Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 17 januari 2019

Scott Forstall: “De Apple TV werd per ongeluk uitgevonden”

Oudgedienden zullen de naam Scott Forstall nog wel kennen. Hij was een lange tijd Apple’s belangrijkste softwareman die de ontwikkeling van iOS en macOS overzag. Hij verliet Apple in 2012 na het debacle rond Apple Maps, maar spreekt nu steeds vaker over zijn tijd in Cupertino.

In een recent interview vertelt hij over een bijzondere traditie bij Apple. Na de release van een nieuwe versie van macOS mochten Apple’s ontwikkelaars een maand lang hun eigen ideeën uitwerken. Zo is ook de Apple TV geboren.

Interface Apple TV was onverwacht concept

Forstall vertelt: “We lieten mensen hun eigen ideeën bouwen. Een hele maand lang. Het was gek omdat we honderden mensen hadden. We betaalden miljoenen dollars aan lonen en onze ontwikkelaars konden doen wat ze wilden. Ze hebben hard gewerkt om terug te komen met ongelooflijke concepten.”

De meest veelbelovende projecten werden vervolgens gepresenteerd aan het management. De voormalig Apple-chef noemt een aantal voorbeelden van functies die op deze manier geboren zijn. Bijvoorbeeld Mission Control in macOS, maar ook de hele Apple TV. “De settopbox bestaat omdat iemand met een interface kwam die op 3 meter afstand bruikbaar was,” aldus Forstall.

Apple TV Chromecast
Klik/tap voor groter.

Scott Forstall en de school van Steve Jobs

De oud software-man van Apple benadrukt ook dat een goede engineer bij Apple van meer moet weten dan alleen hard- en software. “De supersterren in de teams die de iPhone, OS X en iPad hebben gemaakt hadden een zeer brede kennis. Niet alleen van software, maar ook van literatuur, filosofie en psychologie. Dat zijn de disciplines die deze mensen uitzonderlijk maakten. Om een ​​technologisch product te vervaardigen, is kennis van deze vakgebieden absoluut vereist.” Je zou dit de school van Steve Jobs kunnen noemen. De overleden Apple-CEO hield zich ook veel bezig met literatuur en filosofie en schuwde geestverruimende middelen niet.

Tot slot doet Forstall een boekje open over hoe Apple omging met het aannemen van mensen. “Je moet nooit iemand aannemen om wat hij op zijn eerste werkdag kan doen. Zelfs niet in zijn eerste week of maand. Je moet iemand aannemen voor wat hij over een jaar, drie jaar of vijf jaar zou kunnen bereiken. Als je dit doet, komt het besef dat een bepaalde specialisatie bijna niet relevant is. Goede mensen kunnen op het juiste moment een specialiteit leren.”

Scott Forstall
Scott Forstall tijdens de presentatie van iOS 5 in 2011 – Klik/tap voor groter.

Het volledige interview is op YouTube te bekijken.

Reageer op artikel:
Scott Forstall: “De Apple TV werd per ongeluk uitgevonden”
Sluiten