Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 4 januari 2019

Verkoopverbod iPhone 7 en iPhone 8 Duitsland van kracht

Eind 2018 kreeg Apple een grote nederlaag van Qualcomm te verwerken. De bedrijven zijn al een tijdje in een juridisch gevecht verwikkeld en de eerste gevolgen zijn sinds vandaag echt zichtbaar. Er is namelijk een verkoopverbod op de iPhone 7 en iPhone 8 in Duitsland van kracht.

Apple verkoopt de oudere toestellen niet meer via zijn eigen website. Ze zijn compleet verdwenen. Eerder toonde de Apple-site de iPhone 7 en iPhone 8 nog, maar was het niet meer mogelijk om ze te bestellen.

Inbreuk op patent Qualcomm

Apple voldoet met dit verkoopverbod aan een bevel van de rechtbank van München om de iPhone 7 en iPhone 8 niet meer in Duitsland te verkopen. Het vonnis is gebaseerd op het feit dat Apple inbreuk maakt op een patent van de Qualcomm om de prestaties van de batterij te optimaliseren tijdens het gebruik van mobiele data. De twee bedrijven voeren al twee jaar een juridische strijd. Qualcomm beschuldigt Apple ervan dat het weigert vereiste royalty’s voor gebruik van 4G-modems te betalen. Aan de andere kant is Apple van mening dat deze licentiekosten onbehoorlijk hoog zijn.

iPhone 7 iPhone 8 duitsland
De Duitse Apple-site laat alleen de iPhone XS en iPhone XR zien – Klik/tap voor groter.

Apple mag de toestellen overigens alleen niet meer zelf verkopen. Het verkoopverbod treft resellers zoals telecomproviders en handelspartners niet.

Waarom alleen iPhone 7 en iPhone 8

De achterliggende reden is wat ingewikkelder dan alleen patentinbreuk. Door de juridische strijd is Apple de afgelopen jaren steeds minder 4G-modems van Qualcomm gaan gebruiken. Intel is Apple’s nieuwe leverancier en in de iPhone 7 en iPhone 8 worden zowel modems van Intel als Qualcomm gebruikt.

Daar wringt de schoen, want Apple wordt ervan beschuldigd bepaalde patenten en bedrijfsgeheimen van Qualcomm te hebben gestolen en gedeeld met Intel.

Apple in beroep tegen de maatregel

Apple heeft beroep aangetekend tegen de beslissing. Er is niets bekend over het verdere verloop van het proces. Als een hogere rechter de beslissing van de rechters in München niet overneemt, kan Qualcomm op een behoorlijke schadeclaim van Apple rekenen. Omdat met dit scenario rekening wordt gehouden, moest de chipmaker al een zekerheidsgarantie van 1,34 miljard euro afgeven. Die is gestopt en het verbod is van kracht. Voor hoe lang is echter maar de vraag, want in een andere zaak tegen Qualcomm kreeg Apple juist gelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verkoopverbod iPhone 7 en iPhone 8 Duitsland van kracht
Sluiten