Een zegen en een vloek: USB-C krijgt authenticatie voor kabels

Door: Raymon Mens - 12 reacties

USB-C blijft evolueren en maakte onlangs zijn debuut op de iPad Pro. Nu is er weer nieuws over de aansluiting van de toekomst. Er komt ondersteuning voor authenticatie van kabels en laders. Daardoor gaat USB-C een beetje meer op Apple’s Lightning lijken. Dat is een zegen, maar ook een vloek.

Het USB Implementers Forum, de organisatie die over de USB-standaard gaat, heeft een standaard voor USB-C Authenticatie gepubliceerd. Fabrikanten kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om kabels en laders te certificeren voor gebruik met hun accessoires.

USB-C authenticatie werkt op bekende manier

Het idee van gecertificeerde kabels is voor Apple-gebruikers niet nieuw. De iPhone weigert bijvoorbeeld op te laden als een kabel niet door Apple is gecertificeerd. Er met een specifieke chip in die alleen Apple levert. Voor USB-C bestond een dergelijke manier van authenticatie nog niet, maar die komt er dus wel aan. Al werkt het iets anders dan bij Apple’s Lightning.

USB-C authenticatie gaat werken met softwarematige digitale certificaten. Die kunnen door fabrikanten aangevraagd worden bij DigiCert, een bekende leverancier van allerlei certificaten. Wanneer het eerste product met authenticatie op de markt komt, is nog onduidelijk.

USB-C
Klik/tap voor groter.

Zegen en vloek

De achterliggende gedachte achter de nieuwe techniek is dat consumenten beter beschermd kunnen worden tegen apparaten die ze niet vertrouwen. Data en stroom worden niet overgedragen voordat de authenticatie heeft plaatsgevonden. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld alleen geautoriseerde USB-sticks toelaten in hun computers. Zo heeft malware minder kans.

Een nadeel is natuurlijk dat het open karakter van USB-C een beetje in het niet valt door deze stap. Momenteel kun je iedere oplader bij ieder apparaat gebruiken, maar door de nieuwe standaard kan Apple er wederom voor zorgen dat je een MacBook alleen met een lader van Apple op kunt laden. Dat komt de veiligheid misschien ten goede, want die laders zijn ongetwijfeld veiliger dan een exemplaar van een paar euro op AliExpress, maar van flexibiliteit is geen sprake meer. (Zie ook → USB-C is de toekomst, ook voor de iPhone)

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  xaddict

  🤦🏼‍♂️

 • Profielfoto
  edbdgsk

  Dan veranderd er dus helemaal niks !

 • Profielfoto
  pruus

  En de kabels worden duurder….

 • Profielfoto
  bartvdv

  … en je ziet door de bomen het bos niet meer. USB-C 1e gen, 2e gen, thunderbolt …

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Wie heeft dit ooit zo ingewikkeld gemaakt. En wie maakt het nog ingewikkelder?

  Dit had echt zo simpel kunnen zijn, lijkt me.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Lijkt me prima voor sommige doeleinden, maar zoals het artikel al stelt, is het een optie met twee kanten. Ik zit zeker niet te wachten op een BOFH (https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bastard_Operator_From_Hell) die met MDM mijn Mac tot beperkingen aanzet, of Apple die mij om oneigenlijke redenen dwingt in een Made for Mac programma.

 • Profielfoto
  Frans

  maar door de nieuwe standaard kan Apple er wederom voor zorgen dat je een MacBook alleen met een lader van Apple op kunt laden

  Ik vraag me af of dit waar is. Wat is de bron?

  Van wat ik over de standaard gelezen heb kan deze ervoor zorgen dat alleen met een gecertificeerd apparaat verbinding tot stand kan komen. De standaard zegt niets over een gecerificeerd apparaat van een bepaald merk. Als Apple de standaard volgt kan een Apple apparaat met iedere lader opgeladen worden, ook een van Ali Express, als de lader maar gecertificeerd is.

  Je kan je ook afvragen waarom Apple een dergelijke beperking zou inbouwen? Het resultaat zou zijn dat iemand met een Apple apparaat niet kan opladen aan een publieke lader, bijvoorbeeld op een station of vliegveld. Dat levert geen fijne gebruikers ervaring op en daarom alleen al zal Apple dat niet doen.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Je kan je ook afvragen waarom Apple een dergelijke beperking zou inbouwen?

  Vendor lock-in.

  Dat levert geen fijne gebruikers ervaring op en daarom alleen al zal Apple dat niet doen.

  Dat zal Apple worst wezen; het is een bedrijf dat niet geeft om haar klanten (daar zijn talrijke voorbeelden van). Het is een mogol die te groot is geworden. Je hebt tegenwoordig voor elk extra apparaat een ander – duur – verloopstekkertje nodig.

 • Profielfoto
  Frans

  bartvdv op 4 januari 2019 11:06

  Je kan je ook afvragen waarom Apple een dergelijke beperking zou inbouwen?

  Vendor lock-in.

  Ik denk niet dat Apple daarvoor een beperking op een laadkabel nodig heeft. Apple apparatuur werkt over het algemeen heel goed samen met apparatuur van andere fabrikanten. Voor zover er sprake is van vendor lock-in komt dat door de integratie van iOS, MacOs en iCloud met de hardware. Maar zelfs dat is, denk ik, meer een fictie die tussen de oren zit dan dat er daadwerklijk sprake is van lock-in. Switchen naar een ander platform is misschien niet gemakkelijk, maar zeker niet onmogelijk.

  Dat levert geen fijne gebruikers ervaring op en daarom alleen al zal Apple dat niet doen.

  Dat zal Apple worst wezen; het is een bedrijf dat niet geeft om haar klanten (daar zijn talrijke voorbeelden van). Het is een mogol die te groot is geworden. Je hebt tegenwoordig voor elk extra apparaat een ander – duur – verloopstekkertje nodig.

  Er zijn ook talrijke voorbeelden van dat Apple wel geeft om haar klanten. Cijfers over klantentrouw bij Apple zijn heel hoog, dat zou niet het geval zijn als ze niets om hun klanten zouden geven. Ik wil niet beweren dat Apple alles perfect doet, ze maken zeker fouten, maar over het algemeen zijn ze behoorlijk klantgericht.

  Dat je nu verloopstekkertjes nodig hebt is inderdaad waar. Apple is nogal radicaal in het adopteren van nieuwe, vaak betere, technologie. De rest van de markt, en ook de consument, loopt daarop achter en dan heb je een tijdje verloopstekkertjes nodig. Ik vind het ook niet echt fijn dat Apple niet een paar legacy poorten behoudt, maar ik begrijp het over het algemeen wel. Die verloopstekkertjes zijn er tenminste en je oude legacy apparatuur kan je daarmee gewoon blijven gebruiken tot die ook vervangen moeten worden. Straks, als iedereen overgestapt is op USB-C, kan je gewoon weer ieder apparaat met eenzelfde stekkertje op ieder ander apparaat aansluiten. Het zal net zo gaan als met de overgang naar de eerste versie van USB, in het begin is er wat gedoe met verloopstekkertjes, maar uiteindelijk is er één standaard en is iedereen beter af. Tot de volgende technologische vernieuwing, zo gaat dat nu eenmaal met vooruitgang.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Wat veel belangrijker is bij USB-C is een standaard voor het uitlezen van de capaciteit. Je kan nu aan een kabel nergens zien of dit SS+ of SS of USB 3 of Thunderbolt 3 of 2 of 1 of 60W of 100W is.

  Dus de datasnelheid en het wattage zou ergens uitleesbaar moeten zijn.

  On topic: het Mfi keurmerk kost 3 euro per item, dus elk snoertje wordt 3 euro duurder. Dat is extreem en misschien zelfs crimineel en illegaal. Gelukkig zijn er zat snoertjes van 1 euro die beter zijn dan de zwakke Apple snoertjes. Zonder Mfi keurmerk. Met een illegale chip die de authenticatie afhandelt. Dat zal bij USB-C dan ook wel gebeuren. Niks aan het handje dus, dankzij de hackers der wereld.

 • Profielfoto
  donut

  USB-C lijkt een uitkomst.

  Ik begrijp dat om video uit te sturen je USB-C verbonden moet zijn met de grafische kaart. Dat is dus niet bij alle USB-C poorten het geval, terwijl de stekker hetzelfde is. Dus dat wekt ook verwarring. In de Windows wereld is USB-C vaak simpel de snelste USB.

  + de vele typen kabels waarvan een deel minder data aan kan dan andere.

  Apple heeft het USB-C protocol als pionier natuurlijk als eerste naar zijn hand gezet, maar is nu ook aan de derde generatie bezig die niet compatibel is met vorige versies.

  Ik verwacht over een paar jaar wel een stabilisatie van het geheel:

  De USB-C stekker standaard voor audio + video + data. Zoals nu in laatste generatie van Apple.

   

   

   

   

 • Profielfoto
  Elduderino

  He toch, dat boze Apple, alleen Apple zou dit doen, puur om het geld. Die verdomde lightning cable, authenticatie etc.  Veiligheid my ASS… gaat puur om het geld. Gelukkig zou men dit elders niet doen…alleen evil Apple….oh wacht, misschien zit het toch wat anders, op zijn minst genuanceerder.