Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 8 januari 2019

Spotify schrapt net als Netflix abonnementen in de App Store

Steeds minder grote diensten willen abonnementen via de App Store aanbieden. Onlangs stopte Netflix al met het aanbieden van abonnementen als in-app-aankoop en nu volgt ook Spotify. Zo wil het bedrijf de hoge kosten die Apple rekent voor in-app-aankopen omzeilen.

Spotify blijft wel gewoon beschikbaar in de Apple Store voor iOS, maar een abonnement aanschaffen vanuit de app is niet meer mogelijk. Nieuwe gebruikers moeten naar de website van Spotify om daar een Premium-abonnement te nemen.

Meer gedoe, goedkoper abonnement

Het is een stuk meer gedoe om eerst in te loggen via de website van de muziekdienst en daar de betaling te regelen. Met een in-app-aankoop tik je op een knop in de app en na bevestiging met Face ID of Touch ID is het geregeld. Apple vraagt echter ook 30 procent van de opbrengsten van abonnementen die via de App Store afgesloten worden. Die wil de steamingdienst niet langer betalen. In de aankondiging staat: “We werken niet meer met tussenpersonen, zodat jij goedkoper uit bent.”

Spotify premium app store
Klik/tap voor groter.

De extra kosten werden overigens altijd al doorberekend aan de gebruiker. Vanuit de app was Spotify Premium drie euro per maand duurder dan via de website. Gebruikers die een abonnement via de App Store hebben afgesloten, wordt aangeraden om een nieuw abonnement via de site van Spotify af te sluiten. Bestaande abonnementen lopen echter wel gewoon door, maar je bent op de nieuwe manier drie euro per maand goedkoper uit.

Netflix ging Spotify voor

Spotify volgt het voorbeeld van Netflix. Die videostreamingdienst maakte eind 2018 bekend te stoppen met abonnementen via de App Store. Dit gaat Apple zeker merken. Met het aantal abonnees dat Spotify en Netflix hebben, was de 30 procent die aan de strijkstok bleef hangen een mooi bedrag. Apple verlaagde deze voor abonnementen die langer dan een jaar lopen eerder al naar 15 procent, maar dat lijkt grote diensten niet te overtuigen. De vraag is dan ook: hoe lang is de ‘Apple Tax’ nog houdbaar?

Reageer op artikel:
Spotify schrapt net als Netflix abonnementen in de App Store
Sluiten