Spotify schrapt net als Netflix abonnementen in de App Store

Door: Raymon Mens - 16 reacties
spotify family
Afbeelding: Spotify, montage: OMT

Steeds minder grote diensten willen abonnementen via de App Store aanbieden. Onlangs stopte Netflix al met het aanbieden van abonnementen als in-app-aankoop en nu volgt ook Spotify. Zo wil het bedrijf de hoge kosten die Apple rekent voor in-app-aankopen omzeilen.

Spotify blijft wel gewoon beschikbaar in de Apple Store voor iOS, maar een abonnement aanschaffen vanuit de app is niet meer mogelijk. Nieuwe gebruikers moeten naar de website van Spotify om daar een Premium-abonnement te nemen.

Meer gedoe, goedkoper abonnement

Het is een stuk meer gedoe om eerst in te loggen via de website van de muziekdienst en daar de betaling te regelen. Met een in-app-aankoop tik je op een knop in de app en na bevestiging met Face ID of Touch ID is het geregeld. Apple vraagt echter ook 30 procent van de opbrengsten van abonnementen die via de App Store afgesloten worden. Die wil de steamingdienst niet langer betalen. In de aankondiging staat: “We werken niet meer met tussenpersonen, zodat jij goedkoper uit bent.”

Spotify premium app store
Klik/tap voor groter.

De extra kosten werden overigens altijd al doorberekend aan de gebruiker. Vanuit de app was Spotify Premium drie euro per maand duurder dan via de website. Gebruikers die een abonnement via de App Store hebben afgesloten, wordt aangeraden om een nieuw abonnement via de site van Spotify af te sluiten. Bestaande abonnementen lopen echter wel gewoon door, maar je bent op de nieuwe manier drie euro per maand goedkoper uit.

Netflix ging Spotify voor

Spotify volgt het voorbeeld van Netflix. Die videostreamingdienst maakte eind 2018 bekend te stoppen met abonnementen via de App Store. Dit gaat Apple zeker merken. Met het aantal abonnees dat Spotify en Netflix hebben, was de 30 procent die aan de strijkstok bleef hangen een mooi bedrag. Apple verlaagde deze voor abonnementen die langer dan een jaar lopen eerder al naar 15 procent, maar dat lijkt grote diensten niet te overtuigen. De vraag is dan ook: hoe lang is de ‘Apple Tax’ nog houdbaar?

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

   

  Wat een helden! Hopelijk volgen snel nog meer serieuze partijen.

   

 • Profielfoto
  donut

  36 euro per jaar naar Apple voor het doorverbinden…

  33% van de kosten

  schande

 • Profielfoto
  Sirll

  Shmoo waarom? Ja oke ik begrijp je bent als gebruiker goedkoper uit maar een deel van die opbrengsten wordt natuurlijk gebruikt om de appstore te onderhouden en te vernieuwen. Als dit allemaal weg gaat zal dit op den duur ook ten kosten gaan van de kwaliteit van de store. Dat is ook niet wenselijk lijkt me… wat mij betreft had apple de regels gewoon moeten opvolgen en poot stijf houden en de apps weren welke zich niet aan het reglement houden

 • Profielfoto
  Pjotr

  Stel je voor een creditcard comp. Die vraagt voor elke aankoop 5% van het aankoopbedrag. Ze moeten tenslotte ook steeds nieuwe kaarten drukken en zo. Wie betaalt die 5%? Uiteindelijk wijzelf.

  Zo ook met die Appletax in de store. Je kan met je iPhone echt alleen maar bij Apple de nieuwe software kopen. 30% voor Apple van het aankoopbedrag. 5% voor de creditcardcomp.

  Misbruik van monopoly.

   

 • Profielfoto
  Swetsenegger

  @Pjotr dat is precies wat creditcard maatschappijen doen. En ideal rekent ook een bedrag per transactie. Het is simpel, apple biedt een dienst aan leveranciers van software, namelijk heel eenvoudig in app een abonnement kunnen afsluiten, en rekent daar bepaalde kosten voor.

  Helemaal geen monopoly, want elke leverancier kan ook andere manieren aanbieden om abonnementen af te sluiten, anders dan in app. Dat is ook precies wat Netflix en Spotify al deden. Maar blijkbaar vonden veel gebruikers de in app aanschaf makkelijker.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Pjotr op 8 januari 2019 13:04
  Stel je voor een creditcard comp. Die vraagt voor elke aankoop 5% van het aankoopbedrag. Ze moeten tenslotte ook steeds nieuwe kaarten drukken en zo. Wie betaalt die 5%? Uiteindelijk wijzelf.

  Zo ook met die Appletax in de store. Je kan met je iPhone echt alleen maar bij Apple de nieuwe software kopen. 30% voor Apple van het aankoopbedrag. 5% voor de creditcardcomp.

  Misbruik van monopoly.

   

  Nee, IMHO geen misbruik van een monopoly, maar 30% is wel een schandelijk hoge marge voor de diensten die men levert. Als daar gewoon 5% of voor mijn part 10% voor wordt berekend dan zal iedereen gewoon de Apple store gebruiken. Maar vanwege het feit dat Apple zo’n overdreven screening hanteert voor het beoordelen van de software kost dat klauwen met geld.

  Ik hoop ook van harte dat ieder zichzelf respecterend softwarebedrijf een alternatieve route kiest zodat het voor de klanten betaalbaarder kan worden.

   

 • Profielfoto
  ro_me

  Vraag is of we überhaupt beter zijn geworden van een App Store, marketplace etc. Denk het niet. Had men toen maar ingezet op een universeel platform, webapps of zoiets. Hadden we deze shit niet gehad. Maar Steve Jobs heeft ons allemaal bij de neus gehad!

 • Profielfoto
  VxP

  Ik denk dat de app store wel degelijk belangrijk is en ervoor zorgt dat wij “schone” software kunnen downloaden dat aan de juiste criteria voldoet zodat het geen problemen op je apparaat geeft. De commissie die ze hanteren mag dan wat hoog zijn maar helemaal zonder app store, nee liever niet.

 • Profielfoto
  Djinns

  VxP op 8 januari 2019 15:23
  Ik denk dat de app store wel degelijk belangrijk is en ervoor zorgt dat wij “schone” software kunnen downloaden dat aan de juiste criteria voldoet zodat het geen problemen op je apparaat geeft. De commissie die ze hanteren mag dan wat hoog zijn maar helemaal zonder app store, nee liever niet.

  Akkoord. De app store heeft zeker een meerwaarde wat dat betreft.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  De vraag is of Spotify en Netflix hun abonnementen via de store zouden blijven aanbieden als het percentage lager (bijv. 5%) was. Volgens mij rekent Mastercard/Visa nog steeds gewoon af overigens, ongeacht of het via de Store of direct gaat. Sommige webwinkels bieden om die reden ook geen creditcardbetalingen of alleen met bijbetaling aan.

  Wat betalen via de Store mij als klant oplevert is een goede werkende store met werkend spul en garanties dat als er echt iets misgaat, Apple ook meehelpt bij oplossen. Verder kent Spotify/Netflix mij in principe niet direct en krijg ik dus ook minder reclamemeuk uit die hoek.

  Jammer dat ik dat nu mis zou lopen. Apple zou er beter aan doen te kijken af abonnementen i.t.t. eenmalige verkopen niet anders getarifeerd kunnen worden.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Ik begin mij steeds meer te irriteren aan het pessimistisch gedrag/manier van schrijven van de redactie achter OneMoreThing. Alles moet pro Apple zijn en alles en iedereen die iets anders probeert is negatief. Want kom op, je betaling doen via de website is meer gedoe? Tuurlijk, maar om het nou zo te gaan verwoorden moet je toch absoluut eerst een liter azijn naar binnen hebben gegooid..

 • Profielfoto
  iTim

  Haha jongens kom op. Er is echt niet zó veel geld nodig om een store te onderhouden hoor. Dit is puur een winstmodel en het is verstandig dat deze bedrijven daar niet langer aan wensen mee te werken.

  (Vergeet niet de tax maandelijks wordt opgeteld, dat Kun je werkelijk op geen enkele manier met goede argumenten goedpraten)

 • Profielfoto
  iMaf

  De Apple begint stilaan zuur te smaken lijkt me 😉

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  @iTim

  Er is echt niet zó veel geld nodig om een store te onderhouden hoor. Dit is puur een winstmodel

  Dat er een werkend business model achter zit moge duidelijk zijn. Daar hoort winst bij. Hoeveel die winst is en wat redelijk is, is voor jou net zo gissen als voor mij. Desondanks spreek je alsof je boekhouders hebt gesproken. Bijzonder.

 • Profielfoto
  iTim

  @Alexander:

  Mijn excuses. Ik kan je bevestigen dat ik inderdaad geen boekhouders heb gesproken!

 • Profielfoto
  Jurriaan

  VxP op 8 januari 2019 15:23
  Ik denk dat de app store wel degelijk belangrijk is en ervoor zorgt dat wij “schone” software kunnen downloaden dat aan de juiste criteria voldoet zodat het geen problemen op je apparaat geeft. De commissie die ze hanteren mag dan wat hoog zijn maar helemaal zonder app store, nee liever niet.

  +1

  Diegene die het hier niet mee eens zijn, geef je ziel en zalig weg via Android. Daar is dat gratis.

  Bij Apple betaal je voor het beschermen van je privacy. Internet en apps zijn nooit gratis geweest. Want gratis bestaat niet, op de regen na dan (alhoewel je voor de afvoer van regenwater via je gemeente betaald aan het Waterschap)