Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 14 januari 2019

Na Apple stopt ook Sony: de kleine smartphone verdwijnt

Er blijft weinig over voor de liefhebber van een kleine maar toch krachtige smartphone. Apple is de productie van de 4-inch iPhone SE al een tijdje geleden gestopt. Het ziet er ook niet naar uit dat de kleinste iPhone ooit een opvolger krijgt. Nu stopt ook Sony met de Xperia Compact.

Niet alleen is het aanbod van kleine smartphones de afgelopen jaren gekrompen, het zijn tegenwoordig allemaal instapmodellen. Apple en Sony warden de uitzondering op deze regel. Toch zegt ook Sony dat er geen toekomst is voor kleine toestellen.

Geen nieuwe Sony Xperia Compact

Don Mesa, directeur smartphones bij Sony zeg tegen Digital Trends: “We bieden al heel lang een Compact-assortiment aan vanwege het gebruiksgemak. Er is altijd ruimte voor verschillende formaten, maar mensen willen nu veel meer schermoppervlakte voor hun content.” De toestellen van Sony waren de enige compacte smartphones met een recente Snapdragon 835- of 845-chip.

Van Apple hoeven we ook geen nieuwe, compacte telefoon te verwachten. De 4.7-inch iPhone 7 en 8 kunnen anno 2019 als kleine smartphones beschouwd worden. Nieuwe modellen hebben namelijk allemaal een scherm van minimaal 5,8-inch.

Sony Xperia Compact smartphone 16x9
Klik/tap voor groter.

Grote smartphone, nieuwe problemen

Steeds groter wordende smartphones stellen je in staat om beter te gamen dan ooit te voren en ook video bekijken gaat beter dan ooit. Toch zijn er ook problemen, bijvoorbeeld moeilijke bediening met één hand. Je kunt lang niet altijd meer bij knoppen aan de bovenkant van het scherm.

Samsung heeft daar een bijzonder praktische oplossing voor gevonden in zijn nieuwe One UI. De hele bovenkant van het (grote) scherm wordt eigenlijk een beetje onnuttig. Het is een ‘viewing area’ waar vooral informatie staat (zoals in een enorm font de naam van de app). De onderste helft van het scherm is de ‘interaction area’. Het ziet er wel een beetje gek uit, want wat is het nut van een groot scherm als je met de helft niets kunt doen?

Samsung One UI
Klik/tap voor groter.

OnePlus als redder?

Zullen kleine telefoons voor altijd verdwijnen? Misschien niet. De directeur van OnePlus ziet wel iets in een nieuw, klein model. Hij benadrukt dat de compacte formaten wel minder accuduur zullen hebben. “Als we het probleem van de acuuduur kunnen oplossen, zullen we zeker een kleiner model maken”, vertelt hij aan PCMag. “Ik zie veel vraag naar een compact formaat formaat. Maar de batterijtechnologie is in de loop van de jaren helaas niet veel veranderd.”

Het enigszins verlaten segment kan ook kleinere spelers aantrekken die zich willen onderscheiden van de massa. Dat is wat TCL probeert te doen door het merk Palm nieuw leven in te blazen met een 3,3-inch mini-smartphone. (Zie ook → Nostalgie: Winamp en Palm terug met nieuwe ideeën)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Na Apple stopt ook Sony: de kleine smartphone verdwijnt
Sluiten