Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 28 januari 2019

Team dat aan ‘Apple Car’ sleutelt flink uitgedund

Apple heeft het team dat aan zelfrijdende auto’s werkt flink uitgedund. Er zijn 200 mensen van het project gehaald. Een aantal wordt ontslagen, terwijl anderen verplaatst zijn naar andere teams binnen Apple. Het bedrijf bevestigde de ontslagen vorige week tegen het Amerikaanse CNBC.

Een woordvoerder van Apple zegt tegen de televisiezender dat het team zich gaat richten op belangrijke punten voor 2019. Daar zijn blijkbaar meerdere mensen voor nodig. Er zijn al langer signalen dat de ambities rondom Project Titan, zoals het project rondom zelfrijdende auto’s heet, zijn teruggeschroefd.

Van Apple Car naar software en AI

Het team zou flink uitgedund omdat er een nieuwe chef aan het roer staat. Apple haalde vorig jaar Doug Field binnen. Hij kwam in augustus 2018 binnen en heeft sindsdien de leiding over het project. Field is een veteraan en werkte voor zijn tijd bij Tesla, waar hij de productie van de Model 3 overzag, in het hardware-team dat onder andere de Mac maakte.

Het lijkt erop dat Apple het idee rondom een eigen auto helemaal heeft losgelaten. Tim Cook zei eerder al dat het bedrijf vooral inzet op software voor zelfrijdende systemen. Een woordvoerder van Apple benadrukt dat het auto-project alles behalve dood is. “We geloven dat er een enorme kans is rondom autonome voertuigen en systemen. Apple heeft unieke capaciteiten om bij te dragen aan het meest ambitieuze machine learning-project ooit.”

Apple CarPlay
Apple CarPlay, ingebouwd in het dashboard – Klik/tap voor groter.

Eerste stap met Volkswagen?

Er gaan al lang geruchten over een Apple Car en Project Titan, maar iets concreets hebben we nog niet gezien. Hier kan echter snel verandering in komen, want Apple en Volkswagen werken naar verluidt samen aan zelfrijdende busjes. Apple levert de software en Volkswagen de auto. De busjes zouden worden ingezet om medewerkers van en naar de Apple-campus in Cupertino te transporteren.

Daarnaast wordt gewerkt aan een nieuwe standaard die van je iPhone een autosleutel maakt. De eerste auto’s met ‘carOS’ moeten naar verluidt in 2020 op de weg verschijnen, maar je iPhone kan als autofabrikanten opschieten nog dit jaar als autosleutel gebruikt worden. (Zie ook → iPhone als autosleutel: Apple werkt aan nieuwe standaard)

[Door afwezigheid van een deel van de redactie hebben we de afgelopen week minder snel nieuws kunnen publiceren dan je van ons mag verwachten. We proberen alles deze week in te halen en verwachten woensdag weer volledig up to speed te zijn.]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Team dat aan ‘Apple Car’ sleutelt flink uitgedund
Sluiten