Apple overweegt productie flagship iPhone naar India te verplaatsen

De spanning tussen de V.S. en China projecteert zich niet alleen op de economie van beide landen. Want hoewel het natuurlijk vooral op import en export van beide landen invloed heeft, voelen ook grote multinationals de slagen van de zweep. Zo lijkt Apple zich meer en meer bewust te zijn van het feit dat het behoorlijk afhankelijk is van China. Een tweede land dat een deel van de productie van bijvoorbeeld iPhones op zich kan nemen wordt nu ook als optie onderzocht.

Designed in California. Assembled in India

India lijkt het land te zijn dat de interesse van Apple heeft gewekt. Volgens The Wall Street Journal zou een hooggeplaatst persoon van Foxconn volgende maand naar het land afreizen om de opties te bekijken. Al zal dit besluit ook te maken hebben met de hogere importheffingen op producten die India heeft vastgelegd. Welke niet van toepassing zijn op losse onderdelen, en het daarmee interessanter moet maken voor bedrijven om producten in het land in elkaar zetten.

Klik/tab voor groter

Niet eerste iPhone uit India

Als de productie van een flagship iPhone naar India wordt verplaatst, zal dit niet de eerste iPhone zijn die daar in elkaar wordt gezet. Zo heeft één van Apple’s fabrikanten, Wistron, al een productielijn in het land staan. Die lijn is verantwoordelijk is voor een deel van de iPhone SE en iPhone 6s-productie. Laten dit nu precies de twee (goedkope) modellen zijn die interessant zijn voor de lokale markt.

India is al een land waar de gemiddelde consument voor goedkopere toestellen gaat. Dat zie je ook terug in de verkoopcijfers. Apple’s positie en daarmee marktaandeel is er ten opzichte van grote concurrenten als Huawei en Xiaomi zeer zwak. De iPhone SE en iPhone 6S zijn er wel in trek. Daarom produceert Apple die modellen ook in India zelf, om de hogere belasting te vermijden.

De productie van duurdere modellen zoals de opvolger van de iPhone XS naar India brengen is de volgende stap die het bedrijf dus naar verluidt zet. Het is echter maar de vraag of het de belabberde positie van Apple in de Indiase markt gaat verbeteren. De concurrentie biedt namelijk ondertussen op steeds lagere prijspunten steeds meer features en innovatie. Het gat in prijs is groter.

Reageer op artikel:
Apple overweegt productie flagship iPhone naar India te verplaatsen
Sluiten