Na Apple stopt ook Sony: de kleine smartphone verdwijnt

Door: Raymon Mens - 15 reacties

Er blijft weinig over voor de liefhebber van een kleine maar toch krachtige smartphone. Apple is de productie van de 4-inch iPhone SE al een tijdje geleden gestopt. Het ziet er ook niet naar uit dat de kleinste iPhone ooit een opvolger krijgt. Nu stopt ook Sony met de Xperia Compact.

Niet alleen is het aanbod van kleine smartphones de afgelopen jaren gekrompen, het zijn tegenwoordig allemaal instapmodellen. Apple en Sony warden de uitzondering op deze regel. Toch zegt ook Sony dat er geen toekomst is voor kleine toestellen.

Geen nieuwe Sony Xperia Compact

Don Mesa, directeur smartphones bij Sony zeg tegen Digital Trends: “We bieden al heel lang een Compact-assortiment aan vanwege het gebruiksgemak. Er is altijd ruimte voor verschillende formaten, maar mensen willen nu veel meer schermoppervlakte voor hun content.” De toestellen van Sony waren de enige compacte smartphones met een recente Snapdragon 835- of 845-chip.

Van Apple hoeven we ook geen nieuwe, compacte telefoon te verwachten. De 4.7-inch iPhone 7 en 8 kunnen anno 2019 als kleine smartphones beschouwd worden. Nieuwe modellen hebben namelijk allemaal een scherm van minimaal 5,8-inch.

Sony Xperia Compact smartphone 16x9
Klik/tap voor groter.

Grote smartphone, nieuwe problemen

Steeds groter wordende smartphones stellen je in staat om beter te gamen dan ooit te voren en ook video bekijken gaat beter dan ooit. Toch zijn er ook problemen, bijvoorbeeld moeilijke bediening met één hand. Je kunt lang niet altijd meer bij knoppen aan de bovenkant van het scherm.

Samsung heeft daar een bijzonder praktische oplossing voor gevonden in zijn nieuwe One UI. De hele bovenkant van het (grote) scherm wordt eigenlijk een beetje onnuttig. Het is een ‘viewing area’ waar vooral informatie staat (zoals in een enorm font de naam van de app). De onderste helft van het scherm is de ‘interaction area’. Het ziet er wel een beetje gek uit, want wat is het nut van een groot scherm als je met de helft niets kunt doen?

Samsung One UI
Klik/tap voor groter.

OnePlus als redder?

Zullen kleine telefoons voor altijd verdwijnen? Misschien niet. De directeur van OnePlus ziet wel iets in een nieuw, klein model. Hij benadrukt dat de compacte formaten wel minder accuduur zullen hebben. “Als we het probleem van de acuuduur kunnen oplossen, zullen we zeker een kleiner model maken”, vertelt hij aan PCMag. “Ik zie veel vraag naar een compact formaat formaat. Maar de batterijtechnologie is in de loop van de jaren helaas niet veel veranderd.”

Het enigszins verlaten segment kan ook kleinere spelers aantrekken die zich willen onderscheiden van de massa. Dat is wat TCL probeert te doen door het merk Palm nieuw leven in te blazen met een 3,3-inch mini-smartphone. (Zie ook → Nostalgie: Winamp en Palm terug met nieuwe ideeën)

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Nokia 8210 was mn laatste kleine telefoon. Is toch al weer even geleden.

 • Profielfoto
  wensink

  Sony maakt telefoons?

 • Profielfoto
  Tegenwind

  Tsja. Als kledingfabrikanten weer eens normale broeken met normale zakken zouden maken ipv die spillebeen-ellende van de laatste jaren waarbij je, zoals de gebruikte foto ook mooi illustreert, zelfs nauwelijks je handen meer in de zakken krijgt, dan is het grootste probleem van het hebben van een groot toestel ook gelijk opgelost.

 • Profielfoto
  wimbers

  ik vind mijn 8 al veel te groot. mannen dragen telefoons toch in hun broekzak? ik heb al een paar keer mijn telefoon dubbel gevouwen bij het hurken. knap irritant, want stevigere (werk) telefoons zijn allemaal android.

 • Profielfoto
  Frans

  moeilijke bediening met één hand. Je kunt lang niet altijd meer bij knoppen aan de bovenkant van het scherm.

  Wat is er mis met bediening met twee handen?

  Oh, wacht, dan kan je helemaal niet meer sturen…;-)

 • Profielfoto
  pim939

  Tegenwind op 14 januari 2019 22:13
  Tsja. Als kledingfabrikanten weer eens normale broeken met normale zakken zouden maken ipv die spillebeen-ellende van de laatste jaren waarbij je, zoals de gebruikte foto ook mooi illustreert, zelfs nauwelijks je handen meer in de zakken krijgt, dan is het grootste probleem van het hebben van een groot toestel ook gelijk opgelost.

  Goed punt! Ik moet eerlijk bekennen dat ik een keer een broek heb gehad waarbij ik de broekzakken groter heb laten maken omdat mijn iPhone er niet in paste. Sinds dien kijk ik altijd bij het passen van nieuwe broeken of mijn iPhone er ook in past.

 • Profielfoto
  syltheboy

  Toen ik nog mijn 6 Plus had, heb ik ook van enkele broeken de zakken groter laten maken. Mijn XS vind ik een prima formaat (voorheen had ik een 7).

 • Profielfoto
  durrrr

  Ik wil geen halve iPads

 • Profielfoto
  imar

  De iPhone 4 ‘de kleinste iPhone ooit’? Nee toch…

 • Profielfoto
  McJohn

  Persoonlijk vind ik het spijtig dat Apple de kleinere iPhones achterwege heeft gelaten. Zoals ze destijds op WWDC verkondigden, houden sommige mensen nu éénmaal van kleinere toestellen en ik had niet de indruk dat de SE een slecht verkopende iPhone was.

 • Profielfoto
  steveb

  Meelopers

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Ik blijf Reachability een zeer slimme en handige oplossing vinden: mini-veegje onderaan het scherm en voilá: ik kan met m’n duim linksboven een tikje doen. Als je even geen twee handen voorhanden hebt een ideale oplossing.
  En hij is ook beter geworden de afgelopen jaren: blijft precies lang genoeg actief en is makkelijk te annuleren.

 • Profielfoto
  hagar2008

  De SE de kleinste iPhone ooit? De originele, 3, 3S, 4 en 4S hadden maar een scherm van 3.5”

 • Profielfoto
  Jurriaan

  Gijs Raggers op 14 januari 2019 21:23
  Nokia 8210 was mn laatste kleine telefoon. Is toch al weer even geleden.

  Voor de komst van de smartphone was het de ‘race’ die gestreden moest worden, wie heeft de kleinste. Nu is het wie heeft de grootste. Benieuwd of opvouw of oprolbare schermen hier op een praktische manier een invulling aan gaan geven. Aan een handzamere smartphone.

 • Profielfoto
  KR1275

  wensink op 14 januari 2019 22:03
  Sony maakt telefoons?

  Ja, en hele goede ook!

   

  Overigens heb ik een 7 en die voelt met dragen, zelfs in strakke spijkerbroek, niet minder comfortabel dan mijn vorige 5s. Dus de grootte valt best mee.