Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 3 januari 2019

Een zegen en een vloek: USB-C krijgt authenticatie voor kabels

USB-C blijft evolueren en maakte onlangs zijn debuut op de iPad Pro. Nu is er weer nieuws over de aansluiting van de toekomst. Er komt ondersteuning voor authenticatie van kabels en laders. Daardoor gaat USB-C een beetje meer op Apple’s Lightning lijken. Dat is een zegen, maar ook een vloek.

Het USB Implementers Forum, de organisatie die over de USB-standaard gaat, heeft een standaard voor USB-C Authenticatie gepubliceerd. Fabrikanten kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om kabels en laders te certificeren voor gebruik met hun accessoires.

USB-C authenticatie werkt op bekende manier

Het idee van gecertificeerde kabels is voor Apple-gebruikers niet nieuw. De iPhone weigert bijvoorbeeld op te laden als een kabel niet door Apple is gecertificeerd. Er met een specifieke chip in die alleen Apple levert. Voor USB-C bestond een dergelijke manier van authenticatie nog niet, maar die komt er dus wel aan. Al werkt het iets anders dan bij Apple’s Lightning.

USB-C authenticatie gaat werken met softwarematige digitale certificaten. Die kunnen door fabrikanten aangevraagd worden bij DigiCert, een bekende leverancier van allerlei certificaten. Wanneer het eerste product met authenticatie op de markt komt, is nog onduidelijk.

Klik/tap voor groter.

Zegen en vloek

De achterliggende gedachte achter de nieuwe techniek is dat consumenten beter beschermd kunnen worden tegen apparaten die ze niet vertrouwen. Data en stroom worden niet overgedragen voordat de authenticatie heeft plaatsgevonden. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld alleen geautoriseerde USB-sticks toelaten in hun computers. Zo heeft malware minder kans.

Een nadeel is natuurlijk dat het open karakter van USB-C een beetje in het niet valt door deze stap. Momenteel kun je iedere oplader bij ieder apparaat gebruiken, maar door de nieuwe standaard kan Apple er wederom voor zorgen dat je een MacBook alleen met een lader van Apple op kunt laden. Dat komt de veiligheid misschien ten goede, want die laders zijn ongetwijfeld veiliger dan een exemplaar van een paar euro op AliExpress, maar van flexibiliteit is geen sprake meer. (Zie ook → USB-C is de toekomst, ook voor de iPhone)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een zegen en een vloek: USB-C krijgt authenticatie voor kabels
Sluiten