snelheid namelijk veel hoger. Met 5G kan die straks oplopen naar 2Gbit/s.

De nieuwe eisen zijn nog niet ingevoerd. Ze moeten eerst nog door het kabinet heen, maar het ministerie van Economische Zaken verwacht dat dit geen problemen op zal leveren. Mobiel internet is volgens Staatssecretaris Keijzer inmiddels een basisbehoefte geworden. De Europese Commissie ziet graag dat ieder huishouden in 2025 een vaste of mobiele verbinding van minimaal 100Mbit/s heeft.

iPhone speedtest
Klik/tap voor groter.

Ook dekkingsverplichting in Nederland

Naast verplichtingen op het gebied van snelheid, komt er ook een dekkingsverplichting. Providers die mee willen doen aan de veiling voor 5G-frequenties, moeten een landelijke dekking van minimaal 98 procent beloven. Het is voor providers niet altijd rendabel om bepaalde gebieden van mobiele dekking te voorzien en daar is slecht bereik en traag internet de norm. De nieuwe verplichtingen voor providers moeten zorgen dat dit staks voor goed verleden tijd is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
5G in Nederland: ministerie eist minimale snelheid
Sluiten