Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 31 januari 2019
Leestijd: 1 minuut

Smartphone op de fiets gebruiken? 95 euro boete

In Den Haag wordt al bijna drie jaar gesproken over een smartphoneverbod voor fietsers. Nu lijkt het er eindelijk te komen en is ook meer bekend over de boete die het gebruik van je smartphone op de fiets oplevert. Het wordt volgens Haagse bronnen 95 euro.

Het AD meldt dat de hoogte van de boete is afgestemd op andere straffen die nu al gelden voor overtredingen die door fietsers worden begaan. Wie onder invloed op de fiets stapt, kan rekenen op een boete van 100 euro. Door rood rijden kost 95 euro en geen (werkend) licht levert een boete van 55 euro op.

Ook smartwatch verboden op fiets

Nu horen we je denken: en de Apple Watch dan? Ook daar is aan gebracht, want het verbod wordt ook op een andere manier uitgebreid. In plaats van een ‘mobiele telefoon’, wordt straks een breder verbod op het gebruiken van ‘mobiele elektrische apparaten’ gehanteerd.

Volgens minister Van Nieuwenhuizen leiden al deze apparaten af tijdens deelname aan het verkeer. Daarom vallen ze straks allemaal onder het verbod. De vraag is wel hoe ver dit verbod gaat. Zijn AirPods met Siri nog wel toegestaan? Het is nog maar de vraag, want in theorie zijn dat ook ‘mobiele elektrische apparaten’. Je hoeft ze echter niet vast te houden.

AirPods man 16x9
Klik/tap voor groter.

Verbod op 1 juni van kracht

De ministerraad bespreekt het voorstel van minister Van Nieuwenhuizen op vrijdag in de kamer. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het verbod daarna op 1 juni van kracht. Vorig jaar slingerde de politie al 75.000 verkeersdeelnemers op de bon voor het gebruik van een smartphone op de weg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Smartphone op de fiets gebruiken? 95 euro boete
Sluiten