Raymon Mens
Raymon Mens Apps 15 januari 2019

YouTube-app krijgt nieuwe bediening: swipen door video’s

YouTube zal de komende dagen een belangrijke nieuwigheid aan zijn app toevoegen. Je kunt sneller naar de vorige of volgende video gaan door naar links of rechts te vegen. Het werkt zowel in horizontale als verticale stand. Onder het kopje ‘up next’ kun je altijd zien wat de volgende video wordt.

De videodienst van Google is vaak de eerste die nieuwe gebaren in zijn app probeert. In 2017 kwam YouTube bijvoorbeeld met een tiksysteem om snel vooruit (dubbele tik rechts) of terug (dubbele tik links) te spoelen. Dit systeem werd later overgenomen door onder andere Netflix.

YouTube-app: swipe en sneak peak

YouTube probeert mee te liften op het succes van Instagram Stories. Je kunt door middel van een swipe gemakkelijk door de aanbevolen video’s bladeren. Door niet helemaal te swipen, kun je een sneak peak van de volgende video bekijken. Veel smartphone-gebruikers zijn deze bediening inmiddels gewend in de Stories-functie van Instagram en Snapchat. De nieuwe functie komt de komende dagen naar de iOS-app van YouTube, wanneer deze op Android arriveert weten we nog niet.

Omdat ongeveer 70 procent van de videoweergaven op een mobiel apparaat plaatsvindt, zijn wijzigingen aan de interface altijd riskant. Instagram probeerde onlangs iets vergelijkbaar. Het platform stond bij een klein deel van zijn gebruikers alleen maar horizontaal scrollen toe. Alsof je permanent in een story zat. Dat zorgde echter voor veel ophef.

youtube app swipe
Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
YouTube-app krijgt nieuwe bediening: swipen door video’s
Sluiten