Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 31 januari 2019

Apple verlaagt prijs iPhone in sommige landen

Apple zal de methode voor het berekenen van de prijs van een iPhone die buiten de Verenigde Staten wordt verkocht herzien. Dat wil zeggen dat de prijzen in sommige landen zullen dalen. Dat heeft Apple-CEO Tim Cook in een interview met persbureau Reuters gezegd.

Tijdens het afgelopen kwartaal daalde de verkoop van Apple’s smartphones met bijna 15 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Er zijn veel mogelijke verklaringen voor deze daling, maar een van de belangrijkste is ongetwijfeld de prijs. Die wordt vaak als buitensporig beschouwd.

Prijs iPhone en het belang van de dollar

De dollar is altijd een heikel punt geweest voor Apple’s internationale prijzen. In Europa weten we dat de dollarprijs bijna nooit de europrijs wordt, maar in opkomende markten is dat nog vervelender. Apple gaat in opkomende markten de prijzen van de iPhone loskoppelen van die van de oorspronkelijke prijs in dollars. Deze koppeling leidde door de wisselkoersen soms tot exorbitant hoge prijzen.

Apple zal de prijzen meer in lijn brengen met wat lokaal gebruikelijk is. China is een van de landen waar de prijs van de iPhone verlaagd wordt, maar Cook zei niet welke andere landen op een verlaagde prijs kunnen rekenen. Wij denken echter ook aan Brazilië, India en Rusland. En Europa? Alles wijst erop dat de smartphone van Apple het bij ons over het algemeen goed doet. Daarom is een herziening van de prijzen niet direct nodig.

Apple iPhone China 16x9
Klik/tap voor groter.

Andere oorzaken dalende iPhone-verkoop

Tim Cook noemt in het interview nog een aantal andere oorzaken van de dalende iPhone-verkoop. Het aantal provider dat subsidies aanbiedt op een toestel is volgens hem drastisch gedaald. Daarnaast hebben miljoenen mensen geen nieuwe iPhone gekocht omdat Apple het vervangen van de accu in 2018 tijdelijk goedkoper maakte. Volgens Cook was dat zonder meer het juiste om te doen, want Apple ontwerpt zijn producten om lang mee te gaan. (Zie ook → Apple’s iPhone-probleem in China: een meerkoppige draak)

Reageer op artikel:
Apple verlaagt prijs iPhone in sommige landen
Sluiten