Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 21 januari 2019

WhatsApp legt oeverloos doorsturen berichten aan banden

Sinds het internet bestaat zijn er al kettingberichten in omloop. Dat zijn gekopieerde boodschappen die je vragen om hetzelfde bericht door te sturen naar vrienden, anders gebeurt er iets vreselijks. Het snel doorsturen van berichten is ook een effectieve manier om fake news te verspreiden. WhatsApp is het zat en komt met nieuwe maatregelen.

De populaire chat-app gaat het aantal chats waaraan een bericht doorgestuurd kan worden beperken tot vijf. Dat moet het verspreiden van desinformatie, geruchten en kettingberichten aan banden leggen. In 2017 was de limiet nog 250 ontvangers en in 2018 werd de limiet verlaagd naar 20 chats.

WhatsApp moet geen massamedium worden

In een interview met de BBC zegt Carl Woog, hoofd communicatie van WhatsApp, dat de maatregel vooral is genomen om te voorkomen dat de chat-app een massamedium wordt. “We zetten deze stap om ervoor te zorgen dat WhatsApp vooral een app blijft om individueel met hechte contacten te communiceren.”

Het is niet de eerste maatregel die het dochterbedrijf van Facebook tegen het massaal doorsturen van berichten neemt. Eerder werden berichten die doorgestuurd zijn ook al van een duidelijk label voorzien. Op die manier kunnen gebruikers zien dat een bericht niet van een persoonlijk contact afkomstig is.

Groepen blijven zwak punt

De limiet van vijf ontvangers werd vorig jaar al in India ingevoerd. Een bericht dat opriep tot het opsporen van een vermeende pedofiel leidde daar al eens tot lynchpartijen. Ingrijpen was dus noodzakelijk. Groepschats zijn nog steeds een zwak punt. De limiet geldt namelijk niet voor vijf personen, maar voor vijf gesprekken. Een groepsgesprek telt als één gesprek, terwijl er maximaal 256 personen in kunnen zitten.

Facebook – eigenaar van WhatsApp – staat onder grote druk om iets te doen tegen desinformatie en berichten die oproepen tot geweld. Op Facebook en Instagram is het makkelijk om moderators dit soort berichten te laten verwijderen. WhatsApp is volledig versleuteld en er kan daarom geen toezicht op chats gehouden worden. Wij hopen dat het bij functionele beperkingen blijft en dat de goede encryptie van WhatsApp niet langzaam uitgeschakeld wordt in de strijd tegen fake news en kettingberichten.

Reageer op artikel:
WhatsApp legt oeverloos doorsturen berichten aan banden
Sluiten